GALERIE FOTO. 27 de etaje. Un ansamblu cu două turnuri de 80 de metri înălțime și unul de 100 urmează să fie dezvoltat pe o veche platformă industrială. Proiect în trei etape ajuns pe masa urbaniștilor

Zona anostă și neîngijită din partea de nord – nord – vest a Clujului urmează să fie complet reabilitată printr-un proiect de restructurare și de regenerare urbană propus pe o suprafață de aproape 6 hectare. Proiectul presupune construirea unui ansamblu imobiliar pe amplasamentul actual al societății „Remarul 16 februarie”. Acesta a mai fost prezentat în ședința Comisiei de trafic a Primăriei Cluj-Napoca, iar acum a ajuns în dezbaterea Comisiei tehnice de urbanism a CJ Cluj.
Proiectul arată foarte ambițios și urmează să fie dezvoltat pe o suprafață de aproape 6 hectare. Acesta presupune construcția în trei etape a unui ansamblu imobiliar care include, printre altele, un turn de 28 de metri înălțime, două turnuri cu o înălțime de cel mult 80 de metri și un turn de 100 de metri! Cel din urmă ar urma să rivalizeze cu turnul West Tower City de pe Calea Florești și cumva, cumva, cu proiectul din Piața Abator.
În cel mai înalt imobil, cel de 100 de metri, sunt propuse locuințe colective, funcţiuni administrative, financiar-bancare, funcțiuni culturale: galerii, muzee, biblioteci, mediateci, centre culturale. În celelalte imobile, mai sunt propuse creșe, grădinițe, școli, funcțiuni sportive, funcţiuni de sănătate și de asistență socială.
Proiectantul a transmis că va păstra, totuși, unele clădiri vechi, cu valoare de patrimoniu (cum ar fi cazangeria), clădiri care ar urma să fie reabilitate după toate standardele și redate circuitului alături de noile imobile.
Proiectul urmează să fie dezbătut în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 4 iulie, de la Consiliul Județean Cluj. Acum se află în etapa elaborării PUZ.
59.207, 80
de metri pătrați (adică aproape 6 hectare) reprezintă suprafața totală a amplasamentului pe care urmează să fie dezvoltat acest proiect.
Terenurile se află în proprietatea s.c. Remarul Business Center s.r.l. si s.c. Remarul 16 Februarie s.a. și sunt situate în intravilan în zona industrială a municipiului Cluj-Napoca, str. Tudor Vladimirescu, nr. 2-4, jud. Cluj.
Potrivit documentației tehnice, regimul de înălțime al construcției existente protejate rămâne în unele locuri neschimbat, dar pot apărea inserții interioare de niveluri, astfel se va modifica de la P la P+M. Pentru clădirile noi se admit înălțimi de P+27 etaje. Astfel, în proiect apar două turnuri cu o înălțime de 80 de metri și un turn propus la o înălțime de 100 de metri!
Funcțiunile propuse vor fi cât mai diversificate, pentru a elimina pe cât posibil mobilitatea urbană.
- funcțiuni culturale: galerii, muzee, biblioteci, mediateci, centre culturale; instituţii ce includ săli pentru spectacole, întruniri, congrese, conferinţe, săli polivalente etc;
- funcţiuni administrative, de administrarea afacerilor, financiar-bancare;
- funcţiuni terţiare;
- funcțiuni de învățământ și cercetare: creșe, grădinițe, școli;
- funcţiuni de sănătate și asistență socială;
- funcţiuni sportive;
- locuințe colective.
Terenurile care fac obiectul acestei documentații au o suprafață totală de 59.207, 80 de metri pătrați (aproape 6 hectare – n.r.). Vorbim despre 14 parcele care sunt înscrise în CF după cum urmează:
1. C.F. Nr: 329040 S teren: 3.513 mp;
2. C.F. Nr: 255634 S teren: 3.425 mp;
3. C.F. Nr: 256653 S teren: 19.868 mp;
4. C.F. Nr: 256659 S teren: 5.358 mp;
5. C.F. Nr: 256734 S teren: 2.630 mp;
6. C.F. Nr: 279621 S teren: 9.756 mp;
7. C.F. Nr: 329039 S teren: 1.487 mp;
8. C.F. Nr: 329672 S teren: 2.885 mp;
9. C.F. Nr: 329678 S teren: 2.980 mp;
10. C.F. Nr: 329679 S teren: 1.604 mp;
11. C.F. Nr: 329673 S teren: 295 mp;
12. C.F. Nr: 279622 S teren: 1.219 mp;
13. C.F. Nr: 346824 S teren: 1.349 mp;
14. C.F. Nr: 350132 S teren: 2.812 mp.
Conform memoriului tehnic, în prezent, majoritatea parcelelor sunt ocupate de construcții industriale și edilitare având înălțimi variabile de P, P+1E, P+2E situate pe parcele separate.
Parametrii tehnici existenți pentru amplasamentul studiat
- S teren = 59.208 mp;
- S construită = 33.643 mp;
- S desfașurată = 34382 mp
- P.O.T.existent (Sc/teren)= 56.82%;
- C.U.T.existent(Sd/teren) = 0.58 mp ADC / mp teren.
Descrierea amplasamentului
Parcela are o formă geometrică neregulată și beneficiază de o topografie plată.
Vecinătăți
- pe latura dinspre est – strada Locomotivei;
- pe latura dinspre nord – pârâul Nadăș;
- pe latura vestică – proprietate privată SC REMARUL 16 FEBRUARIE SA CLUJ;
- pe latura sudică – Statul Român prin Ministerul Transporturilor și concesiunea s.c. CNCF CFR s.a.;
În documentația tehnică se arată că cea mai impozantă clădire este Cazangeria (foto jos), care de-a lungul timpului a devenit emblema atelierelor. Imensa hală a fost ridicată în perioada interbelică (a fost refăcută după cel de-Al Doilea Război Mondial, în anul 1945). De-a lungul timpului, a fost extinsă prin mai multe anexe parazitare ce alterează într-un mod deranjant imaginea de ansamblu, se mai arată în documentația tehnică.
CITAT
„Societatea REMARUL, deși este o societate profitabilă, în prezent nu mai produce piese pentru repararea materialului rulant, astfel că există hale neutilizate, printre care hala Cazangeriei (cea mai valoroasă din punct de vedere arhitectural). Aceasta a fost golită de utilaje și de aparatura existentă și închiriată unei firme româno-olandeze, care a părăsit-o anul trecut. Tendința societății REMARUL 16 Februarie este de a se retrage spre limita de vest a incintei, iar halele de la intrare să rămână neutilizate. Curtea este insalubră, iar spațiul verde este neîngrijit. Terenul prezintă un nivel variabil de contaminare în urma activităților industriale trecute și prezente, asupra comunității afectând negativ viața socială din zonă. Accesul feroviar, auto și cel pietonal pe teren se realizează din str. Tudor Vladimirescu”.
Fragment din memoriul tehnic al proiectului.
Tema de proiect, stabilită de comun acord cu beneficiarul lucrării, este de revitalizare parțială a zonei industriale aparținând fabricii „Remarul 16 Februarie”.
„Punerea în valoare a acestui proiect va genera o resursă financiară consistentă de modernizare și derulare a unui program investițional ambițios asupra fabricii ‘Remarul’ care își restrânge activitatea în zona estică a parcelei.
Se propune reconversia funcțională a terenului prin restructurarea ori schimbarea destinației unității industriale, prin elaborarea unui PUZ, urmărindu-se atent studiul istoric realizat precum și integrarea de clădiri noi având funcțiuni mixte.
Rezultatul implementării prezentei propuneri are ca scop, pe lângă reabilitarea și punerea în valoare a patrimoniului industrial existent, de a crea un pol de interes pentru orașul Cluj-Napoca (ex. utilizarea Cazangeriei: halele devin spații destinate evenimentelor și expozițiilor).
Prin mixtul de funcțiuni se va reduce mișcarea populației spre zona centrală sau spre alți poli de interes”, se arată în memoriul tehnic al proiectului.
1.521
de locuri de parcare sunt propuse în acest proiect, toate în subsolurile ansamblului.
Dată fiind dimensiunea investiției, proiectul urmează să fie realizat în 3 etape, pentru posibilitatea finanțării acestuia de către beneficiar si gestionarea traficului auto.
1. Prima etapă în zona nord-vestică cu realizarea podului peste Nadăș prin reabilitarea Halei Forja (funcțiunea de învățământ- E6) și două clădiri noi: un turn cu o înălțime maximă de 100 de metri, având funcțiunea de locuire și servicii (L1) și adiacent halelor de locomotive o clădire aliniată la cornișa existentă cu funcțiuni mixte: comerț si servicii (L3);
2. Etapa a doua: reabilitarea Cazangeriei, construirea turnului de pe latura nordică cu înălțimea maximă de 80 de metri (L2) și a clădirii L7 SI L5 cu înălțimea maximă de 28 de metri;
3. Etapa a treia: reabilitarea halelor „Atelierele de locomotive (E4)” și noi clădiri cu funcțiuni mixte (L4) cu înălțimea maximă de 80 de metri.
CITAT
„Construirea ansamblului implică inserarea de noi legături peste pârâul Nadăș, alei auto și pietonale pe parcela studiată. Se va ține cont de viitoarea arteră prevăzută în PUG în sudul parcelei. Străzile vor fi prevăzute cu două benzi de circulație, trotuare și spații de protecție și vor face legătura între arterele principale și diversele zone rezultate în urma zonificării funcționale. Accesul auto pe parcelă se va face pe 3 laturi (2 din str. Tudor Vladimirescu) și una pe un pod nou cu ieșire pe latura nordică peste pârâul Nadăș pe str. Septimiu Mureșan. Se propun alei auto de 3 metri cu 2 benzi, alei pietonale și de biciclete. Se propune, de asemenea, încă un pod pietonal în dreptul Cazangeriei, care va face legătura cu parcela autogării (propusă spre relocare într-o legătură mai bună cu gara). Parcarea auto (aprox. 1.521 mașini) va fi organizată în subsoluri”.
Fragment din documentația tehnică a proiectului.
Beneficiara investiției este societatea Remarul s.a. Proiectul a fost realizat de către biroul de arhitectură ARHIMAR.