GALERIE FOTO Media9 îți spune cum arată acum lucrările pe malul Someșului
Lucrările pe malul Someșului Mic continuă și prind din ce în ce mai mult contur. Vizita făcută de Media9 pe șantier, duminică, 7 august, arată că lucrările la proiectul „Rethinking Someș” au înaintat, mai ales pe malul dinspre cartierul Grigorescu. S-a lucrat mult la malul Someșului, dar și la faleze.
Ce s-a făcut până acum
Până acum, a fost edificată o nouă pasarelă peste Someșu Mic (foto jos). O lucrare pe care unii constructori o consideră spectaculoasă.
În plus, constructorii au modernizat, în parte, și zona din amonte de vechiul pod care desparte Mănășturul de Grigorescu. Aici au introdus snopi de lemne care au rolul de a proteja solul împotriva acțiunii mecanice a apei și a vântului.
Pe de altă parte, au fost amenajate porțiuni pe malul Someșului și s-a lucrat în albia râului, de unde utilaje grele au scos lespezi și bolovani. În plus, au fost plantați câteva sute de arbori pe partea dinspre cartierul Grigorescu, s-a lucrat la alei și trotuare, dar și la iluminatul public.
Și nu în ultimul rând, au fost aduse elementele care, după cum spune administrația locală, vor alcătui „mobilierul urban modern”: bănci grele din granit.
Lucrările la acest proiect au început în octombrie 2021, când s-a închis accesul pietonal pe malul Someșului, în cartierul Grigorescu, între sensul giratoriu de la MOL și hotelul River Park, pentru execuția lucrărilor din cadrul obiectivului de investiții „Revitalizarea culoarului de mobilitate nemotorizată aferent Someșului”. Din păcate, lucrările pe partea dinspre Mănăștur stagnează de câteva luni. Practic, aici a fost decopertată pista pentru biciclete și aleea principală care străbate Parcul Rozelor.
Potrivit proiectului, lucrările ar trebui finalizate la sfârșitul lunii aprilie 2023. Există și un termen de finalizare parțial, pentru malul stâng, în 2022.
Ce cuprind lucrările „Rethinking Someș”
Modernizarea și extinderea infrastructurii pietonale și ciclistice pe malurile râului – zona I Lunca Someșului Mic”. Proiectul este finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. „Rethinking Someș”
Obiectivul de investiții se întinde pe o suprafață de aproximativ 146.500 mp și cuprinde malurile intravilane ale Someșului în zona străzilor Paul Ioan, 1 Decembrie 1918, Plopilor, Gavril Muzicescu, Sigismund Toduță, Splaiul Independenței, Mamaia, Dragalina, precum și în zona adiacentă parcurilor Rozelor și Iuliu Hațieganu.
Execuția lucrărilor va fi realizată secvențial, pe tronsoane succesive, de la vest spre est, pe cele două maluri:
– Tronsonul 1: Strada Donath – strada Mirăslău
– Tronsonul 2: Strada Mirăslău – strada Petuniei
– Tronsonul 3: Strada Petuniei – Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian”
– Tronsonul 4: Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” – Podul Garibaldi
– Tronsonul 5: Strada Muzicescu, Strada 1 Decembrie 1918
– Tronsonul 6: Zona Hotel Napoca, Strada Mamaia
– Tronsonul 7: Strada Dragalina, Zona Camerei de Comerț și Industrie
Proiectul vizează crearea unei ample zone de tip shared-space prin extinderea și modernizarea rețelei de alei pietonale și velo precum și a spațiilor publice aferente:
– realizarea unui pod pietonal în zona Parcul Rozelor – Grigorescu;
– creșterea suprafeței de zone verzi;
– plantări arbori;
– dotări de agrement;
– locuri de joacă pentru copii;
– mobilier urban modern;
– iluminat public inteligent;
– rețele Wi-Fi;
– stații de încărcare biciclete, trotinete, autovehicule electrice și hibrid.
123.696.371
de lei reprezintă valoarea totală a proiectului, din care 77.764.698 de lei este contribuția Uniunii Europene.
„Rethinking Someș” este un proiect realizat de către firma Practica, din Spania, câștigătoarea concursului internațional de soluții. Lucrările sunt realizate de asocierea ACI Cluj (lider) – SOCOT SA – Simacek Facility Services.
Sursa foto: Media9