GALERIE FOTO. Minicartier de 14 locuințe semicolective respins la vot: „N-avem copii la școală, dar facem atâtea case”
Membrii Comisiei de urbanism de la Consiliul Județean Cluj au respins, în ultima ședință,
un proiect care prevedea construirea unui mic cartier cu 14 case situat … într-un sat.
6.881
de metri pătrați este suprafața pe care este propusă construcția cartierului de 14 case.
În ședință, proiectantul le-a propus urbaniștilor studierea unei zone de 6.881 metri pătrați, în vederea construirii unui ansamblu de locuințe semicolective în intravilanul satului Bunesti, com. Mintiu Gherlii, la nici 10 kilometri de municipiul Gherla, în afara perimetrului de protecție a valorilor istorice și arhitecturale.
Este vorba de construirea a 14 locuințe semicolective amplasate pe șapte parcele cu suprafețe cuprinse între 918 și 1.041 metri pătrați.
Beneficiarul investiției este o firmă din Gherla, s.c. Tic Mobil s.r.l., iar proiectantul general și de arhitectură este s.c. Atelier Schmidt s.r.l. din Cluj.
Conform proiectului, ansamblul s-ar învecina:
- nord: domeniul public – drumul comunal 172B;
- est: proprietate privată construită –locuință unifamilială (necadastrată);
- sud: domeniul public – curs de apă;
- vest: parcelă construită – locuință unifamilială.
Reprezentantul proiectantului, arh. Mihai Schmidt, a spus comisiei că beneficiarul investiției dorește realizarea unui ansamblu de locuințe semicolective, având regimul de înălțime precum cel al imobilelor învecinate.
„La vest și la est de parcela studiată, zona este caracterizată de spații cu caracter rezidențial de tip rural, dezvoltat pe un parcelar cu clădiri de factură modestă, având densitate mică. Se dorește unificarea peisajului rural. Ansamblul va fi conectat pietonal cu drumul de pământ din vestul ariei de studiu prin intermediul unei alei pietonale”, a explicat arhitectul Mihai Schmidt.
Două locuri de parcare pentru fiecare locuință
Reprezentantul proiectantului a mai spus că se propun câte două locuri de parcare pentru fiecare locuință, acestea fiind amplasate pe sol, precum și o zonă de întoarcere auto situată în partea de sud a parcelei. Construcțiile propuse vor fi racordate la rețeaua de energie electrică, iar alimentarea cu apă curentă va fi făcută prin puțuri forate/fântâni.
Membrii Comisiei de urbanism n-au fost încântați de proiectul propus. Ba chiar au „strâmbat din nas”, cum se spune. Arh. Alice Oprică s-a interesat dacă satul are școală și a aflat că nu are, pentru că sunt prea puțini copii.
Ea a mai spus că nu consideră oportun ca parcela studiată să fie divizată și ocupată de locuințe și nu de o instituție publică (școală, dispensar, oficiu poștal etc.).
DECLARAȚIE:
„Cred că locuirea în satul ăsta ar trebui să se desfășoare în continuare după regula satului și nu în adâncime. Și nici într-un caz așa de aproape de cursul acela de apă. Și fără spațiu verde, că n-am înțeles dacă sensul giratoriu din proiect e o zonă verde. Eu consider că nu e oportun să folosim acest teren pentru altceva decât o dotare pentru comunitate. De orice fel: educativă, medicală, socială, culturală” –
arh. Alice Oprică, Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și Urbanism (CTATU) de la CJ Cluj.
În discuții a intervenit arh. Radu Spânu, și el membru în CTATU, care a spus că este de acord cu cele spuse de colega lui din comisie, dar în plus s-a declarat mirat: „Ceea ce mă surprinde e că, deși n-avem copii la școală și-s puțini oameni ca populație la nivel național, facem atâtea case în Bunești. Semn de întrebare. Subscriu: parcela ar trebui să rămână ca o funcțiune pentru comunitate”, a transmis Radu Spânu.
Arhitectul șef i-a recomandat proiectantului să regândească documentația, „să vedem dacă se merge pe ideea de a se păstra aceste imobile sau va fi o dotare publică, dar rugămintea e ca orice s-ar întâmpla în această zonă să fie pe tipicul satului”.
Proiectul a fost supus votului, dar a fost respins: cinci dintre membrii Comisiei de urbanism i-au acordat „aviz nefavorabil”. Proiectul urmează să fie prezentat, într-o altă formă, într-o ședință viitoare a CTATU.
Sursa foto: Randări s.c. Atelier Schmidt s.r.l. Cluj-Napoca