GALERIE FOTO. Cum arată acum lucrările privind decopertarea Canalului Morii din centrul Clujului + cum va arăta zona la final

Autor  Tudor Știrbu   în       8 luni în urmã     2033 Vizualizări.  

Șantierul din buricul Clujului duduie și bubuie la propriu în aceste zile. Și nu exagerăm cu nimic când spunem asta. Ne referim la șantierul care privește decopertarea Canalului Morii de pe strada Gheorghe Barițiu.  

Sursa foto: Media9

Sunt multe utilaje și mulți angajați care sapă în fosta albie pentru a scoate la suprafață Canalul Morii. Iar pentru clujeni nu poate fi decât o mare bucurie: Canalul Morii urmează să fie readus „la viață”. Sunt mai bine de 30 de ani de când canalul a fost acoperit. Adică întubat. Odată revenit la lumina zilei, va beneficia de un pod pietonal.

13

octombrie 2023 este data când au început lucrările de modernizare a Parcului IL Caragiale și decopertare a Canalului Morii; au dispărut 39 de locuri de parcare de pe străzile Gheorghe Barițiu (16) și Octavian Petrovici (în fața Palatului Telefoanelor – 23).

14

luni a fost estimată, potrivit contractului, durata de execuție a lucrărilor pentru reabilitarea Parcului IL Caragiale și decopertarea Canalului Morii; lucrările au început în octombrie 2023 și e posibil să sufere întârzieri, mai ales că în zonă a fost descoperit, de curând, un zid din perioada romană. Viceprimarul Dan Tarcea a primit misiunea de a căută soluții pentru ca zidul roman să nu fie reîngropat, ci pus în valoare.

Media9 a scris despre zidul roman:

Zidul din vremea lui Hadrian. Emil Boc: „Dorim odată cu amenajarea să găsim o soluție de a conserva și proteja în manieră deschisă aceste vestigii”

În această zonă, în perioada interbelică, exista o moară care a fost demolată în 1933, odată cu modernizarea Pieței Mihai Viteazu.

Sursa foto: Amintiri din Vechiul Cluj

La sfârșitul anilor ’80, odată cu realizarea infrastructurii de transport cu tramvaie electrice pe strada Gheorghe Barițiu,  Canalul Morii a fost acoperit pe două treimi din stradă. A rămas neacoperită doar porțiunea din dreptul Palatului Telefoanelor și a Palatului Poștei, aceasta fiind amenajată cu vegetație ornamentală joasă.

În ceea ce privește decopertarea Canalului Morii:

  • au fost realizate pasarela și 8 tronsoane din secțiunea curentă de 6 m și rămân de făcut încă 12 tronsoane din canal (total 138 metri liniari);
  • circulația pe strada Octavian Petrovici se reorganizează: în ariile în care condițiile de trafic permit sunt propuse zone de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul pietonal și spațiul pe care să fie permisă și circulația automobilelor; se plantează arbori și se montează mobilier urban modern.

Primarul Emil Boc a anunțat, recent, că în următoarea perioadă, prima bandă de pe str. George Barițiu va fi blocată pentru continuarea lucrărilor; urmează montarea placajului ventilat.

3,8

de milioane de euro este valoarea proiectului de revitalizare a Parcului IL Caragiale

Decopertarea Canalului Morii face parte din acest proiect

  • investiție de 3,8 milioane de euro pentru recuperarea și amenajarea cursului de apă – Canalul Morii – și pentru un nou spațiu verde modern în zona centrală a orașului;
  • se plantează arbori de talie înaltă (3-5 m înălțime) și peste 1.500 buc. din specii de arbuști, plante perene cu flori sau ierburi ornamentale;
  • suprafața totală amenajată: 11.913 de metri pătrați;
  • până în acest moment, în parc a fost pregătită suprafața pentru montarea mobilierului urban și a început restaurarea bustului scriitorului I.L. Caragiale;
  • prin acest proiect se va asigura și un sistem de iluminat public și arhitectural cu tehnologie LED, iar dotarea cu mobilier urban include: bănci pentru odihnă, coșuri de gunoi, rastele pentru biciclete, panouri cu caracter informativ privind descoperirile arheologice și istoria orașului.

Cum vor arăta Parcul IL Caragiale și zona limitrofă după modernizare

Sursa foto: Primăria Cluj-Napoca

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.