GALERIE FOTO. Se construiește minicentura metropolitană din partea de nord a județului + bani pentru modernizarea altui drum județean foarte important

Autor  admin   în       3 luni în urmã  

Consiliul Județean Cluj a semnat contractul de finanțare ce vizează modernizarea, cu fonduri europene, a două drumuri județene, respectiv DJ 170B Topa Mică – Așchileu Mic, în lungime de 5,847 km și DJ 103K Căpușu Mare – Râșca – Beliș, în lungime de 28,683 km. 

Licitația pentru cele două drumuri județene va fi lansată în prima parte din anul 2025, iar lucrările trebuie încheiate până la finalul anului 2028.

Odată ce va fi finalizat, DJ 170B va scoate traficul greu de pe ruta Jucu – Apahida – Cluj-Napoca – Florești – Gilău. Sigur, acest drum va putea fi folosit și de autoturismele care tranzitează județul.

Drumul va fi creat de la zero , de la nivel de pământ, până la nivel de asfalt, inclusiv pentru tonaj mare, care va face legătura cu Așchileu Mic, localitate aflată la graniță cu județul Sălaj. Dumul va putea fi folosit de la Răscruci ca o mini-centură metropolitană pentru traficul din Cluj-Napoca și se va lega la autostradă la Zimbor ori la Nădășelu.

Drumul județean 170B Topa Mică – Așchileu Mic de nici 6 kilometri va funcționa așadar ca o minicentură în partea de nord  a Clujului. Astfel, toți conducătorii auto care vor veni din nord – vestul, nordul, nord-estul județului Cluj (Bihor, Sălaj, Bistrița-Năsăud) și vor dori să tranziteze județul nu vor mai trebui să intre în municipiul Cluj-Napoca, ci vor putea efectiv să circule pe acest drum nou, să meargă spre Oradea sau spre București, pe autostradă. În prezent, acest tronson de drum se află la stadiul de pământ. 

63

de milioane de euro reprezintă valoarea cumulată a celor două proiecte rutiere; din aceștia, doar 10% provin de la bugetul CJ Cluj, restul sunt bani europeni nerambursabili.

„Este o veste extrem de importantă pe care le0o dăm clujenilor, fiind vorba despre două drumuri strategice. Modernizarea drumului județean 170B, gândit ca o mini-centură și o variantă de ocolire a municipiului Cluj-Napoca, ce va fi pentru prima dată asfaltat, va reduce semnificativ distanța dintre Topa Mică și Răscruci, iar drumul județean 103K asigură un acces facil către zona turistică Beliș-Fântânele”, a declarat președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe.

47

de luni reprezintă perioada în care urmează să fie realizate cele două drumuri județene, adică până cel târziu la finalul anului 2028.

Valoarea totală a proiectului de modernizare a celor 34,53 km de drum județean este de 317.056.763 lei, TVA inclus, din care finanțarea nerambursabilă asigurată prin Programul Regional Nord Vest 2021-2027 se ridică la suma de 287.167.325 lei, TVA inclus. Diferența, în cuantum de 29.889.438 lei, TVA inclus, reprezintă contribuția Consiliului Județean Cluj și va fi asigurată pe durata celor 47 de luni de implementare a proiectului.

Traseul centurii metropolitane din nordul județului

„Investiția va contribui în mod esențial la dezvoltarea potențialului zonelor pe care cele două drumuri le traversează. În ceea ce privește DJ 170B, acesta va fi creat, practic, de la zero, de la nivel de pământ până la asfalt și va fi o prelungire a drumului județean Răscruci – Borșa – Vultureni – Așchileu Mic, deja modernizat de Consiliul Județean, fiind, totodată, și o centură metropolitană. Vom lansa licitația pentru execuția lucrărilor la începutul anului viitor și vom urmări îndeaproape stadiul lucrărilor, astfel încât acestea să fie realizate conform proiectului”, a explicat Radu Rațiu, vicepreședintele Consiliului Județean Cluj.

Ce lucrări se vor realiza

Lucrările vizează modernizarea în profunzime, de la fundația drumului și până la stratul de uzură din beton asfaltic. Totodată, vor fi realizate lucrări de extindere a platformei drumului și de consolidare. De asemenea, în vederea sporirii gradului de confort și de siguranță a conducătorilor auto și a pietonilor, cele două drumuri județene vor beneficia de: parcări auto, parapeți metalici cu protecție ridicată, șanțuri și rigole, marcaje și indicatoare rutiere, intersecții iluminate cu ajutorul unor panouri fotovoltaice, podețe laterale și accese la proprietăți, fiind montate, înlocuite sau reabilitate, în total, 88 de podețe, iar pe DJ 103K vor fi modernizate două poduri și va fi realizat unul nou. Pe DJ 170B vor fi executate două ecoducte din structuri metalice pentru protejarea animalelor.

Pe drumul județean 103K vor fi amenajate trotuare și alveole pentru stațiile de autobuz, fiind montate adăposturi pentru acestea cu structură din oțel și acoperiș și care vor fi prevăzute cu bănci și afișaj electronic.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.