GALERIE FOTO. Festivalul slăninei de la Cluj, ediția din acest an. Au fost cozi de cel puțin 20-30 de persoane, ca pe vremea lui Ceaușescu. Îți spunem prețurile

Ediția din acest an a festivalului SlanăFest de la Cluj a fost cu totul atipică față de precedentele. Dacă până anul trecut, SlanăFest se ținea în curtea localului Bulgakov din centrul Clujului, anul acesta organizatorii au decis să mai adauge două locații: una pe strada Potaissa, cealaltă în clădirea Heltai de pe strada Clinicilor.
Ceea ce i-a cam bulversat, într-o oarecare măsură, pe cei care au dorit să cumpere delicioasele produse din carne de porc. Clienți care au mers direct pe strada Inocențiu Micu Klein, unde știau, din edițiile precedente, că ar avea loc festivalul SlanăFest. De exemplu, sâmbătă, la orele prânzului, în curtea localului Bulgakov nu era nimic. În schimb, producătorii erau instalați pe strada Potaissa și în clădirea Heltai Center, de pe strada Clinicilor, numărul 18.
Ca idee, n-au fost mai puțini comercianți ca-n anii trecuți, doar că distribuirea lor în mai multe locuri n-a fost o alegere foarte bună a organizatorilor. Asta au remarcat-o și cei care au vrut să cumpere slănină, salamuri, cârnați, jumări, pastramă, tobă, costiță, afumături etc. de la acest festival.
De pe strada Potaissa până la clădirea Heltai de pe Clinicilor sunt în jur de 500-600 de metri, iar această distanță a trebuit parcursă pe jos de către clienții SlanăFest Cluj 2025.
Poate din acest motiv, sau poate nu, încă nu știm, dar pe strada Potaissa au fost cozi de 20-30 de persoane pe toată durata zilei, unde erau patru producători din Secuime, din Arad și de la Cluj.
A fost, cumva, ca pe vremea lui Ceaușescu, atunci când lumea se punea la coadă pentru orice produs alimentar. Sigur, sunt diferențe foarte mari față de acea perioadă, dar coada așa arăta. Toți clienții au dorit să cumpere slana untoasă și delicioasă ori celelalte produse aduse aici.
Cei mai mulți s-au pus la coadă la „Regele ciolanului”, un antreprenor din Sfântu Gheorghe (foto sus), care a făcut spectacol cu produsele sale de pe strada Potaissa. În timpul documentării noastre, erau cel puțin 20-30 de persoane la rând, iar televiziunile locale l-au înconjurat și l-au rugat să explice de unde vine succesul său.
DECLARAȚIE
„Am făcut ceva bun pregătit pentru clujeni. Avem tot felul de produse, slănină, pstramă de porc și de vită, dar și salam de cerb, piept de rață și vânat. Avem slănină de Mangalița, vrăbioară de vită uscată. Păstrăm rețete tradiționale, la care adăugăm condimente secrete. Sunt puse la afumat cu rumeguș de fag, din care iese un produs excepțional. Oamenii stau la coadă pentru că văd că e un produs foarte bun”.
Kovacs Mihaly, supranumit „Regele ciolanului” din Sfântu Gheorghe
Cozi mari au fost și la un alt comerciant venit din Arad (foto jos), unde, tot așa, sâmbătă, s-au pus la coadă în jur de 20 de persoane. Producătorul arădean a remarcat că oamenii din Cluj sunt foarte civilizați și că nu se scandalizează atunci când trebuie să stea la rând mult timp până intră în posesia produsului/produselor dorite.
Au fost foarte mulți clienți, cei mai mulți, evident, din Cluj. Dar au fost și străini de Cluj ori români plecați „dincolo” pentru o viață mai bună. Am întâlnit un brașovean de 52 de ani plecat de peste 20 de ani din România, care acum se află în Elveția și care a venit expres la Cluj pentru SlanăFest. Nostalgia gusturilor de odinioară, din vremea copilăriei sale ori a adolescenței, l-a făcut să vină la Cluj. I-a plăcut ce a văzut, doar că … s-a panicat când a văzut prețurile.
Ca idee, prețurile de la SlanăFest de la Cluj din acest an nu sunt mici. Le poți vedea mai jos:
- 1 kilogram de caltaboș: 50 de lei;
- 1 kilogram de cârnați de Mangalița: 75 de lei;
- 1 kilogram de cârnați proaspeți: 50 de lei;
- 1 kilogram de cârnați secuiești: 60 de lei;
- 1 kilogram de ceafă de porc afumată: 70 de lei;
- 1 kilogram de mușchi file afumat: 70 de lei;
- 1 kilogram de mușchi file afumat: 70 de lei;
- 1 kilogram de mușchi file afumat de Mangalița: 120 de lei;
- Pastă de jumări: 50 de lei;
- Piept de rață afumat: 125 de lei;
- Piept de Mangalița: 75 de lei:
- Sângerete: 60 de lei/kg;
- Salam Mangalița: 90 de lei/kg;
- Salam din vânat: 109 lei/kg;
- Salam unguresc: 75 de lei;
- Șoric de porc: 100 de lei/kg;
- Șuncă Mangalița: 65 de lei/kg;
- Untură de Mangalița: 30 de lei/kg;
- Tobă țărănească: 65 de lei/kg;
- Costiță afumată: 50 de lei/kg;
- Mușchi Montana: 75 de lei;
- Mușchi Montana de Mangalița: 140 de lei.
Prețurile unui producător clujean din Mânăstireni (foto jos), prezent în fiecare weekend pe esplanada de lângă Cluj Arena, au fost în consonanță cu concurența.
La fel ca în anii trecuți, la târgul „SlanăFest” din acest an sunt și producători de brânzeturi, de vinuri, de conserve făcute în casă (zacuști de tot felul – din vinete, cu ciuperci, cu fasole) și dulcețuri. Multe dintre ele excepționale.
Îți spunem prețurile:
- Caș alpin: 84 de lei/kg;
- Caș Trapist: 75 de lei/kg;
- Caș Trapist cu condimente: 75 de lei/kg;
- Brânză italiană țărănească: 69 de lei/kg;
- Brânză de tip burduf: 48 de lei/kg;
- Cremă sărată Berta: 49 de lei/kg;
- Cremă de brânză: 45 de lei/kg;
- Brânză de vaci: 35 de lei/kg;
- Smântână: 40 de lei/kg;
- Iaurt: 18 lei;
- Unt: 50 de lei;
- Lapte: 8 lei.
Conform organizatorilor, evenimentul a fost conceput pentru a aduce un omagiu acestui aliment (slănina- n.r.) de bază al țăranilor din Transilvania, ignorat pe nedrept în ultima perioadă.
SlăninăFest continuă și duminică. Deci mai ai timp să-l vizitezi sau chiar să cumperi ceva de aici.
Programul de duminică poate fi consultat AICI.
Te-ar putea interesa și acest articol, în care poți vedea care au fost prețurile de la SlanăFest Cluj în 2024: