FOTO & VIDEO. Cum arată acum lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj

Autor  admin   în       1 lunã în urmã  

Cea mai recentă filmare din dronă ne arată stadiul lucrărilor la viitorul Spital Regional de Urgență (SRU) Cluj. Filmarea a fost făcută de Legat de Cluj și postată pe canalul său de You Tube în weekend-ul trecut. 

FOTO & VIDEO: Legat de Cluj

Practic, vorbim de prima etapă a proiectului, întrucât n-a fost desemnat până acum constructorul ori asocierea de constructori care să edifice SRU. Prima etapă presupune doar lucrări de organizare de șantier, excavare grosieră a pământului, devierea rețelelor de utilități și amenajarea căilor temporare de acces precum și construcția unei incinte etanșe de pereți mulați și ziduri de sprijin din piloți forați. Aceste lucrări ar fi trebuit finalizate încă de anul trecut.

În imagini sunt 17 utilaje (camioane, excavatoare, buldoexcavatoare, cilindri compactori), aranjate la linie, care au fost folosite în această perioadă la amenajarea terenului pentru viitoarea etapă din proiect.

Construcţii Erbaşu, Bog’Art, Concelex şi CON-A, patru din cei mai mari constructori români și cu afaceri cumulate de 5,2 miliarde de lei în 2023, dublu faţă de anul anterior, s-au asociat pentru prima dată pentru a participa la licitaţiile pentru spi­talele regionale din Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, pro­iecte de investiţii de circa 2 miliarde de lei fiecare.

Asocierea formată din cele patru mari firme româ­neşti, cu Construcţii Erbaşu lider, a câştigat deja licitaţia pentru spitalul regional de la Craiova (peste 800 de paturi) şi urmează să fie semnat contractul, estimat la 1,87 mld. de lei.  Mai mult, asocierea celor patru  mari constructori, alături de Conest, a fost  desemnată câştigătoare şi la licitaţia pentru spitalul din Iaşi (circa 1,78 mld. lei  fară TVA), care a fost însă contestată de grupul turc CCN. La Cluj-Napoca încă nu a fost desemnat un câştigător.

Spitalul mult așteptat

Spitalul Regional de Urgență va fi construit în Florești și va avea o suprafață construită totală de 184.013 mp, din care 176.638 clădirea principală, structurată pe 8 niveluri S+P+5E+Eth, heliport. Suprafața terenului pe care va fi construit viitorul spital este de 143.064 mp.

Clădirea cu funcțiunea Spital Regional de Urgență va găzdui 849 de paturi de internare continuă, organizate în 6 centre multidisciplinare.

52.277.047,79

de lei (fără TVA) reprezintă valoarea contractului pentru primele lucrări la Spitalul Regional de Urgență Cluj

În decembrie 2023 a fost desemnat antreprenorul pentru primele lucrări de construcții ale Spitalului Regional de Urgență Cluj. Agenția Națională pentru Dezvoltarea Infrastructurii în Sănătate a desemnat câștigătorul licitației în valoare de 52.277.047,79 lei (fără TVA). Acesta este antreprenorul român Ubitech Construcții SRL și va avea la dispoziție 8 luni pentru finalizarea lucrărilor, de la emiterea ordinului pentru începerea acestora.

La mijlocul lunii aprilie 2024, primarul din Florești, Bogdan Pivariu, a anunțat că a predat amplasamentul către constructor pentru demararea lucrărilor. Primele etape, care au început cu organizarea de șantier, vor dura cel puțin opt luni.

Articolul este mai jos:

Încep lucrările la Spitalul Regional de Urgență Cluj. Constructorul va lucra în special pe timp de noapte

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.