GALERIE FOTO Ani de pandemie. Cum arată prima zi la Cluj după doi ani de restricții de COVID-19
Clujul, la fel ca întreaga Românie, a ieșit astăzi din starea de alertă, iar restricțiile au fost ridicate. Toate restricțiile. În București, pe Lipscani și-n restul Centrului vechi, au curs râuri, dar râuri adevărate de alcool care au marcat acest fapt. Televiziunile de știri au marcat noaptea trecută.
Prima zi, după doi ani de obligații, fără mască
Astăzi e prima zi în care, după aproape doi ani de restricții, nu mai suntem obligați să purtăm mască. Nici la exterior, nici la interior. Din noianul de obligații, purtarea măștii era măsura care îi deranja cel mai mult pe români.
Au trecut 662 de zile de atunci. Pe 15 mai 2020, președintele României, Klaus Iohannis, decreta starea de alertă, pentru 30 de zile, pe tot teritoriul țării, care venea după 60 de zile de stare de urgență. A fost prelungită cu încă 30 de zile, apoi cu încă 30 de zile. Și tot așa. Asta până în noaptea care a trecut, când, după ora 24:00, toate restricțiile au fost ridicate.
Cum arată viața la Cluj după retragerea restricțiilor
Media9 a vrut să afle cum au fost cei doi ani de pandemie și cum arată viața acum, după ce restricțiile au fost ridicate. Iar pentru asta a stat de vorbă cu mai mulți clujeni: copii, adolescenți, tineri, mămici cu pitici, dar și seniori. Totul, în câteva zone ale Clujului.
„Eu am păstrat și-n această perioadă toate măsurile de siguranță: mască, distanțare, dezinfectare. Chiar și acum, port mască. Vreau să mă protejez pe mine, vreau să-i protejez pe cei dragi mie. În piață, în magazine, o voi mai purta cât voi mai considera eu că trebuie s-o mai port”, a declarat Nastasia Sabău (75 de ani), la intrarea într-un supermarket din cartierul Mănăștur.
„Mi se rupe de COVID!”
În zonă am întâlnit o mamă care era cu piticul ei de trei ani în micul parc de joacă din apropierea supermarket-ului. „Pe mine nu m-au afectat foarte mult restricțiile astea. Am respectat normele, dar nici n-am exagerat. Le-am respectat în prima parte a pandemiei, după care am văzut că nu e așa de grav. Eu, oricum, nu mai purtam mască de mult. În autobuze, în aglomerații, am purtat mască, dar după asta, nu. Am făcut COVID în ianuarie, dar acum sunt bine”, a spus Andra P.
Am întâlnit și un adolescent teribilist, care a spus că n-a crezut de la bun început în COVID. „Mi se rupe de COVID! E o șmechereală!”, a transmis adolescentul de 19 – 20 de ani.
În centrul Clujului, cei mai mulți oameni pe care i-am întâlnit nu purtau mască. Ca idee, zic că, la zece clujeni pe care i-am înâlnit în zona centrală, cel puțin șapte, poate chiar mai mult, nu purtau mască.
Copiii: „E ciudat să nu mai purtăm mască”
În piața centrală, câțiva copii care, probabil, ieșiseră de la școală, se jucau în soarele de Mărțișor. Măsura i-a debusolat și pe ei. „E ciudat să nu mai purtăm mască. Nu știm ce va fi mai încolo”, a spus cea mai curajoasă copilă din grup.
Pe de altă parte, în Piața Flora din Mănăștur, anunțul privitor la anularea restricțiilor le-a adus comercianților o stare de bine. Sau pe aproape.
„Eu vin la piață în fiecare luni, miercuri și vineri din săptămână. Cred că e o decizie bună, însă trebuie luată cu anumite măsuri. Eu am respectat de fiecare dată ce s-a cerut: distanțare și igienizare, în primul rând. Dar să știți că la noi, în Piața Flora, în cei doi ani de pandemie, n-a fost niciun caz de COVID în rândul comercianților”, a declarat Macrea Voinescu (67 de ani), un fost polițist de la Rutieră din Apahida, care s-a pensionat de 16 ani, iar acum este unul dintre cei mai longevivi negustori de legume din Piața Flora.
„Cu ce mă încântă pe mine că nu mai purtăm mască? E război în Europa, la câteva sute de kilometri de noi, și cred că asta e mai important decât masca și altele. Nu e de vină Iisus, ci nebunul ăsta de Putin” – Zsakacs Levente
CONTEXT
Starea de alertă din România a încetat miercuri, de la miezul nopții, astfel că măsurile restrictive au fost eliminate, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Potrivit acestuia, masca de protecție nu mai este obligatorie, nici în spațiile interioare, nici în exterior.
Operatorii economici vor funcționa fără restricții de oră sau capacitate, se renunță la formularul PLF. De asemenea, certificatul digital COVID nu va mai fi solicitat la intrarea în România.
Pe de altă parte, în cei aproape doi ani de pandemie, potrivit datelor furnizate ieri, 8 martie, de către Prefectura Cluj, în ultima zi cu restricții, datele au fost:
- total vindecați și externați 13.530 de pacienți, din care 9.719 din județul Cluj;
- total decedați 2.045, din care 1.275 din județul Cluj;
- în acest moment sunt internați 278 pacienți.
Astăzi, 9 martie, la Cluj-Napoca, incidența COVID-19 a fost de 12,12 cazuri o mie de locuitori. Pe județ, rata a fost mai mică: 8,82 de cazuri la mia de locuitori.