FOTO & VIDEO. Cum se diminuează risipa în clădirile publice din Cluj: în Piața Flora luminile ard toată ziua + Ce spune primăria

Autor  Tudor Știrbu   în       2 years în urmã     920 Vizualizări.  

„Noi facem tot ce ține de noi pentru a diminua risipa. La mine în birou nu a pornit căldura și, de fapt, în niciun birou din primărie. Lăsăm așa până când e necesar.

Nu vom afecta siguranța publică și a orașului, dar vom diminua risipa unde va putea fi diminuată. În primărie n-am folosit aerul condiționat, doar de la 26 de grade în sus, pentru că este unul dintre cei mai mari consumatori”, a spus Emil Boc, recent, într-o emisiune online la Realitatea Cluj.

Citește și acest articol care îți spune că, în plină criză energetică, la Cluj lumina e și mai puternică: Poluare luminoasă, la Cluj, pe timp de criză energetică. Șerban Țigănaș: „Această cursă a cui luminează cel mai puternic duce către excese”

Realitatea e cu totul alta. Și poate că edilul șef n-o știe, iar atunci e și mai rău. De exemplu, în Piața Flora din cartierul Mănăștur, becurile ard de dimineața până seara, când se închide. Sigur, acum ziua e mai scurtă, dar situația s-a perpetuat pe toată durata verii, când afară erau 30-35 de grade Celsius și soarele strălucea 10 ore pe zi.

Ce spune Primăria Cluj-Napoca:

„Este o defecțiune a sistemului de telegestiune care este în curs de remediere”.

Programul în Piața Flora este următorul:

Luni – Sâmbătă: 7.00 – 21.00;

Duminică: 7 – 14.00;

35

de neoane ard toată ziua în Piața Flora, cartierul Mănăștur.

Unul dintre comercianții din Piața Flora a explicat, pentru Media9, că situația asta și-ar avea originea din timpul pandemiei, când a fost introdus un sistem cu senzori de mișcare în tavanul clădirii. Paradoxal, în loc să reducă din consum, că de asta l-au montat specialiștii, el îl amplifică.

14 ore pe zi

„Au pus senzorii ăștia de mișcare, care au rolul de a închide becurile când nu există mișcare în piață. Dar în piață e tot timpul foială, că vine lumea să cumpere una-alta. Ba sunt și producătorii … Deci becurile rămân aprinse de cum se deschide piața, la 7 dimineața, până se-nchide. Ard 14 ore pe zi, numai noaptea sunt stinse. Sigur, acum vine iarna și se-ntunecă mai repede. Dar toată vara, ba și toamna, când afară era soare și frumos, în Piața Flora ardeau becurile zi-lumină”, a explicat, vădit supărat, comerciantul.

Producătorul a spus că le-a atras atenția celor care administrează piața din Mănștur, dar nu s-a întâmplat nimic.

O doamnă care vinde în piață de ani întregi spune că și-a pus și ea întrebarea: „De ce ard becurile în plină zi?”, dar n-a găsit un răspuns logic. Și ca să se-mpace cu situația, a ales unul cu un vădit iz al conspirației: „Așa se vrea, maică! Dacă de atâta timp ard de pomană și nu se-ntâmplă nimic, numa’ că asta o fi”, a spus septuagenara.

„E o mare risipă, domnule! Eu acasă stau cu un bec aprins, poate două dacă gătesc ceva în bucătărie. Dar aici e curată bătaie de joc pe seama banului public” –

Erika Marton, clientă Piața Flora.

Media9 a solicitat o reacție din partea reprezentanților Primăriei Cluj-Napoca. Răspunsul este scurt (și la obiect): „Este o defecțiune a sistemului de telegestiune care este in curs de remediere”.

Foto & VIDEO: Media9

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.