GALERIE FOTO. Cabana din grajd i-a entuziasmat pe urbaniști: „Salutăm creativitatea dumneavoastră artistică”
Un proiect prezentat în ședința Comisiei tehnice de urbanism de joi, 7 septembrie, de la Consiliul Județean Cluj i-a entuziasmat pe specialiști în așa mod încât proiectantul n-a apucat să-și termine întreaga expunere: „Felicitări, domnule arhitect! Pe mine m-ați convins”, a transmis unul din membrii comisiei.
„Și pe mine m-a convins. Salutăm spritiul artistic și creativitatea dumneavoastră! Felicitări și din partea mea!”, a adăugat arhitectul care a condus ședința de astăzi.
Proiectul foarte apreciat
Despre ce e vorba: proiectul propus în Comisia tehnică prevede reabilitarea unor corpuri de clădire vechi – șura și casa de locuit – și edificarea altora în locul lor: o casă mai spațioasă și niște mici cabane.
Reprezentantul proiectantului, arh.Molnár Attila, a explicat în ședința CTATU că beneficiarii doresc să realizeze investiția în primul rând pentru utilizarea proprie, cu scopul de a crea un ansamblu de case de vacanță care permit o ședere mai îndelungată pentru familie și un grup de oaspeți format din 3-4 familii (rude sau prieteni).
Lucrările se referă la reabilitarea și convertirea unui corp de clădire (respectiv a grajdului) în cabană și construirea unei case de locuit în locul celei vechi cu zonă de zi, bucătărie, 2 dormitoare, 2 băi, terase.
La final, investiția va avea: o locuință familială reabilitată din casa veche existentă, 2 case de vacanță/cabane (care se vor construi în faza 2), un spațiu de cazare/cabană – convertirea grajdului păstrând volumetria existentă.
Amplasamentul se află în intravilanul comunei Moldovenești cu acces direct dintr-un drum județean în zona sudică a satului. Terenul studiat este împrejmuit parțial și cuprinde o gospodărie existentă formată dintr-o casă de locuit si grajd. Terenul este proprietatea particulară a soților Vincze Tamás și Vincze Réka-Emőke.
4.111
de metri pătrați este suprafața totală a terenului din care curți construcții – 390 mp, arabil – 543 mp, livadă – 3.198 mp.
DECLARAȚIE
„Casa este într-o stare de degradare destul de avansată, atât structural cât și din punct de vedere al uzurii interioare, exterioare și a finisajelor. Ea necesită intervenții de consolidare semnificativă pentru a o readuce la un nivel de confort decent. Șura are un regim de înălțime parter și pod, construit la fel ca și casa, conform tipologiei locale. Structura constă din fundații de piatră, pereți din zidărie de piatră și din lemn, planșee și șarpantă din lemn”.
Arh. Molnár Attila, reprezentantul proiectantului MVAA Studio Arhitectura
Arhitectul Vlad Negru, membru în Comisia tehnică, l-a întrerupt din prezentare – care oricum se apropia de final – și a exclamat: „Felicitări, domnule arhitect! Pe mine m-ați convins”.
„Și pe mine m-a convins. Salutăm spritiul artistic și creativitatea dumneavoastră! Vă felicităm pentru arhitectură și propunere. Ne-am dori cât mai multe proiecte de acest fel în ședințele comisiei ”, a adăugat arhitectul Iustinian Orza, care a condus ședința de astăzi.
Proiectul a fost avizat favorabil cu cinci voturi și trece în etapa următoare.
Cu cine se învecinează terenul din Moldovenești:
- latura N – proprietate particulară;
- latura E – strada (drum județean);
- latura S – proprietate particulară;
- latura V – proprietate particulară.
Proiectul mai prevede 6 locuri de parcare în incinta parcelei.
Sursa foto & randări: MVAA Studio Arhitectura