GALERIE FOTO. Nuntă la Muzeul Satului. Prezentare inedită a obiceiurile din zona Ardealului

Autor  admin   în       2 luni în urmã     639 Vizualizări.  

Prezentare inedită a obiceiurile de nuntă din zona Ardealului. Turiștii care au vizitat astăzi Muzeul Satului au avut surpriza să nimerească în toiul unei nunți tradiționale.

Artiști cunoscuți invitați la nuntă 

La eveniment au luat parte interpreta de muzică populară Elena Ștefănuț, și maestrul frunzei cântătoare, Nucu Pandrea, alături de instrumentiști de prestigiu, printre care profesorul Vasile Popa.

Participanții au descoperit unele dintre cele mai frumoase tradiții de nuntă, precum ,,Steagul de nuntă”, ,,Împletitul cununii la mireasă” sau ”Legatul drumului la mireasă”. Alaiul de nuntă a fost însoțit de tradiționalele strigături specifice acestui eveniment.

Evenimentul a fost organizat de Grupul literar ,,Sublim” și Asociația Educalise, în colaborare cu Asociația ,,De la lume adunate și-napoi la lume date” și face parte din proiectul ”Revista de pe noptieră”, inițiat de trei poeți clujeni, Rodica Mureșan, Ovidiu Vasile, Alin Cucuruzan.

”Revista de pe noptieră”, proiectul care (re)aduce poezia în inimile oamenilor

Proiectul ”Revista de pe noptieră” a luat naștere în anul 2023, atunci când a fost tipărit primul număr, în luna aprilie. Ajunsă la numărul 11, autorii revistei își doresc să readucă poezia în inimile cititorilor și să descopere talente ale stilului clasic. Inițiatorii proiectului își propun să facă acest lucru adresându-se, în primul rând, elevilor de liceu din Cluj-Napoca, pentru care au organizat deja o serie de întâlniri.

Activitățile pe care le-am gândit au un caracter ludic, interactiv, dinamic și se desfășoară sub forma atelierelor de creație, întâlniri cu scriitorii, dramatizări. Pornind de la considerentul că cei mai mulți copii sunt generatori de artă, nutrim convingerea că puterea lor de creație și imaginația debordantă a acestora, stimulată și cultivată, îi modelează  în viitori adulți mai sensibili la frumos, echilibrați, care și-au găsit drumul spre ei înșiși, și-au găsit pacea interioară, de care avem atâta nevoie”, adaugă poetul Ovidiu Vasile.

”În proiectul nostru, ne dorim să folosim poezia la adevărata ei valoare, ca unealtă de șlefuire a minții copiilor, de creștere a stimei de sine și încredere în propriile forțe. Copilul care studiază poezia, intră în contact cu un vocabular complex, vocabular pe care nu-l folosește în viața cotidiană, prin urmare, poezia îi ajută pe copii să-și îmbogățească vocabularul. Învățarea poeziilor dezvoltă memoria auditivă și memoria de lungă durată. Metaforele folosite în poezie dezvoltă imaginația, sensibilitatea, gândirea abstractă, ingeniozitatea. Recitarea poeziilor dezvoltă comunicarea nonverbală, impune înțelegerea poeziei și prin urmare crește forța mentală”, spune Carmen Nyilas.

A doua activitate principală a acestui proiect este redactarea, tipărirea și difuzarea revistei ”Sublim”,  publicație în care să apară articole referitoare la activitatea cu elevii și evenimentele culturale sau activitățile derulate sub numele ”Sublim”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.