Francezii vor vedea un documentar (și) cu Clujul. Meritam mai mult?

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã  

Televiziunea franceză TV5 va prezenta, zilele următoare, un documentar dedicat României. Este o veste bună, un ajutor pentru mult încercata industrie a turismului din țara noastră.

„Destination Roumanie” a putut fi vizionat în avanpremieră la DoubleTree by Hilton, hotelul unde a locuit echipa de filmare pe timpul realizării materialului video despre Cluj-Napoca.

Ivan Kabacoff este prezentatorul emisiunii „Destination Francophonie”; el și echipa din spatele acestei producții urmăresc să prezinte diverse țări ale lumii prin ochii cetățenilor francofoni. În România, ei au folosit drept ghizi persoane care vorbesc limba franceză fluent, care au legături culturale cu Hexagonul. Cinci ghizi pentru cinci orașe, București, Timișoara, Sibiu, Cluj și Iași.

Filmul are 54 de minute, iar Clujul are cea mai scurtă prezentare, doar 6 minute.

Ghidul local al echipei TV5 a fost un artist plastic cunoscut. Șerban Savu este unul dintre cei mai apreciați și respectați pictori români, care face parte din așa-numita „Școală de la Cluj”. Plasticianul este reprezentat de Nicodim Gallery (Los Angeles și București), de David Nolan Gallery (New York) și de Plan B, galerie deținută de Adrian Ghenie și Mihai Pop.

Kabacoff și Savu au trecut pe la barul Soviet, pe la Casa Matei, Centrul Cultural Francez și s-au cățărat pe scări până pe Cetățuie, ca să vadă orașul de la înălțime.

De la Cluj, echipa de filmare a avut lipsa de inspirație să aleagă trenul pentru a ajunge la Iași. Obișnuiți cu garniturile TGV, francezii au făcut nouă ore în niște vagoane ticsite de oameni și bagaje până în cel mai important oraș al Moldovei. De altfel, cei mai vârstnici dintre români știu că Timișoara – Iași era numit și „Trenul foamei”.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.