GALERIE FOTO. Cum arată acum lucrările din zona Platinia. Emil Boc a anunțat termenul de finalizare

Autor  admin   în       1 year în urmã     1996 Vizualizări.  

Lucrările pentru extinderea căii Moților-Mănăștur, cel mai amplu proiect de lărgire care va transforma zona Platinia și străzile Mărginașă, Oțetului și Uzinei Electrice, ar trebui finalizate până în septembrie, a cerut, de curând, primarul Clujului, Emil Boc.

DECLARAȚIE

Le-am dat termen până la începerea școlii. Până atunci, Calea Mănăștur trebuie să aibă carosabilul pus și să se poată circula normal. După aceea, o dată cu venirea toamnei vom avea aglomerație și trebuie să se poată circula”.

Emil Boc, primarul Clujului, 11 mai 2023

Primarul a spus că miza e carosabilul, așa că trotuarele pot fi terminate mai târziu.

Asta înseamnă că în 3 luni, 3 luni și jumătate, clujenii vor avea parte pe axa est – vest a orașului (Moților – Calea Mănăștur) de un trafic degrevat și mai aerisit decât până acum prin eliminarea din traficul general a mijloacelor se transport în comun. Proiectul prevede o prelungire a benzii dedicate pentru autobuze/troleibuze. Încă nu se știe cum se va proceda cu strada Moților, pe care primarul, în raportul său pe anul 2020, o anunța ca viitoare arteră cu sens unic.

Media9 a fost în acest weekend pe șantier și a remarcat că lucrările pe partea cu Platinia sunt realizate în proporție de 90%. Au fost înlocuiți stâlpii de iluminat, iar cablurile au fost introduse în pământ. În plus, trotuarul a fost reabilitat cu dale din granit de la Platinia până mai sus de strada Ospătăriei, în dreptul restaurantului Big-Belly.

Pe cealaltă parte lucrările nu sunt chiar atât de înaintate, dar și aici s-au înlocuit stâlpii de iluminat și au fost introduse cablurile în pământ. În zona Hotelului Pami va fi o stație de alimentare pentru mașinile electrice. În timpul acestor lucrări de modernizare, a fost demolat zidul USAMV și reconstruit pentru a se crea o nouă alveolă.

În zona Platinia, a fost construit un nou pod peste Canalul Morii care va lega strada Oțetului de Uzinei Electrice, facilitând accesul în cartierul Grigorescu a mașinilor care vin dinspre Zorilor. Podul e gata, mari trebuie turnat stratul de uzură.

După aceste lucrări, urmează ca artera Moților – Calea Mănăștur să fie asfaltată complet.

Ce prevede acest proiect

Prin acest proiect, municipalitatea își propune realizarea unui un nod rutier în zona de vest a orașului, unde se va intersecta circulația dinspre Mănăștur și Centru, cu cea dinspre Grigorescu și Zorilor.

Este vorba despre intersecția din apropierea centrului comercial Platinia, care va fi reconfigurată.

Proiectul „Modernizare și dezvoltare circulație Calea Moților – Calea Mănăștur – str. Uzinei Electrice – str. Mărginașă” prevede următoarele investiții:

  • 4 benzi de circulație pe Calea Mănăștur, cu o lățime de trei metri liniari, iar la intersecția cu strada Mărginașă se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • 3 benzi de circulație pe strada Mărginașă cu o lățime de 2,90 metri liniari;
  • 4 benzi de circulație pe strada Oțetului cu o lățime de 3 metri liniari, iar la intersecția cu Calea Moților se vor realiza cinci benzi de circulație;
  • 4 benzi de circulație pe tronsonul Calea Moților – între strada Mărginașă și strada Moldovei, cu o lățime de 3 metri liniari;
  • trotuare pe ambele părți ale carosabilului cu lățimi între 2 și 5 metri liniari;
  • piste de biciclete în ambele sensuri pe Calea Mănăștur, Calea Moților și strada Oțetului cu o lățime de 2 metri liniari.
  • urmează să se planteze 67 arbori foioși, 33 arbori foioși ornamentali, 167 arbuști înalți, 31 arbuști ornamentali și 175 plante perene.

Contractul pentru realizarea lucrărilor pentru „Modernizare Calea Moților – Calea Mănăștur – Strada Uzinei Electrice – Strada Oțetului – Strada Mărginașă” a fost estimat la 27.826.835 de lei, bani proveniți din fonduri bugetare. 

Lucrările pe Calea Mănăștur au început în iulie 2022 și au cuprins în timp și zonele adiacente din proiect.

Durata totală a implementării contractului este, conform proiectului, de 18 luni, din care, 3 luni fiind alocate proiectării.

Lucrările sunt realizate de constructorul ARL Cluj SA și au termen de finalizare sfârșitul anului 2023.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.