GALERIE FOTO. S-a votat! Ansamblu rezidențial cu 180 de apartamente, avizat favorabil de urbaniști

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     5677 Vizualizări.  

Urbaniștii din cadrul Consiliului Județean Cluj au avizat favorabil, în ultima ședință, un proiect major care privește construirea unui ansamblu de 180 de apartamente în municipiul Gherla. Ansamblul va avea spații comerciale, parcări și loc de joacă pentru copii.

Documentația a fost prezentată în ședința de joi, 7 aprilie, de arhitectul Mihai Schmidt și privește elaborarea unui Plan Urbanistic Zonal pentru un ansamblu rezidențial în intravilanul municipiului Gherla. Beneficiari sunt soții Maria și Ioan Serestely.

Ansamblu rezidențial pe aproape un hectar, pe strada Gelu din Gherla

„Se dorește construirea unor locuințe colective cu regimul de înălțime maxim S/+P+4E+M+(nivel parțial/șarpantă fără a depăși înălțimea la cornișă și la coamă maximă admisă). Amplasamentul studiat se situează în intravilanul municipiului Gherla, judeţul Cluj, pe strada Gelu, în apropierea intersecției cu strada Clujului, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitectural-urbanistice.

Terenurile ce fac obiectul prezentei documentații sunt neîmprejmuite și libere de construcții. Zona studiată, compusă din cele 6 terenuri, are o suprafață de 9.249 metri pătrați”, se arată în memoriul tehnic susținut în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU).

Terenul are toate utilitățile

Beneficiarul dorește punerea în valoare a cadrului natural existent și refacerea zonelor afectate de lucrările de construcție propuse. Conform memoriului, se va continua promenada pietonală din dreptul Canalului Morii în dreptul amplasamentului studiat, astfel încât zona va aduce beneficii și publicului prin această intervenție. Perimetrul studiat dispune de apă, curent electric, gaz, canalizare.

„Se estimează un număr de 180 de apartamente, cu spații de interes public la parter cu o suprafață totală de aproximativ 15.000 de metri pătrați și un număr 300-400 de viitori rezidenți în această zonă”, a afirmat arhitectul Mihai Schmidt. Ansamblul va dispune de 180 de locuri de parcare, din care 60 la sol și 120 la subsol.

„Primăria Gherla dorește să revigoreze această zonă”

Șeful deliberativului județean, Alin Tișe, care este și președintele de ședință în CTATU, a fost curios să afle care este poziția Primăriei Gherla vizavi de acest proiect. Mihai Schmidt i-a spus că proiectantul a avut întâlniri cu reprezentanții adminstrației locale în cadrul comisiei tehnice și în ședințele cu vecinii, iar primăria și-a arătat toată disponibilitatea față de acest proiect. „Primăria dorește să revigoreze zona respectivă și chiar să sprijine amenajarea acelui spați ca centru de cartier”, a explicat arhitectul.

„Proiectul arată într-adevăr bine”, a fost de părere Alin Tișe, care, mai apoi, le-a cerut membrilor comisiei să pună întrebări. „Aș vrea să știu dacă parcul va fi amenajat prin grija beneficiarului?”, s-a interesat arhitectul-șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.

„Da, e un interes să se-ntâmple așa”, a spus Mihai Schmidt.

A intervenit un alt membru al comisiei, arhitectul Radu Spânu, care a spus că este „o abordare interesantă”, dar că „poate ar fi mai interesant un ansamblu unitar și nu o îmbinare de zone cu mansardă cu zone cu terasă. În rest, această trecere la subsol a autoturismelor este benefică, din punctul meu de vedere, iar zona verde trebuie să fie cel puțin 60-70 la sută față de suprafața gri”, a spus fostul arhitect-șef al județului Cluj.

„Acestea fiind spuse, vă propun un aviz favorabil cu rezolvarea acelor obiecțiuni aduse de membrii comisiei”, a spus Alin Tișe. Proiectul a fost avizat cu 6 voturi „pentru”.

La finalul discuțiilor despre acest proiect, actualul arhitect-șef al județului, Claudiu Salanță, i-a atras atenția lui Mihai Schmidt ca în timpul săpăturilor să asigure supravegherea arheologică întrucât ansamblul respectiv se află în apropierea sitului roman.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.