GALERIE FOTO. O clădire monument istoric din centrul Clujului, renovată după zeci de ani de așteptări

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     2137 Vizualizări.  

O clădire importantă a Clujului a intrat de puțin timp într-un proces de renovare, după zeci de ani de așteptări. Este vorba de clădirea Poștei Române de pe strada Regele Ferdinand, numărul 33, sau Palatul Poștei din Cluj, cum mai e cunoscut.

900.000

de euro este valoarea contractului care înseamnă lucrări de refacere a fațadelor, de înlocuire a tâmplăriei exterioare și de modernizare a instalației electrice

În ultimele săptămâni, muncitorii au „anvelopat” impozanta clădire de pe Regele Ferdinand cu plase de protecție și au amplasat schele la parter.

Activitatea oficiului poștal din centrul Clujului funcționează în mod normal, deși afară a fost instalat șantierul.

 

Ca un mic detaliu: am aflat că și ușa rotativă va fi păstrată.

Directorul: „Se face conform proiectului”

Directorul sucursalei regionale de la Cluj a Poștei Române, Florin Gliga a declarat, pentru Media9, că „lucrarea este în execuție deja din iulie conform proiectului și autorizației emise. Activitatea în interiorul oficiului poștal continuă. Nu știm, poate în viitor interiorul clădirii să poată fi reabilitat printr-un nou proiect, dar deocamdată e vorba de lucrări conform proiectului actual”. Gliga crede că lucrările ar putea dura mai puțin de un an.

Florin Gliga a fost consilier local PNL via PDL și director al societății „Clujana”, care a intrat în faliment în urmă cu câțiva ani.

Clădirea a fost, ani la rând, o rușine pentru imaginea Clujului

Palatul Poștei, o clădire-simbol a Clujului, n-a mai văzut vopsea și zugrăveală de peste 20 de ani. Din aceste motive, fațada s-a deteriorat de la an la an, iar clădirea era o rușine pentru imaginea Clujului.

În octombrie 2020, Compania Națională Poșta Română anunța că a încheiat cu o bancă românească o finanțare de 200 de milioane de lei, care asigură societăţii fondurile necesare demarării unuia dintre cele mai ample programe de investiţii în modernizare şi digitalizare din ultimii 40 de ani.

Primăria Cluj-Napoca a eliberat, în decembrie 2020, autorizația de construire pentru „refacere fațade, reparații învelitoare și vopsitorii tâmplărie exterioară (ferestre, uși) sediul sucursala OJP Cluj”. Autorizația era valabilă 12 luni, dar a trebuit înnoită deoarece perioada a trecut.

Un proiect mai amplu 

Palatul Poștei din Cluj, de pe strada Regele Ferdinand, este reabilitat în cadrul unui program derulat de Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor.

Programul vizează modernizarea şi digitalizarea activităţii Poștei Române și este finanțat printr-un credit de 200 de milioane de lei.
Aceste investiţii au în vedere automatizarea proceselor logistice prin înfiinţarea noilor centre de tranzit/sortare de la Bucureşti Nord şi Cluj – în valoare de 31,5 milioane de lei; crearea şi implementarea unei arhitecturi de sistem de management digital integrat (hardware si software), necesară asigurării fluxurilor informaţionale (ERP şi a modulelor acestuia) – în valoare de 128,3 milioane de lei.

De asemenea, se are în vederea reabilitarea clădirilor (monumente istorice din Timişoara, Piatra Neamţ, Oradea şi Cluj, precum şi valorificarea acestora atât din punct de vedere comercial, cât şi cultural şi istoric, împreună cu comunităţile cu care Poşta Română împarte acest patrimoniu), investiția fiind estimată la 54,5 milioane de lei.

Palatul Poștei din Cluj, monument istoric, construit în sec. XIX

Palatul Poștei este monument istoric și una dintre clădirile reprezentative ale municipiului Cluj-Napoca. Acesta a fost ridicat la sfârșitul secolului XIX (între 1891 și 1898), pe actuala stradă Regele Ferdinand. Imobilul și-a păstrat utilitatea inițială, aici funcționând Direcția Regională de Poștă Cluj.

Clădirea Poștei este construită pe două niveluri: parter şi un etaj. La parter se află o încăpere generoasă, aici fiind amenajate mai multe ghișee, birouri şi spații de depozitare a coletelor. La etaj sunt amenajate, de asemenea, câteva birouri pentru funcționarii instituției.

Palatul Poștei are trei intrări: intrarea principală, care dă în sala de la parter, se află pe str. Regele Ferdinand, la numărul 33, iar una dintre intrările secundare se află pe strada Octavian Petrovici, aceasta aparține tot poștei și de aici se pot trimite sau ridica colete. Cealaltă intrarea secundară se află pe străduța din partea nordică.

 

About