GALERIE FOTO. Arhitecții laudă proiectul „Parcul Feroviarilor”. „Un exemplu de bună practică”
Membrii Ordinului Arhitecților din România (OAR) apreciază proiectul de amenajare a Parcului Feroviarilor din Cluj, regândit de Vlad Sebastian Rusu și Octav Olănescu. Este cel cel de al doilea proiect inițiat prin concurs internațional de soluții și finalizat de primărie în parteneriat cu OAR. Primul a fost Turnul Pompierilor din Cluj, inaugurat în 2023. Pe contul de Facebook al organizației profesionale a arhitecților au fost postate mai multe fotografii cu Parcul Feroviarilor din Cluj și un text.
Anunțul OAR
„Anunţăm cu mare bucurie finalizarea implementării cu succes a celui de al doilea proiect iniţiat prin concurs internaţional de soluţii. După inaugurarea în 2023 a proiectului Turnul Pompierilor din Cluj este rândul 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳ă𝐫𝐢𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐨𝐯𝐢𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, tot în municipiul Cluj, proiecte fanion dintr-o serie mai amplă de proiecte realizate prin concurs în diferite faze de implementare ce se derulează în prezent.
Este o demonstraţie valabilă a importanţei organizării de concursuri de arhitectură şi a nevoii de proiectare de calitate nu a alegerilor pe baza preţului cel mai mic.
La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018.
Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante.
Prin exemplele de bună practică de acest tip dorim să aratăm că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre.
Autori principali: arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, arh. Anda Gheorghe.
Colaboratori specialități: Structură – ing. Ovidiu Rusu, Peisagistică – ing. peis. Alexandru Cotoz, ing. hort. Valentin Sebastian Dan, Construcții hidrotehnice – ing. Monica Gheorghe”, au transmis reprezentanții OAR.
Sursa foto: Ordinul Arhitecților din România