GALERIE FOTO. Minunățiile expuse de azi, la Cluj. Boc: „E primul eveniment public din acest an”

Autor  admin   în       3 years în urmã  

Casa de Cultură a Studenților din Cluj este, de astăzi până în 15 aprilie, gazda unei expoziții unice, care demonstrează geniul lui Leonardo da Vinci ca un mare inventator și om de știință. 

Circuit internațional cu peste 20 de milioane de vizitatori

Prezentată pentru prima dată la Cluj-Napoca, expoziția „Leonardo da Vinci – Invențiile unui Geniu” face parte dintr-un circuit internațional care a inclus 80 de orașe din Europa, Asia, continentul nord-american, sud-american și Australia. Circuitul a fost un record de vizitare pentru o expoziție culturală (peste 20 milioane de vizitatori).

La deschiderea de vineri, 7 ianuarie, au participat inspectorul general școlar al județului Cluj, Marinela Marc, primarul Clujului, Emil Boc, omul de afaceri și, totodată, organizatorul unor evenimente în Cluj Iancu Șerbănescu, directorul Casei de cultură, Flavius Milășan, și reprezentantul organizatorilor.

Speech-urile oficialilor

Leonardo da Vinci este un geniu, este o personalitate a Renașterii și cred că este cel mai mare inginer pe care lumea l-a dat până acum. Vedem astăzi expozițile lui la Cluj, în miniatură, desenele și alte exponate. Câteva mici curiozități despre da Vinci: scria cu mâna stângă, dar putea să deseneze cu mâna dreaptă în același timp. Este primul care a desenat și structurat ceea ce înseamnă circulația sângelui din corpul uman, iar pe de altă parte, era vegetarian” – Lorand Horvathorganizatorul evenimentului.  

„E un privilegiu să avem această expoziție la Cluj”

Mă bucur că am reușit să inaugurăm, în sfârșit, această expoziție, care își așteaptă demult vizitatorii. Dar contextul – fiind pandemie – nu ne-a permis să desfășurăm foarte multe activități nici cu elevii, nici în comunitate, în general.

Este un privilegiu să avem această expoziție la Cluj-Napoca și în baza parteneriatului pe care noi l-am semnat cu organizatorii și cu Primăria Cluj-Napoca, sper să avem cât mai mulți elevi care să viziteze această expoziție.

Este un moment potrivit pentru elevii din județul Cluj să beneficieze de aceste creații ale lui Leonardo da Vinci, de departe cea mai mare personalitate a Renașterii, un spirit universal.

Publicul îl cunoaște în special ca pictor, celebrul autor al Mona Lisei, dar puțini oameni știu că el a fost un mare inventator și inovator în foarte multe domenii. O parte din realizările lui se regăsesc expuse aici. Cred că, încet-încet, trebuie să revenim la normalitate și, împreună cu elevii noștri, să mai desfășurăm și alte activități nonformale.

Totdeauna am considerat că, pe lângă orele de curs, astfel de activități pot să contribuie de multe ori la dezvoltarea lor și la punerea în valoare a propriei lor creativități. Mă bucur pentru acest eveniment, așa ceva nu se-ntâmplă în fiecare an, și sper să fie cât mai mulți vizitatori” – inspectorul general școlar Marinela Marc.

 

Mersul pe apă.

37.000

de vizitatori au fost la expoziția Leonardo da Vinci de la București

E primul eveniment public din acest an de la Cluj. Clujenii au ocazia să vadă aceste lucruri de excepție. Și nu puteau să le vadă în altă parte decât aici, la Cluj. E locul cel mai potrivit pentru așa ceva: Clujul este un oraș care respiră pentru educație, prin inovare, un oraș care își propune să-și consolideze statutul de centru de inovare, de IT și inteligență artificială.

De a da tonul și semnalul cu privire la slujbele viitorului mai bine plătite. Ori dacă spui Leonardo da Vinci, spui Renaștere, spui inovare, spui omul vizionar care cu mai bine de 500 de ani a reușit să creioneze invenții care ulterior au fost puse în practică de foarte mulți alții.

Cel puțin 15 oameni din domenii diferite ar putea să vorbească despre Leonardo da Vinci: de la sculptură, pictură, aviație, medicină și altele. A fost un mare vizionar. În opinia mea, Aristotel și Leonardo da Vinci sunt mințile cele mai deschise, creative care au influențat evoluția omenirii.

De aceea e important ca tinerii să cunoască aceste lucruri. Noi, la primărie, avem pentru prima dată în România <Fondul de inovare și creativitate> pentru tinerii între 16 și 26 de ani. Vom susține cu bani importanți ideile tinerilor, pe care să le transforme în afaceri, apoi în locuri de muncă și în calitatea vieții”- primarul Clujului, Emil Boc. 

Șurubul lui Arhimede sau Șurubul fără sfârșit.

La rândul său, directorul Casei de Cultură a Studenților (CSS), Flavius Milășan, a spus că expoziția ar fi trebuit să aibă loc în urmă cu trei luni, dar situația pandemică n-a permis deschiderea ei pentru public în condiții de siguranță.

De ce Casa de Cultură a Studenților? Încep cu un citat al lui Leonardo da Vinci: <Arta nu se sfârșește niciodată, ea este doar abandonată>. Iată că reușim, într-un an pandemic, să asigurăm continuitate. Încercăm constant să diversificăm tot ce înseamnă evenimentele Casei de Cultură a Studenților, încercăm să găzduim și astfel de expoziții și sunt sigur că vom reuși să ne încadrăm în ceea ce spunea inventatorul: <Cine însămânțează virtute culege onoare>” – Flavius Milășan, directorul Casei de Cultură a Studenților din Cluj.

6.000 de pagini au fost cercetate

Expoziția reunește circa 50 de modele de mașinării, proiectate acum 500 de ani de cea mai importantă figură culturală a Renașterii. Modelele, unele funcționale, sunt realizate în lemn la muzeul din Florența și respectă fidel schițele și proiectele lui Leonardo da Vinci, care nu au fost reproduse în timpul vieții genialului inventator.

Excavator.

Pentru crearea acestor modele, artizanii italieni au cercetat circa 6.000 de pagini din caietele de notițe ale lui Leonardo – așa-zisele codexuri, fiind nevoiți să învețe un vechi dialect florentin, să interpreteze prescurtările și scrierea în oglindă a lui Leonardo, să analizeze desenele lui complicate.

Mașinăriile prezentate în expoziție sunt grupate în următoarele categorii:

Aparate de zbor: Leonardo da Vinci se consideră părintele zborului. În expoziție sunt prezentate: planor, deltaplan, șurub aerian, parașută, dispozitive de măsurare a vitezei vântului și a umidității aerului, măsurător de pantă etc.

Deltaplan. Foto: Tudor Știrbu

Mașinării civile: În timpul vieții sale, Leonardo a lucrat la diverse proiecte tehnice, inventând mașini pentru ca sarcinile de muncă să devină mai eficiente. Sunt expuse: mașina cu propulsie, bicicleta, mașina de ridicat piloni, podometrul, toba mecanică etc.

Mașini de război: Deși Leonardo da Vinci era, prin natura sa, un pacifist, el a trăit într-o perioadă de război, când orașele-stat din Italia se luptau între ele și împotriva Franței. Da Vinci a elaborat planuri pentru mitraliere cu mai multe țevi, tunuri, catapulte, arbalete gigantice, care de luptă dotate cu coase la roți, vehicule blindate – predecesoare ale tancurilor de astăzi. Ele se pot vedea în expoziție.

Tehnică de asalt.

Mașini hidraulice: Leonardo da Vinci s-a remarcat și în domeniul ingineriei hidraulice. A desenat planuri pentru controlul și regularizarea râurilor și pentru asanarea mlaștinilor. Printre invențiile sale se numără fierăstrăul hidraulic, costumul de scafandru, navele cu cocă dublă, o barcă cu zbaturi și colacul de salvare, toate prezente în expoziție.

Automat sau robot.

Artă: expoziția mai cuprinde și copii ale celor mai renumite manuscrise și note de anatomie ale lui da Vinci, dar și zeci de reproduceri la dimensiuni originale ale capodoperelor „Mona Lisa”, „Cina cea de taina”, „Omul Vitruvian”, „Fecioara între stânci”, „Madonna Benois”, „Sfântul Ieronim” etc.

Expoziția este deschisă la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca în perioada 7 ianuarie – 15 aprilie 2022, după următorul program:

  • pentru grupuri de elevi organizate de școli: marți – vineri, 12:00 – 16:00;
  • pentru publicul larg: miercuri – vineri, 16:00 – 20:00; sâmbătă – duminică, 10:00 – 20:00.

Organizatorii expoziției au încheiat un protocol cu ISJ Cluj pentru organizarea de tururi ghidate la prețuri speciale pentru grupuri de elevi și gratis pentru copiii proveniți din medii defavorizate, din centre de plasament și cei cu nevoi speciale.

 

Prețul biletelor:

  • adulți: 40 de lei
  • copii: 30 de lei
  • grupuri organizate de elevi: 20 de lei/elev.

Ce mai trebuie știut: cei care vor să intre în expoziție, adulții și copiii mai mari de 12 ani, trebuie să prezinte la intrare certificatul verde, rezultatul negativ al unui test COVID-19 sau dovada că au trecut recent prin boală. În plus, ei trebuie să respecte regulile de siguranță impuse în contextul pandemiei: purtarea măștii și păstrarea distanței sociale față de ceilalți participanți.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.