GALERIE FOTO. Cum arată castelul din județul Cluj restaurat cu 11,5 milioane de euro. Până nu demult, a fost o ruină. Inaugurare cu ștaif

Autor  Tudor Știrbu   în       1 year în urmã     4387 Vizualizări.  

Clujul a reușit să redea strălucirea unei bijuterii arhitecturale care se estompase de mult: castelul Bannfy din Răscruci a fost în totalitate restaurat și acum arată fabulos! Iar astăzi a avut loc inaugurarea, după 2 ani și jumătate de lucru. 

Castelul – ruină a devenit o perlă arhitecturală

Clădirea arăta jalnic în ultimii 5-7-10 ani. Asta a venit și ca urmare a delăsării și a batjocorii de care imobilul a avut parte în timpul regimului comunist. Autoritățile din acea vreme și-au bătut joc de proprietățile care, până după război, au aparținut unor familii de grofi sau de baroni maghiari. Le-au transformat în case de copii, în spitale de psihiatrie, în CAP-uri sau chiar în grajduri. O umilință pentru aceste perle arhitecturale, dar și pentru moștenitorii proprietarilor de drept.

Nici castelul din Răscruci n-a avut o soartă mai bună în acei ani. Și chiar mult timp după 1990. Dar putem spune cu mâna pe inimă că noul proprietar, Consiliul Județean Cluj, cu bani europeni și din bugetul propriu, i-a redat strălucirea acestui minunat castel.

În doi ani și jumătate, clădirea-emblemă din satul Răscruci a suferit o transformare radicală. Fata săracă și fără viitor de acum câțiva ani a devenit acum o adevărată prințesă numai bună de pețit 🙂. Iar organizatorii acestui eveniment au ținut la asta și i-au făcut o prezentare cu ștaif.

Mulțime multă la castel

La inaugurarea de astăzi n-au lipsit domnițele și partenerii lor îmbrăcați în ținute de epocă.

În plus de asta, artiști ai Filarmonicii din Cluj au întreținut atmosfera cu arii din muzică clasică.

Dacă n-ai fi aruncat privirea după gardul acestei proprietăți, unde se aflau mașini parcate și se auzea tumultul străzii, te-ai fi putut ușor teleporta în urmă cu un secol, un secol și jumătate.

Revenind din această stare. Echipa care a lucrat la restaurarea castelului a făcut o treabă extraordinară.

Au lucrat cu bisturiul și penseta, am putea spune, pentru a reface ori restaura clădirea castelului și anexele sale. Și i-au redat farmecul de odinioară: interiorul încăperilor în care lemnul este materialul de bază arată incredibil.

Au fost restaurate pivnița, anexele și curtea interioară, iar lacul din incintă a primit locul cuvenit în această lucrare.

A fost multă lume la inaugurarea acestui proiect. Administratorul județului, Alin Tișe, a venit însoțit de soția și de fiul său din prima căsătorie.

A fost ținută și o mică slujbă de câțiva preoți ortodocși, în frunte cu mitropolitul Clujului, IPS Andrei. Au mai vorbit despre această realizare vicepreședintele CJ Cluj, Vákár István, dar și reprezentantul proiectantului, arh. Szabolcs Guttman.

În mulțime au mai fost văzuți arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, arhitectul Vlad Negru, oficialități locale, printre care și primarul din Bonțida, Emil Cârhaț, oameni curioși și multă presă.

11,5

milioane de euro este valoarea totală a lucrărilor

Proiectul a fost derulat în urma accesării de fonduri europene, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro, la care se adaugă suma de aproximativ 7,5 milioane de euro, asigurată din bugetul propriu al județului.

DECLARAȚIE

„Prin finalizarea acestui proiect oferim un obiectiv deosebit clujenilor, turiștilor sau pasionaților de istorie și frumos. Valorificarea acestei perle arhitecturale cu o importanță istorică și culturală deosebită va impulsiona dezvoltarea acestei întregi zone a județului. Castelul Bánffy din Răscruci, un obiectiv identitar și un punct de referință pe harta turistică din Transilvania, va putea fi vizitat de publicul larg și va fi un spațiu comunitar, care va găzdui evenimente culturale și nu numai”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

*Notă: Castelul Bánffy din Răscruci nu trebuie confundat cu celălalt, Castelul Bánffy din Bonțida, celebru pentru arhitectura sa minunată, dar și pentru festivalurile Electric Castle ce au loc aici în fiecare an. Ambele au aparținut aceleași familii, Bánffy, dar sunt diferite.

Lucrările de restaurare și conservare a Castelului Bánffy, din Răscruci, comuna Bonțida, au început în luna mai 2021 și, conform proiectului, ar fi trebuit finalizate în 24 de luni.

Lucrările au vizat zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile etc.

Va fi transformat în centru cultural

Proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etaj va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. La subsol va fi organizat un spațiu expozițional. Proiectul mai prevede și amenajarea lacului din fața castelului.

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil eclectic

El are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-au păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus„.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.