GALERIE FOTO. Proiect de 26 de case, respins de urbaniști. Voiau să construiască fără să fie stăpâni pe teren

Autor  admin   în       2 years în urmã     5163 Vizualizări.  

Membrii Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj au respins un proiect care prevedea construirea a 26 de case în localitatea Jucu de Mijloc. 

Etapa a II-a din dezvoltarea „Someș Garden”

Proiectantul este biroul de proiectare Endorfina Concept, iar reprezentantul său a venit în ședința din 5 mai a CTATU pentru obținerea unui aviz de oportunitate pentru „Elaborare PUZ pentru parcelare, zonă de locuințe”.

Terenul studiat are o suprafață de 16.956 mp și se află în intravilanul localității Jucu de Mijloc, comuna Jucu, jud. Cluj. Beneficiar este Alex Auto Service SRL din Cluj-Napoca.

Conform prezentării făcută de arh. Alida Vișan în ultima ședință a Comisiei de urbanism, terenul reprezintă a doua etapă a dezvoltării ansamblului „Someș Gardens” aflat în apropierea unor drumuri comunale deja existente.

Case pe 10 parcele

Terenul studiat va fi împărțit în 10 parcele pentru construcții individuale si cuplate, restul spațiilor neconstruite vor fi rezervate spațiului verde și circulațiilor pietonale și auto.

„Ce e lângă terenul acesta (e vorba de terenul din proiect – n.r.)?”, s-a interesat președintele CJ, Alin Tișe. „Aceleași case”, a răspuns arhitecta. „Dar e același proprietar?”, a continuat Tișe. „Da”. „Am înțeles. Și-au împărțit terenul să se facă vecini ei cu ei”, a încercat o glumă șeful deliberativului clujean.

„Care sunt utilitățile pe care le aveți în zonă și cum rezolvați partea de circulație până la acest amplasament?”, a întrebat arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță.

Terenul nu e cumpărat

Până să răspundă la cele două întrebări, membrii comisiei au aflat din gura arhitectei că suprafața de teren propusă în proiect încă nu se află în proprietatea beneficiarului: „Chiar acum încearcă să finalizeze tranzacția în vederea achiziționării și a acelei suprafețe de teren. Deci n-ar fi o problemă s-o introducem în PUD”.

Referitor la utilități, ea a spus că se vor folosi cele aflate acum în execuție în ansamblul „Someș Garden”, prin extinderea lor.

Arhitectul-șef a mai spus că terenul propus se află în „zona inundabilă 1” și trebuie ținut cont de asta.

În discuții a intervenit președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care a vrut să afle când va fi cumpărat terenul din proiect. „Se poate adăuga acum în zona de studiu”, a răspuns arhitecta.

„Nu, nu, nu, când aduceți dovada proprietății, nu să se adauge”, a ținut Tișe să clarifice întrebarea. „Probabil că o să punem o promisiune de vânzare-cumpărare la dosar pentru avizul de oportunitate”, a răspuns aceasta.

Șeful deliberativului clujean n-a fost mulțumit de răspunsul primit: „Ar trebui să aduceți actul de proprietate, că promisiunea e una, iar proprietatea e alta”.

„Fiind <studiu de oportunitate>, cred că putem să-i dăm drumul să treacă la faza următoare, cu observațiile care s-au adus”, a fost de părere arhitectul Radu Spânu, membru în CTATU.

„Vă propun aviz nefavorabil”

Dar Alin Tișe n-a fost de acord: „E foarte important să avem lucrurile clarificate din punct de vedere juridic legate de terenurile respective și, mai ales, dacă se pot achiziționa. Că mie nu mi-s foarte clare lucrurile. Ce se-ntâmplă în varianta în care nu se pot cumpăra decât în etapa a II-a sau a III-a?”, s-a interesat Alin Tișe, adăugând că a mai avut experiențe neplăcute când au fost date avize, dar proiectantul n-a mai venit cu planșele modificate. „Va trebui să fim mai atenți. Noi am fost de bună credință de fiecare dată”, a mai spus șeful forului administrativ județean.

În finalul prezentării, Alin Tișe a propus un aviz nefavorabil și i-a transmis proiectantului să revină într-o altă ședință cu actul de proprietate și cu rezolvarea obiecțiilor făcute de specialiști în timpul prezentării. Proiectul a fost respins de membrii Comisiei de urbanism cu șase voturi.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.