Francezii și japonezii sunt interesați să construiască o hidrocentrală în județul Cluj

Autor  admin   în       10 luni în urmã     21877 Vizualizări.  

Hidrocentrala prin pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, județul Cluj, se află pe lista de priorități a Ministerului Energiei, pe anul 2024, alături de alte mari proiecte: Neptun Deep, conducta Tuzla-Podişor, centrala de la Iernut, centrala de la Cernavodă şi reactoarele modulare mici se numără printre proiectele importante de la Ministerul Energiei din acest an, arată o analiză Agerpres.

Ce se întâmplă cu proiectul Tarnița-Lăpuștești. Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE) a iniţiat, în iulie, procesul de consultare a pieţei în legătură cu proiectul Centralei Hidroenergetice cu Acumulare prin Pompaj Tarniţa-Lăpuşteşti, proces programat a se derula până pe 8 august. În noiembrie, Burduja anunţa că două dintre cele mai mari companii din domeniu din lume, EDF din Franţa şi Itochu din Japonia, şi-au manifestat interesul faţă de proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi au venit proactiv către minister să-şi pună la dispoziţie toate resursele şi expertiza.

În decembrie s-au depus ofertele pentru studiul de fezabilitate, iar acestea sunt acum în evaluare. Costul studiului de fezabilitate este estimat la valoarea de 3,5 milioane de euro, durata fiind de maximum 12 luni.

Hidrocentrala Tarniţa – Lăpuşteşti va fi un furnizor regional de servicii de echilibrare şi stocaj, fiind cel mai bun loc din România pentru dezvoltarea unui proiect de centrală hidroelectrică cu acumulare prin pompaj. Aceasta va contribui la asigurarea securităţii energetice a României şi a unei părţi din Europa Centrală şi de Est, în contextul războiului din Ucraina, al pericolului crizei energetice europene şi al variaţiilor necontrolate ale preţurilor la energie.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.