Fugarul Bene mai câștigă o licitație la aeroport. Primește 8 milioane de euro pentru a realiza noua cale de rulare

Autor  admin   în       2 years în urmã     2689 Vizualizări.  

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca va avea o nouă cale de rulare. Lucrarea a fost atribuită societății Construcții Napoca SA, care va câștiga 41,6 milioane lei, adică peste 8 milioane de euro. 

Potrivit site-ului licitatia.ro, este vorba de execuția lucrărilor pentru realizarea obiectivului de investiții „Cale de rulare paralelă cu pista”.

Societatea Construcții Napoca SA este condusă de familia lui Ioan Bene, omul de afaceri comdamnat în mai multe dosare și care nu poate fi încarcerat de Poliția Română. Unul dintre administratori este fiica sa, Alexandra Bene.

David Ciceo, directorul Aeroportului Internațional Cluj-Napoca, este judecat pentru luare de mită la Tribunalul Cluj. Cel care i-ar fi dat mită este chiar Ioan Bene, fostul administrator al Napoca SA. Iată ce spun procurorii DNA:

În cursul lunii octombrie 2012, inculpatul Ciceo David Ioan a primit de la inculpatul Bene Ioan, pentru sine, un imobil situat în Cluj Napoca, presupus achiziţionat de părinţii săi cu suma de 690.000 lei şi care ulterior a fost finisat cu lucrări evaluate la suma de 563.226 lei (manoperă şi materiale).

Lucrările respective au fost executate de firme colaboratoare sau aparţinând inculpatului Bene Ioan, costurile fiind suportate de acesta din urmă. În schimbul acestor foloase, inculpatul Ciceo David Ioan, în exercitarea prerogativelor şi atribuţiilor funcţiei sale, a direcţionat, în baza unor acte neconforme, alocări bugetare ale Regiei pe care o conducea către societatea administrată de omul de afaceri, în vederea achitării lucrărilor la platforma de parcare aeronave Apron 4″.

O cale de rulare este o cale pentru avioane care leagă piste cu șorturi, hangare, terminale și alte facilități. Cele mai multe au o suprafață dură, deși aeroporturile de aviație generală mai mici folosesc uneori pietriș sau iarbă.

Valoarea estimată a lucrărilor a fost de 50.314.384,00 lei (fără TVA). Cum spuneam, s-a câștigat cu 41,6 milioane, mai exact 41.614.701,89 lei, oferta financiară a companiei Napoca SA.

Durata contractului este de 18 luni. Aeroportul a obținut fonduri europene din POIM – Programul operațional infrastructură mare pentru derularea acestui proiect.

Napoca SA este în procedură de insolvență. „La data de 08.12.2021 prin Hotărârea nr. 2386/2021, Tribunalul Specializat Cluj a dispus deschiderea procedurii insolvenţei în formă generală prevăzută de Legea nr. 85/2014, faţă de debitoarea Societatea de Construcții Napoca S.A., în dosarul nr. 982/1285/2021desemnând administrator judiciar pe CITR SPRL”, se arată pe website-ul companiei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.