GALERIE FOTO. Muzică populară și patriotică maghiară, în gara Cluj. „Ați cântat cântece patriotice românești când ați fost în Ungaria?

Autor  admin   în       2 years în urmã     2778 Vizualizări.  

Este acel moment al anului în care se desfășoară pelerinajul de Rusaliile Catolice, închinat Fecioarei Maria, considerat cel mai mare de acest fel din Europa Centrală şi de Est. Astăzi, prin gara Cluj au trecut primii pelerini din Ungaria. Au fost așteptați cu muzică, dansuri și cuvântări, iar parohul bisericii catolice a rostit o rugăciune.

În 3 și 4 iunie s-au introdus două trenuri între Budapesta și Miercurea Ciuc, Székely Gyors (Rapidul secuiesc).

Printre cei care au luat cuvântul au fost Mile Lajos, consulul Ungariei la Cluj, și  László Attila, preotul paroh al parohiei romano-catolice ”Sfântul Mihail” (concidență de nume cu sentorul UDMR de Cluj). Au coborât mulți dintre călătorii trenului internațional, unii veniți cu steaguri ale Ungariei; a fost prezent și public de etnie maghiară de la Cluj.

Din cauza ploii, mulți dintre pelerini au rămas în vagoane și au urmărit, respectiv aplaudat de acolo momentul.

25

de minute staționează trenul Budapesta – Miercurea Ciuc la Cluj, timp suficient pentru alocuțiuni și câteva numere artistice.

Evenimentul a fost lipsit de incidente. Totuși, un domn cărunt care trecea prin gară s-a arătat nemulțumit de manifestare. “Asta e țara mea”, a spus omul. Luat la întrebări de poliție, omul s-a interesat: “Ați fost în Ungaria? Ați cântat cântece patriotice românești când ați fost în Ungaria?”.

Evenimentele de pe dealul Șumuleu Ciuc – imediat lângă Miercurea Ciuc încep vineri și țin până marți. Manifestarea centrală este însă slujba de sâmbătă, la care de obicei iau parte zeci de mii de pelerini.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.