Gafă majoră. Cum și-au luat “hate” USR-iștii la Florești: au fost făcuți netrebnici și proști

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã     1821 Vizualizări.  

Comuna Florești poate pierde o investiție majoră, de 15 milioane de euro, care, la cel mai sumar calcul, poate aduce comunității locuri de muncă, impozite suplimentare, turiști. De ce? Pentru că USR s-a gândit să voteze împotrivă. Partidul nu a reușit până acum să se implice serios în viața comunei. Cu cele șapte voturi din Consiliul local, și-a putut trece foarte rar amendamentele. La votul de joi era nevoie de majoritate calificată, iar consilierii USR au decis că acesta e momentul lor. Dar a fost un moment trist, în care și-au făcut un mare deserviciu de imagine.

Este vorba (AICI) despre votul pentru proiectul Muzeului identității transilvănene – Mutra, pentru care chiar USR obținuse fonduri din PNRR. Când s-a vorbit anul trecut despre proiect și era Cristian Ghinea ministru la fonduri europene, nu s-au auzit voci potrivnice.

USR a postat pe Facebook mesajul “Prima dată creșe, grădinițe, școli, drumuri asfaltate și trotuare, apoi muzee!” Cu care și-a luat “hate”. Chiar și cetățenii simpli știau că drumurile asfaltate nu aleargă pe același culoar cu muzeul. Nu poți lua banii din PNRR și să faci creșe. Prin această postare, USR i-a crezut pe oameni proști și/sau a încercat să acopere gafa uriașă pe care au făcut-o consilierii săi.

La Cluj-Napoca, unde USR este de asemenea în opoziție și îl înțeapă ședință de ședință pe primarul Emil Boc, consilierii partidului nu se opun proiectelor majore pentru comunitate. E un lucru de bun simț, cetățenii înaintea politicii. Ceea ce s-a întâmplat la Florești pare mai dregrabă o răfuială de copii decât un act politic asumat.

Cum spuneam, o mulțime de comentarii negative a colecționat USR, inclusiv de la lideri ai societății civile din Florești, cunoscuți ca apropiați ai USR.

Cei din USR PLUS național au introdus muzeul ăsta la Florești în PNRR. Primarul PNL îl introduce pe ordinea de zi (dacă nu îl introducea, să vezi scandal că e împotriva dezvoltării comunei și e împotriva USR). Cei din USR PLUS Florești se opun. Ceva îmi dă cu virgulă deja. Fondurile se alocă de la UE, noi le dăm terenul. Vorbim de cea mai mare investiție din Transilvania pe componenta turism și cultura din PNRR. Proiectul cuprinde și un centru al comunității, centru de activități pentru copii, spații verzi, parcare etc. Se pare că nu dorim și cultură și educație în comună…. Pe logica voastră, nu mai trebuie făcută nici vreo școala sau grădi până nu avem străzi și trotuare”, a scris Iulia Ungureanu.

Motivația voastră pentru „trântirea” proiectului este stupidă. Pe urmă, muzeul e finanțat prin PNRR. Trotuarele, de exemplu, nu se fac din acei bani. Unde erați când s-a propus construirea muzeului? De ce ați permis includerea lui in PNRR? Și ar mai fi ceva. Cam e nevoie de investiții în zona asta. SICAP-ul cam plânge. Și orice lucrare e importantă. Dar voi nu pricepeți lucrurile astea. Sunteți niște netrebnici!”, a reacționat și Edmond Kreibik, vechiul critic al administrației Șulea.

Foarte probabil prioritatea numărul unu al urbei nu este un muzeu. Dar acești bani pot fi cheltuiți doar pe acest muzeu, doar în Florești, fiind incluși în PNRR. Iar voi veniți cu această poveste de adormit copii cu trotuare și creșe. Este o rușine să presupuneți că suntem așa de proști, pardon, neinformați, să vă credem salvatorii comunei”, a atacat Kovacs Peter.

Unul dintre cei care a comentat a fost Felix Marcu, directorul Muzeului național de istorie a Transilvaniei. Mutra ar urma să devină o extensie a MNIT. Vă prezentăm un fragment din postarea directorului muzeului.

“Sigur că sunt importante creșele, grădinițele sau școlile, dar degeaba ne mai creștem copiii dacă la maturitate nu știu cine sunt și nu-și cunosc istoria, pentru că patrimoniul nu va mai conta sau exista. La fel și drumurile și trotuarele, nu mai contează, dacă nu duc nicăieri. Funcția educativă a unui muzeu este esența acestei instituții, ar trebui să fie pe același loc cu orice instituție de educație. Se blochează acest proiect european, datorită membrilor unui partid inovator și reformist (USR-Plus), viitorul nostru politic, se spune, fără ca această finanțare să poată fi alocată altui proiect, Floreștiul și România pierde o șansă cu care nu se va mai întâlni. De ce? Pentru că #politicacontează!”, a scris Felix Marcu, pe Facebook.

În final, iată declarația oferită pentru Media9, ieri, după ședința de Consiliu local, de consilierul local USR Marius Todoran.

”Discuția a început în decembrie, când s-a dezmembrat terenul de un hectare și jumătate. Muzeul acesta ar urma să se construiască la un capăt de drum care este blocat de mai multe ori pe zi. Va fi lângă un stadion, o sală de sport, grădinițe, școli, care toate sunt generatoare de trafic. Am cerut soluții și ni s-a răspuns că accesul se va face cu autobuzul și pe jos. Nouă nu ni se pare că e o soluție corectă. Atunci au votat, dar acum, când au avut nevoie de de noi, ar fi trebuit să vină ne convingă, să ne arate care sunt soluțiile de acces. Nu am fost împotrivă, dar am cerut amânarea până la clarificarea tuturor aspectelor. Noi știm doar că e un muzeu de 15 milioane din PNRR. Așa, și? Este nevoie de explicații privind locarea și problemele de trafic pe care le generează. Să ni se spună care sunt soluțiile pentru întreaga zonă”, a spus Todoran.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.