FUNICULAR “respins categoric” pentru Cetățuie. Cum va arăta, cine a desenat planșa

Autor  Ionel Lespuc   în       5 years în urmã     2162 Vizualizări.  

Dealul Cetățuie își schimbă aspectul, în urma unui concurs de soluții organizat de Ordinul Arhitecților din România, filiala Cluj, la solicitarea Primăriei. Totul a plecat de la un teatru în aer liber, care ar fi urmat să fie construit în zona verde de lângă Belvedere. De acolo, municipalitatea și-a extins intențiile de modernizare la tot dealul. Iată că luni s-a decis cum va arăta și cine va realiza proiectul. De subliniat că proiectul urbanistic inițial al dealului, datând din anii 1960, îi aparține lui Vasile Mitrea, cel care a proiectat Palatul Telefoanelor, respectiv cartierele Gheorgheni și Grigorescu.

Locul întâi a revenit Atelier MASS. “Am participat la cele cinci concursuri organizate la Cluj și iată că stăruința dă roade. Am încercat să oferim o interpretare geologică ca primă formă de moșternire și să readucem, sîă redăm un loc cât mai natural orașului. Am dorit ca intervențiile din anii ’60 să fie reconsiderate, să avem un loc în care contemplezi natura și orașul”, a spus Silviu Aldea, membru al echipei.

Premiul a fost anunțat de arhitectul Iulia Stanciu, care a lăudat proiectul pentru gradul minim de intervenție, infrastructura minimală, eliberarea fortificației, dezvăluindu-se astfel silueta vechii Cetățui, specii vegetale potrivite. Există și zone unde vegetația a fost înlăturată masiv, lucru care a nemulțumit juriul. De asemenea, funicularul propus a fost “respins categoric”, a spus Iulia Stanciu. Funicularul s-a aflat în tema de concurs și a fost susținut de primarul Emil Boc. Juriul a cerut păstrarea și chiar extinderea terenurilor sportive.

Pe deal va exista cinema în aer liber, pe timp de vară. Va fi păstrată și crucea, montată pe vremea fostului primar Gheorghe Funar.

Ocupantul locului secund, Vlad Sebastian Rusu, este câștigătorul a două concursuri anterioare realizate de Primărie și Ordinul Arhtecților din România, filiala Cluj. “A fost unul dintre cele mai grele proiecte la care am lucrat și a fost un loc cu multe calități intrinseci și cu multe conflicte”, a spus Rusu. Acesta a propus un lift pentru urcarea pe Cetățuie, element care nu a fost apreciat de juriu. De asemenea, pe planșă dispare artera pietonală spre vârful dealului și se păstrează doar un acces pietonal. Între spațiul verde și case ar fi urmat să fie plantată o mică pădure de stejari.

Unul dintre proiectele descalificate propunea o roată gigantică, după modelul London Eye.

PREMII

Premiul I: Atelier MASS – contractul de proiectare cu valoare estimată la 1.476.149 lei, fără TVA

Premiul II:  Vlad Sebastian Rusu – 70.000 lei

Premiul III: Mosfern Arhitectură + MDAA – 45.000 lei

Mențiune onorabilă: Nicolas Priboi

Concursul a avut ca scop găsirea celei mai bune soluții pentru amenajarea terenurilor din ansamblul urban „Cetățuia” aflate în proprietatea Municipalității din Cluj-Napoca, ca început al valorizării întregului ansamblu urban și al integrării lui în sistemul mai larg de agrement al orașului. 

14

proiecte au fost înscrise în acest concurs de soluții.

Juriul a cuprins mai mulți peisagiști – inclusiv președintele ales, Miriam Garcia Garcia, este peisagist – pentru că intenția a fost ca dealul să fie pus în valoare cât mai natural. Iată care au fost membrii:

arh. Miriam García García – Spania

arh. Eugen Pănescu

arh. Iulia Stanciu

arh. Ligia Subțirică

peisagist Diana Culescu

peisagist Hermann Georg Gunnlaugsson – Islanda

Arh. Anca Virginaș

Cetățuia Cluj este o fortificație habsburgică construită între anii 1715 – 1735, după planurile arhitectului militar Giovanni M. Visconti. Cu ziduri sub formă de stea, vechea fortificație cuprindea o redută și un turn, fiind înconjurată de bastioane, iar în exterior era împrejmuită de un val de pământ. Ridicată cu scopul de a asigura un post de apărare, precum și un punct de control al trupelor austriace asupra orașului, Cetatea Norilor, cum a mai fost numită, a fost de multe ori folosită și ca închisoare, mai ales în perioada Revoluției de la 1848. Aici, în anul 1849, unul dintre eroii Revoluției, pastorul sas Stephan Ludwig Roth, a fost întemnițat și executat.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.