GALERIE FOTO. Drone, roboței, plante carnivore. Eveniment cu ștaif pe platoul Sălii Sporturilor
Platoul Sălii Sporturilor „Horia Demian” a fost plin, vineri după-masă, la deschiderea evenimentului „Noaptea cercetătorilor europeni”. Evenimentul a fost deschis la ora 13:00 și ține până la miezul nopții (ora 24:00). Deci mai aveți timp să-l vizitați. Și credeți-ne, merită!
Sute de copii, adolescenți, elevi de la mai multe școli și licee din Cluj, însoțiți de profesori, dar și foarte mulți adulți au dorit să ia parte la un eveniment cu ștaif.
Oferta a fost excepțională. În cele două corturi foarte mari instalate pe platou, reprezentanții unor facultăți din Cluj, ai unor asociații, organizații ori firme din oraș i-au încântat pe cei prezenți.
La standul USAMV, de exemplu, au fost demonstrații cu echipamente de monitorizare a parametrilor mediului; expoziție de plante aromatice și uleiuri esențiale; demonstrații de microscopie; exerciții interactive și sesiuni Quiz pe diverse teme; expoziție tehnici cultivare plante în laborator și de plante la ghivechi – kokedama, shiakusa, kusamono, terrarii închise și deschise; modelare 3D a construcțiilor cu tehnologie scanare laser; expoziție de plante silvice; prezentări centre cercetări și ateliere în apicultură și sericicultură; demonstrații și expoziție produse inovative și proiecte de cercetare ale Laboratorului de Gastronomie moleculară; expoziție echipamente de analiză din Medicina Veterinară.
În altă parte, la UTCN, studenții și-au prezentat lucrările; roboțeii n-au lipsit. Copiii au participat la demonstrații care i-au lăsat efectiv cu gura căscată. Evident, ei au fost cei mai încântați de ceea ce au văzut.
Media9 a făcut o galerie foto cu ce s-a întâmplat la deschiderea acestui eveniment și v-o prezintă mai jos.
Copiii au participat la tot felul de demonstrații
La standul UBB, cei prezenți au avut prilejul să vadă plantele carnivore
N-au lipsit produsele bio
A fost și must: 10 lei/litru
Micii meseriași și realizările lor 😊
A fost prezentată și copia celui mai mare meteorit care a căzut în România (la Mociu). Originalul se găsește la muzeu
Și plantele carnivore, originare din America de Sud, aclimatizate la Cluj
Dronele n-au lipsit din expoziție
Și realizările celor de la UTCN, cu „păianjenul” care a făcut o demonstrație la eveniment
Copiii au participat la tot felul de demonstrații
Mâncare bio, realizată din fructe
Cei prezenți au putut afla de la paramedicii ISU Cluj cum se intervine pentru salvarea unei vieți
Clujul, în circuitul științei și inovării
Cluj-Napoca s-a alăturat și în acest an celor peste 400 de orașe europene înscrise în circuitul științei și inovării, devenind parte a celei mai renumite inițiative de popularizare a științei la nivel european.
Timp de o zi, copiii de toate vârstele, adolescenții, dar și adulții au oportunitatea, la acest eveniment, să participe activ la desfășurarea experimentelor științifice, să comunice cu cercetători, dar și să cunoască rezultatele cercetării științifice și modul lor de implementare. Acest eveniment este organizat ca activitate principală în cadrul proiectului SCIENCE4FUTURE-II, finanțat prin Horizon Europe Framework Programme (HORIZON).
Proiectul este inițiat și implementat de Universitatea Babeș-Bolyai, iar USAMV Cluj-Napoca este parteneră, alături de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Universitatea Tehnică ”Gheorghe Asachi” Iași și Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud.