FOTO. Viitorul super-bulevard al Clujului. Primul pas este construirea unui pod peste Someș, pe jumătate finalizat

Autor  Ionel Lespuc   în       2 years în urmã  

Clujul plănuiește de câțiva ani deja să construiască un nou bulevard. Pe când părea că ideea a fost uitată într-un sertar, lucrurile au început să evolueze. Vorbim despre culoarul dintre gară și IRA, al cărui scop principal este de a oferi o conexiune rutieră rapidă între gara CFR și aeroport.

Traseul este Pod Oașului – Răsăritului – străzile Răsăritului și Câmpul Pâinii – Pod IRA. Bulevardul va avea cel puțin patru benzi, câte două pe sens. Proiectul a bătut pasul pe loc și pentru că CFR s-a opus construirii unui bulevard în zona de protecție a căii ferate.

Primul pas este construirea podului Oașului – Răsăritului; lucrările sunt la 50% și a apărut speranța că se va finaliza anul acesta. Între timp, proiectanții au desenat viitorul bulevard, iar schițele vor fi baza de plecare a dezbaterii Centrului de inovare și imaginație civică (CIIC).

Studiul de fezabilitate pentru acest proiect este realizat de compania NV Construct, în colaborare cu biroul de arhitectură Mossfern. Asocierea elaborează și planul urbanistic zonal, documentația pentru autorizarea lucrărilor de construcții și proiectul tehnic, inclusiv detaliile de execuție și asistența tehnică.

„Culoarul de Nord este un proiect extrem de important prevăzut în PMUD și în Planul Urbanistic General. Acesta va reprezenta o alternativă la axa Est – Vest, utilizând culoarul căii ferate și va face legătura între câteva zone importante din oraș: Piața Gării, zona Parcului Feroviarilor, Piața 1 Mai, strada Fabricii și zona Ira – Expo Transilvania. Proiectul va deservi dezvoltarea urbanistică a vechii platforme industriale și se va corela cu proiectele de mobilitate durabilă pregătite de municipalitate”, a spus Ovidiu Cîmpean, directorul CIIC.

Potrivit lui Cîmpean, prioritățile acestui bulevard sunt transportul public, circulația velo și aliniamentele de arbori.

Dezbaterea este programată în 25 mai, ora 18. Se va desfășura în format hibrid: fizic, la Casino – Centrul de Cultură Urbană și online, pe platforma electronică ZOOM. Aceasta va fi transmisă live pe paginile de Facebook Municipiul Cluj-Napoca și CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.