GALERIE FOTO. Parcul care a primit autorizația de construire. Investiția va revigora cartierul Mărăști

Autor  admin   în       3 years în urmã  

Primăria municipiului Cluj-Napoca a emis autorizația de construcție pentru reabilitarea Parcului Farmec din cartierul Mărăști. Investiția este de 1731903 de lei.

Durata de execuție a lucrărilor este de 10 luni, calculată de la data începerii efective a lucrărilor (anunţată în prealabil), situaţie în care perioada de valabilitate a autorizaţiei se extinde pe întreaga durată de execuţie a lucrărilor autorizate.

Termenul de valabilitate a autorizației este de 12 luni de la data emiterii, interval de timp în care trebuie începute lucrările de execuţie autorizate.

Revigorarea Parcului Farmec

Parcul Farmec este amplasat în intravilanul municipiului Cluj-Napoca, în cartierul Mărăști, pe o suprafață totală de teren de 3.125 mp, din care 2.455 mp suprafață de zonă verde, 1.696 mp gard viu, 670 mp alei pavele și spațiul verde de lângă Canalul Morii în suprafață de 1.233 mp și lungime canal 180 m.

Investiția propusă urmărește:

  • revigorarea parcului prin realizarea unor sectoare de odihnă, zone pentru mișcare și exerciții fizice, spații de joacă pentru copii.
  • biodiversitatea Canalului Morii și cadrul natural vor fi păstrate intacte prin crearea și amenajarea unor zone verzi de recreere.
  • ameliorarea peisajului urban se va asigura prin diversitatea tipurilor de arbori – vegetație arborescentă și arbustivă.
  • rețeaua de iluminat public va fi modernizată cu aparate de iluminat cu tehnologie LED iar sistemul de irigație va funcționa prin aspersiune.
  • dotarea cu mobilier urban nou presupune grupuri de mese cu bănci – utilizate pentru joc de şah – mese de ping-pong, complex modern de joacă pentru copii – confecţionat pe structură de lemn – echipamente de fitness și cişmele.
  • accesibilitatea persoanelor cu dizabilități va fi asigurată prin amplasarea unor bănci cu spătar, fără brațe laterale.
  • se va amenaja un rastel de biciclete de 13 m lungime, racordat la reţeaua de curent electric, iar întreaga suprafață a parcului va fi monitorizată de un sistem de supraveghere video.

Pentru modernizarea și reabilitarea parcului, proiectul propune următoarele:

  • eliminarea arborilor, arbuștilor degradați și a celor fără valoare estetică și înlocuirea lor cu noi arbori și arbuști, gazonare și plantare de noi specii de plante perene,
  • după caz, vegetația existentă (cu referire la arbori/arbuști) va fi scoasă cu balot și utilizată pentru replantarea pe alte locații din Cluj-Napoca;
  • modernizarea sistemului de iluminat și fântâni arteziene;
  • montarea unui sistem de irigații; dotări urbane;
  • plantarea de material dendrologic;
  • refacerea aleilor pietonale și trotuare prin pavare;
  • treceri peste apă și amenajări de lângă apă;
  • montare cișmele ornamentale și a unui rastel de biciclete;
  • amenajare grup sanitar modern, canalizare pluvială/rigole;
  • sistem de supraveghere video și conexiune la internet.

„Se vor realiza sectoare de odihnă pasivă, sectoare pentru mișcare, loc de joacă pentru copii, zone verzi de recreere, mobilier urban nou și se va păstra biodiversitatea Canalului Morii.

Vegetația existentă degradată va fi înlocuită și vor fi plantați noi arbori și arbuști. În plus, aleile pietonale, fântâna și sistemul de iluminat vor fi modernizate, se va amenaja un grup sanitar modern, cișmele ornamentale, rastel de biciclete și amenajări în jurul apei”, a declarat, la finalul lunii octombrie 2019, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca, Dan Tarcea.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.