GALERIE FOTO S-au conformat! Proiectul caselor denumite „grajduri” a fost complet refăcut

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     931 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism a CJ Cluj vor dezbate, în ședința de joi, 15 septembrie, un proiect care prevede construirea în satul Sălicea, comuna Ciurila, a „patru locuințe protejate”, destinate persoanelor cu dizabilități. 

Proiectul se află în stadiul de emitere PUZ „în vederea construirii a patru locuințe protejate” în satul Sălicea, comuna Ciurila. Beneficiarul acestei investiții este Direcția Generală de Asistență Socială și Protecție a Copilului (DGASPC) Cluj, iar proiectant este Total Business Land s.r.l din Alba Iulia.

A mai fost în comisie, dar a fost respins

În fapt, proiectul se află în revenire în Comisia de urbanism. El a fost prezentat, inițial, în ședința CTATU din 23 iunie, însă a fost respins cu vehemență. Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, a fost și cel mai vocal în acea ședință, fiind foarte nemulțumit de arhitectura celor patru imobile de pe planșă.

„Ce sunt ăstea, case pentru oameni sau grajduri?”, s-a revoltat șeful deliberativului județean. 

Alin Tișe a propus atunci un „aviz nefavorabil” și revenirea în comisie cu un alt proiect.

Mai jos sunt randările cu cele patru locuințe prezentate în ședința din 23 iunie. 

Cum s-a schimbat proiectul 

La rândul lor, proiectanții s-au conformat solicitării venite din comisie. Randările de acum, care vor fi prezentate în ședința de joi a CTATU, arată mult mai bine. Și par empatice, dacă se poate spune asta, cu beneficiarii lor.

Parcela studiată, cu o suprafață de 10.000 de mp, se află în nord-estul satului Sălicea, în extravilanul comunei Ciurila. Terenul se află în domeniul privat al județului Cluj.

Potrivit memoriului tehnic, terenul se suprapune parțial peste o arie naturală protejată de interes național RONPA0352 –Făgetul Clujului și peste situl Natura 2000 ROSCI0074 – Făgetul Clujului – Valea Morii. Zona de
suprapunere dintre terenul studiat și aria naturală protejată are o suprafață de aproximativ 4.290 mp. Pe
zona de suprapunere dintre teren si aria naturală protejată nu se propun intervenții și nici scoaterea din regimul agricol.

Cui se adresează proiectul din Sălicea, Ciurila

Proiectul se adresează persoanelor cu handicap instituționalizate în/din cadrul DGASPC Cluj și propune îmbunătățirea nivelului de îngrijire și asistență, prin crearea unor condiții de viață și de recuperare corespunzătoare, adecvate și adaptate necesităților lor specifice.

4

locuințe protejate se vor construi în Sălicea, fiecare având o capacitate de 10 persoane/imobil.

Astfel, se propune construirea a patru locuințe protejate (LP) în Sălicea, comuna Ciurila, cu o capacitate de 10 persoane/locuință. Locuințele protejate asigură găzduirea pe o perioadă determinată/nedeterminată a persoanelor adulte cu dizabilități.

Pe terenul obiectivului propus se vor amenaja spații verzi plantate în proporție de cel puțin 45% din suprafața terenului.

Fiecare locuință protejată va avea un spațiu exterior de cel putin 100 mp amenajat pentru recreere și un spațiu exterior de cel puțin 100 mp amenajat pentru desfășurarea terapiei ocupaționale (pomi fructiferi și legumicultură).

Din suprafața totală de 10.000 mp, doar 5.710 mp fac obiectul intervenției, fiind propuse spre introducere în intravilan.

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.