GALERIE FOTO. Spital nou, cu 4 etaje, fix în centru. Șef va fi un specialist recunoscut al Clujului

Specialiștii în urbanism vor dezbate, în ședința de joi, 25 mai, de la Consiliul Județean Cluj proiectul unui spital care urmează a fi edificat pe Calea Moților, nr. 23. Este vorba de actualizarea planului urbanistic zonal (PUZ) pentru acest proiect. PUZ-ul inițial fusese avizat în CL din 7 iulie 2022.
UPDATE
În ședința Comisiei de urbanism din 25 mai, arh. Vlad Negru a spus că proiectul nu mai are nevoie de o reactualizare, deoarece Primăria Cluj-Napoca i-a transmis că PUZ-ul din iulie 2022 este valabil. Răspunsul administrației locale a venit chiar în dimineața zilei de joi, 25 mai. Asta înseamnă că proiectul va fi dezbătut de urbaniștii din primărie într-o viitoare ședință. Arh.Vlad Negru a realizat, alături de colegii săi de la TransForm, proiectul viitorului spital de pe Calea Moților 23.
12
milioane de euro este valoarea totală a investiției în spitalul de pe Calea Moților/23.
Este vorba despre un spital cu funcțiuni complexe și profil chirugical – chirurgie abdominală, toracică și vasculară și transplant. Potrivit documentației tehnice, investiția totală se va situa în jurul valorii de 12 milioane de euro.
„Vedeta” noii clinici va fi un medic clujean cunoscut și experimentat, specialist în chirurgie hepato-bilio-pancreatică și chirurgie oncologică digestivă.
Conform memoriului justificativ, viitoarea unitate medicală vine în completarea funcțiunilor medicale publice deja prezente, Insitutul Inimii, Institutul de Transplant Renal, Clinia ORL, Chirurgie 2 și Diabet.
Proiectul se află în etapa elaborării „proiect demolare imobil existent și elaborare PUZ conform Legii 350/2001 pentru investiția <Construire imobil cu funcțiune medicală/spital>”.
Beneficiara investiției: societatea Entusia din Cluj
Documentația a fost întocmită la cererea beneficiarului, s.c. Entusia s.r.l. din Cluj-Napoca, cu sediul pe str. Episcop Marton Aron, care deține și parcela de pe Calea Moților pe care urmează să fie edificat viitorul spital.
606
metri pătrați este suprafața parcelei studiate de pe Calea Moților, nr.23.
Parcela pentru care se instituie subzona reglementată se învecinează la sud și est cu Institutul Inimii, Policlinica de diabet, Clinica ORL, Chirurgie 2 a căror acces de pe Calea Moților se află la sud-estul parcelei studiate.
Parcela se învecinează la vest cu biserica de rit ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, iar la est cu Clinica Sante.
S-a dorit un heliport, dar nu s-a putut
Conform documentației, înaintea obținerii avizului de oportunitate a fost întocmit un studiu istoric, un studiu de obstacolare și un studiu meteo, în urma cărora beneficarul a stabilit împreună cu autoritatea publică locală realizarea unui obiectiv de utilitate publică major pentru oraș: un heliport medical.
Studiul a scos la iveală că acest obiectiv nu va putea fi implementat, asigurându-se în schimb un număr de locuri de parcare dublu față de necesarul calculat.
Imobilul care se află acum pe Moților nr. 23, era încadrat prin planul urbanistic general în „categoria 2 – clădiri cu valoarea ambientală”. În urma studiului istoric întocmit pentru acest imobil de către un specialist în domeniu (dr. Corneliu Gaiu), s-a stabilit că imobilul „nu are valențe monumentale deosebite” și prin urmare acesta va fi trecut în „categoria 3 – clădiri neutre pentru care e acceptabilă restructurare totală sau parțială”.
606
metri pătrați este suprafața parcelei studiate de pe Calea Moților, nr.23.
Regimul de înălțime propus este de 3S (subsol)+ P (parter) + 4 E (etaj) + Eth (etaj tehnic). Subsolurile vor fi destinate garării autovehiculelor și spațiilor tehnice, iar celelalte etaje vor fi destinate funcțiunilor medicale.
Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură și urbanism TransForm, deținut de arh. Vlad Negru.
Sursa foto & randări: s.c. TransForm s.r.l. Cluj