GALERIE FOTO. Corabie din pieptul mielului, înghețată și tort din carne. Clujul trimite primii „măcelari de elită” ai României la Olimpiada de la Paris

Un vis curajos devenit realitate: România participă pentru prima dată la prestigiosul concurs “Măcelari de Elită” de la Paris – o veritabilă Olimpiadă a profesioniștilor în arta tranșării și transformării cărnii. Plecarea echipei va avea loc mâine dimineață, iar emoțiile sunt pe măsura momentului: suntem prima echipă din România și din sud-estul Europei care intră în această competiție internațională, organizată o dată la doi ani.
Totul a pornit de la Cosmin Moldovan, de la cunoscuta Carmangerie Moldovan din Cluj, care a avut curajul să înscrie România în concurs înainte chiar de a avea o echipă. „Nu aveam fundație, nu aveam măcelari, dar aveam un vis. Am plătit taxa și am început să construim”, a mărturisit el, emoționat, în cadrul conferinței de presă care a precedat ultimul antrenament al echipei.
De la un vis la o echipă de elită
Selecțiile au avut loc în patru mari orașe – Cluj, Iași, București și Timișoara – și au atras atenția celor mai talentați măcelari din țară. Sub ochiul unui juriu independent, s-a format echipa națională a României: șase măcelari seniori, în frunte cu Gabriel Arghir, căpitanul echipei, stabilit în Italia, și un junior care va participa la proba individuală.
„Acești oameni au renunțat temporar la afacerile sau locurile lor de muncă pentru a face parte dintr-o poveste unică. Au muncit la antrenamente timp de luni de zile. E incredibil ce au reușit!”, a subliniat Moldovan.
Proba de concurs – creativitate la superlativ
La Paris, măcelarii vor avea trei ore și jumătate pentru a transforma o carcasă de vită, porc sau oaie într-o gamă de produse spectaculoase, atât ca tehnică, cât și ca prezentare. „Este un exercițiu de creativitate, viteză, precizie și estetică”, spune Florin Moroșan, directorul Fundației „Ștefan Moldovan”.
Concursul adună echipe din toată lumea, jurizate de profesioniști internaționali. România vine cu entuziasmul „bobocului”, dar și cu multă determinare și spirit de echipă.
Arta în tranșare
„Meseria de măcelar poate fi dusă la rang de artă”, crede Cosmin Moldovan. Iar la Paris, România are șansa să o demonstreze pe o scenă mondială.
Proiectul este susținut de 32 de parteneri, din dorința de a promova această meserie tradițională și totodată rafinată. Iar în viitor, Moldovan visează să aducă la Cluj chiar o ediție a competiției internaționale.