GALERIE FOTO. Premieră în județul Cluj: un pod va fi demolat fără ca fauna, flora acvatică și calitatea apei să fie afectate. „Se va lucra controlat, prin tăiere mecanică”
A început demolarea vechiului pod din localitatea Someșul Rece, iar până la edificarea noii construcții, circulația se desfășoară pe podul provizoriu din amonte.
Podul de pe DJ 107P, situat la coada lacului Gilău, la ieșirea din localitatea Someșul Rece spre localitatea Someșul Cald, fusese închis încă din 18 iulie 2022, deci în urmă cu un an, după ce în urma golirii apei s-a constatat că structura de rezistență este distrusă.
Administrația județeană a anunțat astăzi că a început lucrările de demolare a vechiului pod, situat în localitatea Someșul Rece, la km 4+310 al drumului județean DJ 107P (DN1) Gilău – Mărișel – DN 1R, construcție aflată într-o stare avansată de degradare.
Până la edificarea noului pod, pe actualul amplasament, traficul rutier este deviat pe podul provizoriu construit de forul administrativ județean în amonte. Acesta are o lungime de 45 metri și este unul solid, construit pe o structură metalică, circulația desfășurându-se alternativ, pe o singură bandă.
DECLARAȚIE
„Constructorul ne-a asigurat că demolarea vechiului pod va dura maximum trei săptămâni, după care vom demara, de îndată, construcția celui nou. O noutate în acest context este cea legată de tehnica de demolare aplicată, prin care dorim să protejăm cât mai mult mediul. Astfel, extracția bucăților de beton este realizată controlat, prin tăiere mecanică pe porțiuni și susținere din macara, pentru a evita în acest fel căderea în lacul Gilău și afectarea, pe cale de consecință, a calității apei, respectiv a florei și faunei acvatice din areal”.
Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj
Potrivit reprezentanților CJ Cluj, podul situat în coada lacului Gilău, înspre localitatea Someșul Cald, este doar unul din cele 14 amplasate de-a lungul întregului traseu al drumului județean 107P (DN1) Gilău – Mărișel – DN 1R, dintre care două sunt prevăzute a fi construite de la zero. În acest moment Consiliul Județean lucrează la finalizarea acestora, progresul lucrărilor fiind unul extrem de avansat, de peste 95%.
Conform sursei citate, în ceea ce privește drumul județean 107P, în lungime de peste 44 de km, lucrările de modernizare pe fonduri europene avansează în ritm alert, acestea înregistrând un progres de cca. 80%. În acest moment se lucrează, pe porțiuni, la refacerea șanțurilor, la construirea parcărilor și amenajarea drumurilor laterale.
Sursa foto: Consiliul Județean Cluj/via Facebook