GALERIE FOTO. Casă frumoasă, cinste cui te-a … proiectat :)). Arhitectul șef al județului: „Arată foarte bine. Felicitări!”
Proiectul unei case din zona rurală a județului Cluj a primit acordul urbaniștilor și a fost felicitat de către arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță.
Este vorba de proiectul unei case de locuit în satul Someșu Cald, nr. 147, comuna Gilău. El se află în stadiu de „elaborare PUD și construire locuință unifamilială S+P+E, bazin vidanjabil, acces, împrejmuire, racorduri și branșamente la rețelele de utilități urbane”.
696
de metri pătrați este suprafața totală pe care ar urma să se construiască această locuință.
Beneficiarul investiției este un clujean, Călin Daniel Radu, proiectant general și de arhitectură este s.c. Maiatec s.r.l. din Cluj, iar proiectant de specialitate RUR este s.c. NDA7 Proiect s.r.l. Cluj Napoca.
În ședința de joi, 10 noiembrie, a Comisiei Tehnice de Amenajare Teritorială și Urbanism (CTATU), proiectantul a explicat că zona unde beneficiarul dorește să-și edifice casa are configurația tradițional-rurală, cu parcele care au adâncimea mult mai mare decât frontul, cu locuințe cu regim de înălțime S (subsol)+P (parter) +M (mansardă), S+P+E+M și anexele gospodărești aferente.
Conform memoriului justificativ prezentat în ședința CTATU, parcela are următoarele vecinătăți:
- la sud – drum existent;
- la nord – lacul de acumulare Someșul Cald;
- la est – drum de acces;
- la vest – teren proprietate privată.
Proiectantul a explicat că, în prezent, terenul în suprafață de aproape 700 de metri pătrați este neconstruit, iar folosința actuală a sa este de: arabil – 524 mp și fâneață – 172 mp.
„În proximitatea parcelei nu exită rețele de alimentare cu apă și canalizare și gaze naturale. Propunem puț forat și fosă septică. Există rețele de electricitate”, a transmis reprezentanta proiectantului.
Obiectivele propuse în proiect:
- construire locuință unifamilială, cu regim de înălțime S+P+E;
- amenajarea terenului, prin realizarea unor taluzuri;
- amenajarea unor accese pietonale dalate, accese auto cu pavaj înierbat și plantarea spațiilor verzi;
- împrejmuirea terenului.
Proiectantul a mai propus crearea unor suprafețe verzi plantate cu arbori de talie înaltă și medie, vegetație de talie joasă, arbuști și gazon, atât în partea din față a parcelei, cât și în partea din spate.
Pe durata prezentării documentației, proiectantul le-a arătat membrilor Comisiei de urbanism mai multe randări cu viitoarea casă de pe malul lacului. Urbaniștilor le-a plăcut ce au văzut, pentru că niciunul dintre ei n-a avut ceva de obiectat sau de recomandat.
Chiar și arhitectul șef al județului, Claudiu Salanță, recunoscut pentru exigența sa în urbanism, a fost plăcut impresionat de proiect și a spus că se încadrează foarte bine în arhitectura locului.
„Din punctul meu de vedere, n-am ce spune, e foarte OK. Felicitări!”, a transmis Claudiu Salanță.
Trebuie observat că arhitectul Riyadt Salha (de la biroul Maitaec, proiectantul general) are lucrări apreciate, chiar dacă rămâne în culise. El a renunțat să-și mai prezinte singur însă proiectele, după ce un membru al Comisiei de urbanism s-a legat de felul în care vorbește limba română. Adică de formă, nu de fondul problemei.
Proiectul a fost avizat cu cinci voturi și a trecut în următoarea etapă.
Sursa foto: s.c. Maiatec s.r.l. Cluj Napoca