GALERIE FOTO. Cum va arăta cel mai nou centru balnear cu apă sărată din județul Cluj, propus pe 6 hectare. Proiectul va fi dezbătut de urbaniști
Proiectul unui centru balnear care urmează să fie construit pe o suprafață totală de peste 6 hectare în localitatea Jucu de Sus, comuna Jucu, urmează să fie discutat în È™edinÈ›a CTATU de la Consiliul JudeÈ›ean Cluj. Centrul balnear va fi edificat în apropierea lacului din sat È™i va avea spaÈ›ii de cazare turism, un parc, unități de alimentaÈ›ie publică, alei pietonale È™i velo. InvestiÈ›ia va avea È™i un punct de belvedere.Â
Proiectul construcției complexului balnear se află acum în etapa elaborării PUZ și va fi dezbătut în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 30 ianuarie, de la Consiliul Județean.
67.623
de metri pătrați reprezintă suprafața totală a terenului studiat pentru această investiție; 26.232 de metri pătrați din această suprafață sunt pentru cazare, 14.581 mp pentru zona de turism, iar 15.387 mp pentru zona balneară.
Zona studiată cuprinde un teren situat în intravilanul localității Jucu de Sus, comuna Jucu, jud. Cluj. Parcela identificată are suprafața totală de 66.523 mp, iar partea care se suprapune peste zona studiată are 1.100mp. Totalul suprafeței studiate este de 67.623 mp. Accesul pe teren se face pe un drum de pământ. Parcela studiată este în domeniul public al comunei Jucu. Categoria de folosință a terenului studiat este pășune.
Potrivit memoriului tehnic, parcela cu zona dedicată turismului și agrementului, cu constructii pentru turismul balnear, are suprafața de 10.694 mp. Zona dedicată doar infrastructurii pentru tratament, fără construcții de mari dimensiuni în zona lacurilor, va avea suprafața de 15.387 mp.
Zona studiată este cuprinsă în comuna Jucu, în intravilanul trupului 1,5 al localității Jucu de Sus și este în proprietatea publică a comunei Jucu.
Terenul este amplasat pe partea dreaptă a Someșului Mic, mai exact pe versantul vestic al Dealului Techeneu, între Jucu de Sus și Gădălin. Față de vatra satului Jucu de Sus, zona studiată se află la S-E de acest sat din care se face accesul. La est de amplasament se află Valea Săratii, cu Pârâul Tocbești, un pârâu cu regim semipermanent. Pe terenul studiat există un lac cu apă sărată, iar pe văile și malurile din imediata apropiere se remarcă eflorescențe de sare.
Propunerea urbanistică cuprinde în Zona balneară și în Zona turism două zone de lacuri, care sunt realizate în scop de agrement și tratament. Acestea vor fi alimentate cu apă din pânza freatică, vor avea apă sărată și vor fi gândite pentru a putea fi folosite ca băi de tratament, SPA și petrecerea timpului liber. Adâncimea acestora va fi variabilă, de la 0,5 metri până la 2,5 metri adâncime, impermeabilizate pentru a putea asigura curățarea lor și pentru a se putea controla calitatea apei care se va adăuga în aceste bazine.
Lacul sărat existent în Jucu de Sus.Â
Materialul excavat pentru realizarea acestora va fi folosit la amenajările exterioare din Zona balneară, amfiteatre, grădini, alei, pavilioane etc. Suprafața lacurilor propuse este de aproximativ 3.300 de metri pătrați în Zona balneară și de aproximativ 570 de metri pătrați în Zona de turism. În total, suprafața lacurilor propuse va fi de aproximativ 3.870 de metri pătrați. Lacul existent va fi păstrat în forma în care se găsește și va fi integrat într-o zonă de agrement.
Un centru balnear important pentru economia județului Cluj
Centrul balnear va dispune atât de zone de cazare, tratament, alimentație publică și petrecere a timpului liber, relaxare, astfel încât va deveni un centru de balnear și de agrement important la nivelul județului Cuj.
Randare: lumion
Potrivit memoriului tehnic, forma terenului permite amenajarea unui traseu circular de plimbare, pietonal și velo. Circulația auto este limitată la un traseu clar stabilit, cu locuri de parcare și loc de întoarcere amenajat. Accesul se face din spre nordul terenului studiat, prin drumul de exploatare De 714.
Vecinătăți
• la nord – pășune situată în extravilan:
• la est – Valea Săratii – Hc 2213 -situată în extravilan;
• la sud – pășune situată în extravilan;
• la vest – pășune situată în extravilan.
Regimul de înălțime
Regimul de înălţime maxim admis va fi diferit în funcție de UTR-ul propus:
- UTR C– Zonă cu cazări pavilionare/regim de înălțime: D+P+M;
- UTR Ts– Zonă de turism (cazări + alimentație publică)/regim de înălțime: D(S)+P+1+M/R;
- UTR B– Zonă Balneară/regim de înălțime: D(S)+P sau P+Er (etaj retras).
Beneficiara prezentei lucrări este comuna Jucu, care va suporta costurile de extindere a rețelelor edilitare precum și cele de infrastructură rutieră. Proiectul a fost realizat de biroul de arhitectură Raum s.r.l. condus de Horațiu Răcășan.