GALERIE FOTO. Se demolează Casa de Cultură din Turda. În locul ei va fi construită o parcare publică

Autor  admin   în       1 lunã în urmã     4701 Vizualizări.  

Administrația locală din Turda anunță că au început lucrările de demolare a Casei de Cultură din Piața 1 Decembrie 1918. 

„Zona scărilor din fața clădirii a fost deja îndepărtată, iar lucrările continuă, cu obiectivul de a finaliza proiectul cât mai repede”, a anunțat Primăria Turda, pe contul său de Facebook. Potrivit oficialilor, în locul Casei de cultură din Turda va fi construită o parcare publică.

„Administrația publică intenționează să construiască în acest loc o parcare publică, necesară pentru această zonă centrală. Vă rugăm să circulați cu atenție și să respectați restricțiile impuse în perimetrul lucrărilor”, au transmis reprezentanții primăriei Turda.

Foto: Primaria Turda

Proiectul de demolare a clădirii a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali, în luna mai a acestui an, arată turdanews.ro.

În expunerea de motive s-a arătat faptul că această construcție neterminată din 1989 are „multiple degradări ale structurii de rezistență a imobilului, de natură a afecta rezistența și durabilitatea betonului și a betonului armat, acțiunea factorilor corozivi/agresivi de mediu (fizici, chimici, biologici) fiind continuă și manifestându-se sub multiple aspecte”.

Casa de Cultură Turda a fost proiectată și executată cu înălțime de 15 metri în zona sălii de spectacole și de 21,50 metri în zona situată deasupra scenei. Cele două spații alăturate sunt separate printr-o grindă perete cu deschiderea de 24m, dispusă sub cota de 14,50m.

Structura de rezistenţă a clădirii este realizată în cadre spaţiale de beton armat, compuse din stâlpi turnați monolit, încastrați în blocuri de fundaţii de beton/beton armat și din grinzi/rigle prefabricate, cuplate cu stâlpii prin legături de tip încastrări (noduri rigide). Păstrată neprotejată timp de peste 35 ani, structura de rezistență a Casei de Cultură Turda a cumulat degradări majore în special prin îngheț și dezgheț.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.