GALERIE FOTO. Modificări neanunțate public în proiectul de revitalizare a malurilor Someșului Mic + Lucrările la „plaja Grigorescu” nu vor fi gata conform graficului
Lucrările de revitalizare a malurilor Someșului Mic au suferit o serie de modificări, a transmis viceprimarul Clujului, Dan Tarcea. În loc de zonă înierbată avem un dig; proiectul prezentat clujenilor nu le-a plăcut celor de la Apele Române, așa că s-au făcut modificări neanunțate public.
În plus, lucrările de pe malul stâng al Someșului (plaja Grigorescu) nu vor fi încheiate conform termenului – 30 aprilie 2023 -, ci „în a doua parte a acestui an”, a declarat Dan Tarcea la TVR Cluj.
„Discutăm despre o suprafață care are peste 20 de hectare de teren și o lungime de 14,3 kilometri. Inițial, valoarea lucrărilor era de 98 de milioane de lei (fără TVA – n.r.), dar după actualizare am ajuns la o sumă de 120 de milioane de lei”, a explicat Dan Tarcea.
Gata în a doua parte a anului
Lucrările la „plaja Grigorescu” ar fi trebuit să fie încheiate la finalul lunii aprilie (foto jos), dar constructorii dau vina pe sezonul rece și pe problemele de furnizare ale materialelor. Păi cât a durat sezonul rece, prieteni?
„Estimarea noastră este că în a doua parte a anului acest proiect să fie gata”, a mai spus viceprimarul Clujului.
Proiectul „Rethinking Someș” a fost gândit în urma unui concurs internațional de soluții câștigat în 2017 de o echipă de arhitecți spanioli. În 2020, au început lucrările în teren. De atunci, fostul parlamentar clujean Adrian Dohotaru, activist de mediu, a urmărit îndeaproape evoluția proiectului. El a sesizat pe parcurs unele nereguli ale proiectului față de soluția câștigătoare imposibil de trecut cu vederea.
„Se vede foarte clar în randări că este un proiect de renaturare a malurilor Someșului. În realitate se vede foarte clar că nu dispare acest dig, nu ne apropiem așa de tare de apă”, a explicat Dohotaru, care conduce asociația „SOS”.
Mulți clujeni sunt nemulțumiți de lucrare. „Deocamdată sunt prea multe betoane. Dacă în final va fi verde, va fi bine”, a spus un clujean care locuiește în zonă.
Primăria Cluj-Napoca recunoaște că au apărut unele modificări în cazul digului de beton, dar n-ar fi mari diferențe față de proiect, ci „zero virgulă ceva”, conform viceprimarului Dan Tarcea.
DECLARAȚIE
„Legat de acest dig, ne-ar fi plăcut și nouă să facem o accesibilitate mai bună la Someș. Din păcate Apele Române n-au fost de acord cu asta. N-am putut obține avizul anterior soluției câștigătoare”.
Dan Tarcea, viceprimarul municipiului Cluj-Napoca
La rândul său, Adrian Dohotaru reclamă faptul că primăria nu a comunicat acest lucru în faza ulterioară, că nu se mai renaturează Someșul și se „crează o infrastructură gri combinată cu o infrastructură verde”.
DECLARAȚIE
„Va fi mult beton, mult soare și vom face ce? Ne vom da cu rolele toți? Nu ne-am putut înțelege cumva să avem mai mult verde?”
O clujeancă nemulțumită de lucrările de pe malul Someșului
Din randarea de mai sus, se poate observa că proiectul inițial prevedea insule cu pasarele peste Someșul Mic.
Viceprimarul Dan Tarcea spune că în acest proiect s-au plantat peste 1.000 de arbori.
DECLARAȚIE
„Arborii dau calitate, nu iarba, chiar dacă aici este o adevărată discuție. Din păcate, iarba nu face nici umbră și nici nu ne ajută să scăpăm de poluare”.
Dan Tarcea, viceprimarul Clujului
Reprezentanții Administrației Bazinale de Apă (ABA) Someș Tisa au transmis, conform TVR Cluj, că la solicitarea Primăriei Cluj-Napoca a fost emis avizul de gospodărire nr. 38 din 15.05.2019. Avizul a fost emis în baza unei documentații tehnice, în faza studiu de fezabilitate.
CITAT
„Documentația tehnică depusă în vederea admiterii avizului de gospodărire a apelor pentru acest proiect nu a prezentat lucrări de demolare a digurilor și de creare a unor insule cu pasarele pe râul Someșul Mic. Nu deținem informații despre intenția Primăriei Cluj-Napoca de a realiza aceste lucrări”.
Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa
Ce cuprind lucrările „Rethinking Someș”
Proiectul de revitalizare a malurilor Someșului, realizat de o echipă de arhitecți spanioli, prevede realizarea unui pod nou, pietonal și velo, în dreptul Parcului Rozelor, un lucru cerut de societatea civilă de ani buni.
„Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Rethinking Someș”.
Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.
Execuția lucrărilor se execută secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri:
– Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău;
– Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei;
– Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”;
– Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi;
– Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918;
– Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia;
– Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie.
Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo precum și a spațiilor publice aferente:
– realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;
– creșterea suprafeței de zone verzi;
– plantări arbori;
– dotări de agrement;
– locuri de joacă pentru copii;
– mobilier urban modern;
– iluminat public inteligent;
– rețele Wi-Fi;
– stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.
Sursa foto: captură video TVR Cluj
Citește și articolul de mai jos care îți spune ce lucrări se fac pe malul stâng, respectiv pe malul drept: