GALERIE FOTO Clujenii se mută la țară. Proiect de 18 case, pe 1,7 hectare
Membrii Comisiei de urbanism care consiliază Consiliul Județean Cluj au avizat favorabil, în ședința de joi, 7 iulie, un proiect imobiliar în satul Vâlcele, comuna Feleacu.
Proiectul prezentat a vizat obținerea avizului de oportunitate pentru „Elaborare documentație PUZ pentru parcelare teren, construire locuințe individuale, spațiu verde, amenajare acces și circulații, racorduri și branșamente”.
16.800
de metri pătrați este suprafața totală a terenului studiat din Vâlcele, comuna Feleacu.
Terenul se află pe teritoriul administrativ al satului Vâlcele, în intravilan, iar beneficiarul dorește să construiască aici un ansamblu de locuințe individuale format din 18 parcele și un spațiu verde. Suprafața de teren din acte este de 16.800 mp. Beneficiarul proiectului imobiliar din Vâlcele este firma Tusco Imobiliare s.a din Cluj-Napoca, iar proiectantul general este biroul TransForm, condus de arhitectul Vlad Negru.
De altfel, Vlad Negru este cel care le-a și prezentat proiectul membrilor Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU). Amplasamentul este situat în vatra satului Vâlcele, într-o zonă în curs de dezvoltare în care există imobile de locuințe individuale (clădiri și anexe), dar și funcțiuni industriale în apropierea drumului E60. La aproximativ 700 de metri se află școala primară din sat.
În prezent, amplasamentul studiat este folosit ca „teren arabil” și este liber de construcții. Conform memoriului tehnic prezentat, accesul la cele 18 parcele va fi realizat prin drumuri cu profil de 9 metri, cu posibilitatea de întoarcere pentru automobile. Staționarea autovehiculelor va fi organizată înăuntrul parcelelor.
DECLARAȚIE
„Parcelele au peste 700 de metri pătrați fiecare, iar ca obiectiv de utilitate publică ne-am propus un spațiu verde de aproape 1.200 de metri pătrați, aflat în colțul vestic”
Vlad Negru, arhitect
Arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, a fost interesat să afle cum va rezolva beneficiarul partea de utilități (apă, canalizare, electricitate).
„La partea de canalizare, ne-am gândit să mergem cu bazine vidanjabile etanșe. Pentru Electrica, probabil vom face un studiu de co-existență și, dacă va fi nevoie, vom merge pe o formulă de îngropare (a cablurilor – n.r.). Am mai făcut chestiunea asta, iar costurile sunt rezonabile. Alimentarea cu apă va fi în sistem individual”, a explicat arhitectul Vlad Negru.
„Da’ haideți să găsim o soluție, că la Feleacu chiar acum e o problemă cu apa”, a transmis arhitectul-șef.
„Investigăm la PUZ cum putem face partea asta”, a spus Vlad Negru.
„Restul oamenilor care locuiesc acolo cum au rezolvat alimentarea cu apă?”, a întrebat liderul CJ Cluj, Alin Tișe, cel care și conduce ședințele CTATU.
„Cu fântâni”, a răspuns scurt arhitectul Vlad Negru.
La rândul său, Claudiu Salanță a recomandat ca la nivel de PUZ, proiectantul general să vină cu studii de fundamentare pentru apă, canalizare și electricitate.
Arhitectul-șef a mai ridicat o obiecție, pe care, de altfel, o remarcase și Alin Tișe: faptul că zona verde studiată în proiect (un părculeț pentru copii) se află în extremitatea de NV a proprietății, chiar lângă drumul județean.
Claudiu Salanță a oferit un exemplu și a explicat că, în situația propusă în proiect, ar exista riscul ca un copil care s-ar juca în parc să fie accidentat de o mașină când ar încerca să recupereze o minge. El a recomandat să fie schimbat amplasamentul parcului din partea de NV în interiorul terenului.
„Astfel, dacă parcul este în interior, riscul nu mai există, chiar dacă ar fi o mașină care intră în această zonă, ea merge cu o viteză redusă. E un trafic de interior”, a explicat arhitectul-șef.
„Deci insistați ca parcul să fie neapărat mutat în această fază (e vorba de studiul de oportunitate – n.r.)?”, a întrebat Alin Tișe.
„În această fază, nu. Doar să avem în acel concept despre care discutam și această alternativă”, a explicat Claudiu Salanță.
Vlad Negru a fost de acord cu această recomandare. La final, Alin Tișe a propus comisiei un „aviz favorabil”. Proiectul a trecut în ședința CTATU cu 5 voturi.