GALERIE FOTO. Casa în care a locuit unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați intelectuali clujeni a fost scoasă la vânzare
Apartamentul în care a locuit cunoscutul eseist și critic literar clujean Adrian Marino a fost scos la vânzare de către o agenție imobiliară.
3
camere, două băi și o bucătărie are apartamentul scos la vânzare.
Apartamentul se află în cartierul Grigorescu și are o suprafață utilă de aproape 100 de metri pătrați, o bucătărie, două băi, într-o vilă în stil evreiesc, construită în 1920. Apartamentul a fost complet renovat.
329.000
de euro este prețul cerut de proprietar.
Iată anunțul agenției:
„Vă prezentăm un apartament unic pe piață, într-una din cele mai bune zone din Cluj-Napoca. Apartamentul a aparținut criticului literar Adrian Marino. Imobilul a fost construit în anul 1920, în stil evreiesc, cu câte un apartament pe palier, având doar 6 apartamente în imobil.
Construcția este extrem de bine realizată, pereții au 50 cm grosime, pe exterior a fost recent renovată, acoperișul a fost schimbat anul trecut cu țiglă ceramică, garanție 50 ani.
Apartamentul este decomandat, orientarea este sud-est, iar living-ul cu bucătarie are geam spre nord. Intrarea se face printr-un hol ce se ramifică în 2 părți:
- o parte duce spre living/bucătărie mare cu cămară, precum și o baie mică;
- cealaltă parte face accesul la un lounge cu șemineu din care se poate intra în cele 2 camere.
Șemineul pe lemne încălzește atât lounge-ul, cât și cele 2 camere; de altfel, încălzirea se face prin centrala termică proprie.
Finisările interioare sunt de lux, parchetul este din lemn masiv recondiționat, ușile interioare fiind si ele recondiționate foarte atent. Ambele camere au rulouri exterioare ce întunecă complet, iar dormitorul are baie proprie de aprox 8 mp.
700
de metri pătrați este suprafața curții interioare.
La subsol sunt mai multe boxe pentru depozitare, cea aferentă acestui apartament având 15 mp. Curtea comună este foarte mare, în fața clădirii fiind de aproximativ 700 mp.
În spatele clădirii este accesul auto cu porți automate la telecomandă. Proprietarul a amenajat în spatele clădirii un garaj acoperit de aprox 50 mp, unde se pot parca 2 mașini in lungime”, se arată în anunțul agenției imobiliare.
Adrian Marino. Scurt CV
Născut în 5 septembrie 1921, la Iași, Adrian Marino a fost un critic, istoric și teoretician literar român, laureat al premiului Herder în 1985. A fost licențiat în 1944 al Facultății de Litere la Iași și București. Între 1944 și 1947 a fost asistent suplinitor la catedra de Istorie a Literaturii Române, condusă de George Călinescu cu care nu s-a „împăcat”.
A debutat în 1939 la Revista „Jurnalul Literar”, cu un articol pentru care a fost pălmuit de un profesor de liceu cum scrie în „Jurnalul unui om singur„, fapt consemnat și de Stefan Borbely, avându-l ca director pe George Călinescu. A obținut titlul de doctor în 1946 cu teza Viața lui Alexandru Macedonski.
A fost arestat în 1949 pentru multiplicare și difuzare de texte ale „Școlii de cadre”, din cadrul Tineretului Universitar Național-Țărănist, activități considerate ilegale de regimul comunist de atunci.
A fost închis până în anul 1957, după care a fost deportat în Bărăgan, în satul Lătești (azi parte a comunei Bordușani, Ialomița, alți șase ani în perioada 1957 – 1963). Nu a avut drept de semnătură până în 1965, când a debutat la 44 de ani cu „Viața lui Alexandru Macedonski”. După alți patru ani, în 1969, a fost reabilitat politic complet și repus în toate drepturile. A fost reabilitat juridic în 1969.
În anul 2010, în urma apariției volumului său biografic Viața unui om singur, critic la adresa unor intelectuali activi în viața publică, lui Adrian Marino i s-a înscenat o acuzație de colaborare cu Securitatea. Defăimarea cărturarului a determinat semnarea unui protest colectiv care califica „transformarea acestui demn om de cultură, liberal și anticomunist într-un slujitor al regimului” drept „un act monstruos și inacceptabil”.
A murit în 17 martie 2005 la Cluj.
Critică și istorie literară.
- Viața lui Alexandru Macedonski, 1965
- Opera lui Alexandru Macedonski, 1967
- Introducere în critica literară, 1968, ediția a II-a revăzută, 2007
- Modern, modernism, modernitate, 1969
- Dicționar de idei literare, I, 1973
- Hermeneutica lui Mircea Eliade, 1980
- L’hermeneutique de Mircea Eliade, Paris, 1980
- Etiemble ou le comparatisme militant, Paris, 1982
- Comparatisme et théorie de la littérature, Paris, 1988
- Biografia ideii de literatură, vol. I-VII, 1992-2003
Eseuri, Publicistică, Memorialistică
- Evadări în lumea liberă, 1993
- Pentru Europa, 1995, ediția a II-a, revăzută și întregită, 2005
- Cenzura în România, 2000
- În dialog cu Sorin Antohi, 2001
- Libertate și cenzură în România. Începuturi, 2005
- Viața unui om singur, 2010
Sursa: Wikipedia.ro
Sursa foto: imobiliare.ro/ RE/MAX