GALERIE FOTO. A treia oară e cu noroc! Ansamblu rezidențial cu zece clădiri, piațetă și amfiteatru verde, avizat favorabil

Autor  admin   în       2 years în urmã     4931 Vizualizări.  

Un ansamblu rezidențial cu blocuri și vile propus în comuna Baciu a ajuns pentru a treia oară în Comisia de urbanism a Consiliului Județean Cluj. De data asta, a fost cu noroc: proiectul a fost avizat favorabil.

Ansamblul ar urma să fie construit pe un teren de peste 2,35 hectare, între străzile Castanilor și Magnoliei. El a fost prezentat în urmă cu cinci ani, dar a fost abandonat din motive financiare. Proiectant este biroul TriArh al fostului arhitect-șef al județului Cluj, Radu Spânu, membru în Comisia de urbanism a județului.

În total vor fi zece clădiri, cu subsol, parter și trei sau patru etaje, dintre care unul retras. Ansamblul va avea locuințe și spații comerciale, dar și zonă pentru afterschool, o piațetă și un amfiteatru verde.

Proiect în revenire în ședința din 17 februarie

Proiectul a fost contestat în ședința din 17 februarie, chiar de către primarul comunei Baciu, Balázs János. El le-a cerut urbaniștilor să se asigure că viitorii locatari ai acestui ansamblu vor avea și o altă ieșire spre artera principală de trafic, nu doar prin cea existentă, strada Privighetorii, care acum este foarte aglomerată.

PUZ-ul implică reglementarea unei zone de 23.583,2 mp, delimitată de strada Castanilor și blocurile de locuințe cu cel mult trei etaje, locuințe individuale cu front la strada Magnoliei, locuințe existente pe strada Vulturului și locuințe existente – parter și etaj – pe strada Lăcrămioarelor.

Proiectul, în re-revenire în ședința din 19 mai, cu un studiu de trafic

În ședința de joi, 19 mai, arhitectul Radu Spânu a prezentat un studiu de trafic din această zonă, studiu care fusese cerut în precedenta ședință CTATU.

Radu Spânu a explicat faptul că, în cadrul acestui studiu, au fost analizate și prelucrate condițiile de trafic existente în prezent, în baza normativelor în vigoare, având în vedere următoarele aspecte principale:

• evaluarea și analiza critică a situației existente (diagnoza circulației);
• estimarea evoluției parametrilor de trafic rutier pe durata perioadei de perspectivă, în scenariile „fără proiect”, respectiv „cu proiect” (prognoza circulației);
• evaluarea impactului măsurilor propuse în proiect asupra condițiilor de circulație în zona studiată.

Potrivit concluziilor, în privința traficului fizic pe străzile analizate pe luna aprilie 2022, se remarcă următoarele:
• Ușoare tendințe de aglomerare, cu vârfuri locale evidente ale intensității de trafic. Perioadele respective coincid cu sporirea numărului de deplasări către/dinspre punctele de interes majore;
• Pe alocuri, au fost identificate vehicule staționate la marginea platformei, iar acestea obstrucționează cel puțin parțial desfășurarea circulației rutiere și pietonale;
• În general, n-au fost identificate condiții de congestie (volume reduse, viteze reduse, densitate mare). Cu toate acestea, în orele de vârf se constată sporirea densității de trafic, respectiv reducerea vitezelor.

În timpul prezentării, Radu Spânu a fost ținta întrebărilor puse de arhitectul-șef al județului, Claudiu Salanță, dar și de Alice Oprică și Vlad Negru, membri în comisie. Ei au fost interesați de anumite date tehnice din proiect, de regimul de înălțime și de situația locurilor de parcare. Radu Spânu a răspuns punctual la întrebări, iar la final a răsuflat ușurat după ce l-a auzit pe arhitectul-șef spunând că propune un aviz favorabil.

Proiectul a fost avizat favorabil cu cinci voturi și merge la autorizare.

Sursa foto: Randări Biroul de arhitectură TriARH

DECLARAȚIE

Dacă nu sunt alte observații, propun un aviz de oportunitate favorabil, urmând să vedem în faza de PUZ detalierea a tot ceea ce-nseamnă partea de proiect. Ați avut o fundamentare foarte bună, dar trebuie să avem și partea de costuri, să știm cine și ce suportă. Inevitabil, beneficiarul va suporta totul, dar să avem structurată și partea asta

Claudiu Salanță, arhitectul-șef al județului Cluj

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.