GALERIE FOTO Minicartier de blocuri cu 160 de apartamente. Arhitectul-șef: „Acolo chiar își dau vecinii mâna de pe o parte pe alta”
Proiectul societății Terrabaciu, care prevede construirea a circa 160 de apartamente în localitatea Baciu, a fost respins în ședința de joi, 16 iunie, a Comisiei de urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj.
Bblocuri cu 160 de apartamente pe strada Privighetorii
Specialiștii în urbanism au avut de dezbătut, astăzi, studiul de oportunitate pentru construirea de locuințe colective în cea mai înghesuită zonă din Baciu, „unde vecinii își dau mâna de pe o parte pe alta”.
Beneficiarii, o asociere între societățile Terrabaciu și Rediterra, plus două persoane fizice, doresc să construiască pe strada Privighetorii (cu acces și din Cometei – n.r.) un minicartier de blocuri cu aproximativ 160 de apartamente, pe o suprafață de 14.400 de metri pătrați.
Documentația a fost prezentată în ședința CTATU de către arh. Laura Bojescu, de la SC Studio AXIA SRL, care a realizat acest proiect.
Parcela pe care ar urma să fie edificat cartierul de blocuri este cea conturată în roșu. Foto: Studio Axia
„Amplasamentul se află în partea de nord-vest a comunei Baciu, pe strada Privighetorii, o parcelă de 14.400 de metri pătrați într-o zonă locuită. Are o lungime de 300 de metri din strada Privighetorii până în strada Cometei. Este ultima parcelă neconstruită din zonă, o parcelă delicată din cauza condițiilor existente. Se propune construirea de locuințe colective, cu inserarea unei zone verzi, ca urmare a recomandării Direcției de urbanism din CJ Cluj”, a explicat arhitecta Laura Bojescu.
Proiectantul a mai spus că, la final, procentul pe care îl vor ocupa blocurile este de 25% din suprafața totală, iar zona verde va avea o suprafață de aproximativ 20% din parcelă.
DECLARAȚIE:
„În zona asta atât de densă, noi propunem o mică piațetă la strada principală – strada Privighetorii. Piațeta va face legătura cu zona verde printr-o zonă pietonală (aflată – n.r.) la demisolul clădirilor, unde vor fi galerii comerciale. Se propun locuințe și dotări, în principal spații comerciale. Regimul de înălțime va fi: S (subsol)+D (demisol)+P (parter)+2E (etaj)+ER (etaj retras). Suntem obligați să respectăm partea de teren înclinat, care are o diferență de 7 metri între strada de incintă și parcela dinspre nord” – Laura Bojescu, proiectant Studio Axia
Obiecțiile urbaniștilor
Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism din CJ Cluj, a fost interesat de numărul apartamentelor care se vor construi aici, dar și de câte locuri de parcare sunt prevăzute în proiect. El a mai cerut și un studiu de trafic în zonă.
„Este vorba de aproximativ 160 de apartamente, iar parcajele sunt rezolvate, în principiu, în subsol. Sunt câteva locuri de parcare la suprafață, care sunt destinate doar pentru serviciile comerciale și zona de parc. De fapt, nivelul demisol este demisol-subsol. Demisolul este ocupat de galerii comerciale și face legătura pietonală cu zona verde. El (demisolul – n.r.) continuă în subteran cu subsolurile, care sunt dedicate spațiilor tehnice și garajelor”, a explicat Laura Bojescu.
Alin Tișe a fost interesat de regimul de înălțime raportat la clădirile învecinate. Răspunsul arhitectului-șef al județului a fost fără echivoc:
„Încerc s-o spun foarte delicat: acolo chiar își dau vecinii mâna de pe o parte pe alta”, a explicat Claudiu Salanță.
„Înțeleg. Deci e un cartier chinezesc în toată regula”, a continuat Tișe.
„Este, este, este, este… Acest proiect (cel prezentat astăzi de arh. Laura Bojescu -n.r.) este mult mai aerisit. Este ultima parcelă (neconstruită – n.r.) între cele de sus și cele de jos”, a mai spus arhitectul-șef.
Alice Oprică, din Comisia de urbanism, a întrebat dacă a fost luat în calcul și procentul pe care l-ar ocupa magazinele în documentația prezentată astăzi. Proiectantul a spus că va trebui să verifice dacă în procentul de 25% (cel de ocupare al blocurilor în proiect – n.r.) este cuprins și spațiul destinat magazinelor.
La propunerea lui Alin Tișe, proiectul a fost avizat „nefavorabil” de către membrii CTATU din CJ Cluj. Tișe a cerut ca în viitoarea ședință, proiectantul să prezinte un studiu de trafic din zonă și să clarifice cu primăria din Baciu problema parcărilor.
Sursa foto: Randări SC Studio Axia SRL