GALERIE FOTO. Cum arată acum unul dintre cele mai renumite castele din Transilvania, aflat în reabilitare. Stadiul lucrărilor: 65%

Autor  admin   în       2 years în urmã     1858 Vizualizări.  

O evaluare a stadiului lucrărilor de reabilitare a ansamblului-monument clădire Castel Bánffy și parc din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, a fost realizată de șeful deliberativului clujean, Alin Tișe, împreună cu responsabilii de proiect din cadrul instituției.

*Notă: Castelul Bánffy din Răscruci nu trebuie confundat cu un altul, Castelul Bánffy din Bonțida, celebru pentru arhitectura sa minunată, dar și pentru festivalurile Electric Castle ce au loc aici în fiecare an. Ambele au aparținut aceleași familii, Bánffy, dar sunt diferite. 

Conform reprezentanților CJ Cluj, stadiul proiectului de reabilitare a Castelului Bánffy din Răscruci, la un an și jumătate de la debutul lucrărilor, este de 65%.

Așa va trebui să arate Castelul Bánffy din localitatea Răscruci, la finalul lucrărilor, în 2023. Foto: Randări CJ Cluj

DECLARAȚIE:

,,Progresul lucrărilor la acest obiectiv arhitectural de o deosebită importanță istorică și culturală pentru întreaga Transilvanie este semnificativ. Acestea vor continua în ritm susținut atâta timp cât condițiile meteo vor permite acest lucru, astfel încât, în cel mai scurt timp posibil, să fie finalizat și redat circuitului turistic și cultural”.

Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj

În ceea ce privește clădirea castelului, conform datelor transmise de antreprenorul lucrărilor, cele mai avansate lucrări executate până la acest moment sunt cele de:

  • Refacere a elementelor din lemn: peste 95%;
  • Cablarea instalației electrice (subsol): peste 95%;
  • Refacere a zidăriei subsol interior: 94%;
  • Montare a instalațiilor sanitare – exterior: 90%;
  • Refacere a zidăriei de la parter, a picturii, a tencuielii de la etaj, și a învelitoarei din tablă: 70%;

Reprezentanții CJ Cluj mai afirmă că se lucrează în ritm intens la refacerea balustradei de pe casa scării, la montarea instalațiilor sanitare de la parter și la restaurarea gardului de la stradă și a pietrei.

Ce lucrări se mai fac la castel

În ceea ce privește corpul de clădire conex, situat în fața castelului, cu acces din DN 1C, lucrările care vizează reabilitarea lui sunt aproape finalizate, urmând a mai fi montat parchetul la interior și realizate o serie de finisaje exterioare. Referitor la corpul de clădire care deservește castelul și care este situat în partea dreaptă a parcului, pentru completa lui renovare mai sunt necesare o serie de lucrări care vizează finisajele din interior.

Până la completa finalizare a lucrărilor de reabilitare derulate de Consiliul Județean Cluj cu ajutorul fondurilor europene, constructorul va trebui să mai realizeze inclusiv restaurarea, din punct de vedere istoric, a parcului aferent. Acesta cuprinde lacul de altădată, pavilionul de muzică, pontonul, două pasarele, porumbarul, fântâna ornamentală etc. 

Cum va arăta Castelul Banffy din Răscruci, la final

Lucrările de restaurare și conservare a ansamblului monument istoric vizează atât zidurile interioare și exterioare, compartimentările, finisajele, instalațiile de utilități cât și componentele artistice: tâmplăriile, ornamentica, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilierul cu valoare istorică, șemineul, sobele de teracotă, vitraliile, inscripțiile, etc.

În final, proiectul prevede transformarea castelului într-un Centru Cultural reprezentativ pentru județul Cluj, astfel că, la etajul imobilului va fi amenajată o bibliotecă/mediatecă, o sală multifuncțională pentru activități culturale, o sală de curs de mici dimensiuni, un birou de cercetare și unul administrativ, precum și grupuri sanitare. Totodată, la subsol va fi organizat un spațiu expozițional.

În ceea ce privește restaurarea parcului castelului, o componentă importantă o va reprezenta amenajarea lacului din incintă. În acest sens, va fi construit un ponton din lemn, va fi refăcut porumbarul din mijlocul lacului și fântâna arteziană, va fi edificat un pod peste canal, respectiv alte două poduri pentru șanțul de evacuare a apei lacului, vor fi amenajate accesele auto și pietonale etc.

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci a fost construit în secolul al XVIII-lea în stil eclectic. El are o valoare istorică importantă. Este format din două corpuri de clădire, plus alte anexe. Pavilionul (subsol, parter, etaj și șarpante înalte) este de inspirație romană. Accesul principal al castelului se află prin două scări dispuse în partea sudică, urmate de o terasă încadrată de opt coloane dorice.

Piesa de rezistență rămâne salonul de primire sau sufrageria. Aici s-a păstrat un bufet din lemn cu același tip de sculpturi și o vitrină cu o valoare artistică aparte, în secolul XX fiind expusă la o expoziție de la Paris. Salonul, tipic renascentist, are pereții îmbrăcați în lemn, cu tavan din lemn casetat.

Casetele din tavan sunt sculptate în stilul Renașterii germane, fiind imprimate forma blazonului și genealogiei familiei Bánffy, precum și numele celor mai reprezentative personalități din istoria Ungariei și Transilvaniei. Deasupra unei uși este sculptată inscripția „Salus intratibus pax exeuntibus„.

Sursa foto: Consiliul Județean Cluj 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.