FOTO. Zona din Cluj în care nu a (prea) venit primăvara. Dar ne va plăcea la final

Autor  Ionel Lespuc   în       1 year în urmã     1290 Vizualizări.  

“2.428 de arbori cu balot de dimensiuni mari plantați până acum în 2023 și toamna anului trecut. Continuăm plantările în această primăvară în întreg orașul – arbori, arbuști și plante perene”, scria pe Facebook, zilele trecute, primarul Clujului, Emil Boc. Câteva zile mai devreme, edilul-șef mai făcuse precizări în șegătură cu unul dintre proiectele unde se plantează: “957 arbori noi vor fi plantați până la final în cadrul acestui proiect (malurile Someșului n.r.). Din numărul total de arbori prevăzuți pentru plantare, pe tronsonul intrare Florești – pod Garibaldi sunt incluși 739 noi arbori, iar pe tronsonul Garibaldi – str. Horea, 218 arbori”.

Bun! O pădure mare, cu sute de copaci cu balot, s-a plantat și mai urmează pe malurile Someșului. Dar, ciudat, ceea ce vedem astăzi este că arborii noi nu au frunze. Sau dacă au, acestea sunt puține. Sunt uscați, nu s-au prins, nu știm de ce sunt golași.

Să comparăm, de exemplu, parcul Iuliu Hațieganu cu malul Someșului: parcul e verde și bogat, malurile sunt încă transparente. De o parte a venit primăvară, de cealaltă, nu prea. Și sunt doar zece metri distanță între anotimpuri.

Suntem printre cei care considerăm că proiectul malurilor Someșul va fi reușit. Ne va plăcea când va fi gata, cu plajă, cu copaci, cu 1000 de iriși albaștri. Chiar și cu piatra de pe jos, unde vor fi terase și zone de promenadă.

Realitatea nu urmează din păcate toate detaliile de pe planșa arhitecților spanioli de la Practica, așa cum a dovedit activistul Adrian Dohotaru, însă va avea destule argumente să fie și impresionantă, și utilă. Cheia este ca arborii să aibă coroană, ca să ofere ochiului suficient verde și celor care se plimbă destulă umbră, în zilele însorite. Dacă executanții nu au găsit cei mai sănătoși arbori, cu siguranță că la recepție lucrurile se vor remedia.

Este păcat că Primăria nu a găsit o modalitate de a informa publicul, la modul exhaustiv, despre proiect. Online sau fizic. S-a ajuns astfel ca oamenii să critice lucrările pe parcurs și e dreptul lor, odată ce tot ce au primit au fost câteva planșe cu randări. Este o politică a reprezentanților administrației locale aceea de a fi unicii posesori ai întregului, din care diseminează câte o felie ca să strângă like-uri pe Facebook. Numai că, la modul ăsta, își iau și felii de hate.

Iată câteva dintre speciile plantate: tei, salcâmi, frasini, stejari, arțari, platani, prunus cerasifera, prunus serulata, paulownia, ginkgo-biloba ș.a.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.