GALERIE FOTO Lucrările la Castelul Bánffy. Alin Tișe: „Va fi un proiect extraordinar. Vom putea să-i dăm destinații diverse”

Autor  admin   în       1 year în urmã     1444 Vizualizări.  

În ședința ordinară de luni, 31 octombrie, consilierii județeni au avizat proiectul de hotărâre privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiţii „Racord la rețeaua electrică a Castelului Bánffy”.

Este vorba despre achiziționarea unui unui post electric de transformare, care să asigure energia necesară funcționării clădirii de patrimoniu Castelul Bánffy, cât și a parcului monument din Răscruci.

382.960 

de lei (inclusiv TVA) reprezintă valoarea totală a investiției.

  • C + M: 147.240 de lei (cu TVA);
  • DOTARI: 222.030 de lei (cu TVA);
  • PROIECTARE: 13.690 mii lei (cu TVA).

DECLARAȚIE:

„Lucrările sunt ample (la castel -n.r.). Când vor fi gata, va fi un proiect extraordinar. Vom putea să-i dăm destinații diverse și vom putea să valorificăm acest obiectiv important. Cu siguranță că anul viitor va fi terminat. O să fiți impresionați de ceea ce va fi acolo. Amenajările exterioare au ținut cont de realitatea anilor în care castelul a fost construit”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj 

 

„În prezent, la Castelul Bánffy se desfășoară lucrări de reabilitare a constructiei, de restaurare si conservare, cu săli multifuncționale, bibliotecă/mediatecă, spațiu expozitional etc., acțiuni ce implică un consum important de energie electrică, ulterior dării în folosință.

Prin urmare, se impune amplasarea unui post de transformare, care să asigure energia necesară funcționării acestui ansamblu – clădire Castel Bánffy, cât și a parcului monument din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, strada Principală, nr.512, județul Cluj”, se arată în referatul de aprobare prezentat în ședința CJ Cluj de luni, 31 octombrie.

27.670.836

de lei (fără TVA) reprezintă valoarea investiției derulată pe 24 de luni.

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Bánffy, din Răscruci, comuna Bonțida, au început în luna mai 2021, sunt estimate la peste 27 milioane de lei și, conform proiectului, vor fi finalizate în 24 de luni.

Lucrările vizează zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Conform CJ Cluj, vor fi consolidate alte trei imobile ce vor avea destinația de clădiri conexe necesare deservirii castelului.

Proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etaj va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. La subsol va fi organizat un spațiu expozițional. Proiectul mai prevede și amenajarea lacului din fața castelului.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj/via Facebook

 

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.