Frate, frate! Castelul de la Răscruci, platou de filmare pentru manele

Autor  Ionel Lespuc   în       6 luni în urmã     1624 Vizualizări.  

Castelul Banffy de la Răscruci, județul Cluj, restaurat cu fonduri europene, a fost platoul de filmare al unei manele. Trei mari artiști ai neamului, Georgiana Lobonț, Vali Vijelie și Culiță Sterp, ne-au explicat care e treaba cu conexiunea perenă dintre frați.

Vedeți mai jos videoclipul.

Să apreciem partea pozitivă a demersului muzical: acesta a adus castelului, în numai două săptămâni, 1,8 milioane de vizualizări pe YouTube, deși avem mari îndoieli că la obiectivul istoric s-a uitat lumea.

Am dorit să aflăm dacă trio-ul a avut de achitat vreo taxă de închiriere sau de primit vreo aprobare pentru a filma la Răscruci. Castelul este în administrarea Consiliului Județean. Astfel, am aflat că accesul în clădire este liber pentru toate evenimentele; trebuie obținută doar o aprobare formală, astfel încât manifestările propuse să nu se suprapună. Procedurile privind accesul în castel sunt în dezbatere publică, iar până la definitivarea lor, există o echipă care se ocupă de problemele castelului, coordonată de vicepreședintele Consiliului Județean Cluj Marius Mânzat.

Iată-i pe cei trei maneliști în interiorul castelului.

 

Castelul Bánffy din localitatea Răscruci, comuna Bonțida, și-a recăpătat strălucirea în urma unor ample lucrări de restaurare și conservare derulate atât la nivelul clădirii castelului, a parcului, cât și al altor trei imobile care au destinația de clădiri conexe. Există o largă paletă de componente artistice – tâmplării, ornamentică, finisajele din lemn și lemn pictat, mobilier, șemineu, sobe de teracotă, vitralii, inscripții care fac din acesta un important punct de reper pe harta turismului transilvănean. De asemenea, o atracție aparte este reprezentată și de parcul castelului, care cuprinde lacul cu ponton din lemn, fântâna arteziană, dar și un generos spațiu verde.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.