FOTO & VIDEO. Cum arată acum lucrările în stațiile de cale ferată din Aghireș și Huedin

Autor  admin   în       4 ore în urmã  

O filmare recentă cu drona arată care este stadiul lucrărilor în stațiile de cale ferată Aghireșu și Huedin de pe Magistrala 300 Cluj-Napoca – Oradea – Episcopia Bihor (166,5 kilometri). 

Filmarea a fost realizată în 8 aprilie de Trains & Machinery LDEGM Trainspotter și postată pe canalul YouTube, iar pasionații lucrărilor de infrastructură feroviară au reacționat în majoritatea lor în mod favorabil.

Lucrările la M300 Cluj-Napoca – Episcopia Bihor au început în iunie 2024 și trebuie finalizate în 2026. Capturi + VIDEO: Trains & Machinery LDEGM Trainspotter

Cu toate reacțiile pozitive ale împătimiților, din filmulețul postat – care are vreo 16 minute – stadiul lucrărilor la stațiile CF Aghireșu și Huedin nu se arată prea optimist. Doar două-trei utilaje au intrat în cadrele filmate din dronă, iar muncitori, ioc. Sau poate erau în clădiri 🤔, că pe teren n-au fost văzuți.

Lucrările în cele două obiective vizează modernizarea completă a stațiilor de cale ferată și a peroanelor, stații de încărcare – descărcare și o pasarelă pietonală în stația CF Aghireș.

Cele trei capturi VIDEO de mai jos sunt din stația de cale ferată Aghireșu.

Imaginile de mai jos sunt din stația de cale ferată Huedin.

Proiectul de electrificare a liniei de cale ferată Cluj – Oradea – Episcopia Bihor vizează lucrări pe 4 loturi:

  • LOTUL 1: Cluj-Napoca – Aghireșu (30,41 kilometri);
  • LOTUL 2: Aghireșu – Poieni (36,530 kilometri);
  • LOTUL 3: Poieni – Aleșd (52,74 kilometri);
  • LOTUL 4: Aleșd – Oradea – Episcopia Bihor (46,74 kilometri).

Contractele pentru electrificarea întregii magistrale de Cale Ferată Cluj Napoca-Oradea-Episcopia Bihor au ca sursă de finanțate PNRR: 9,36 miliarde de lei, fără TVA.

Sursa de finanţare va fi asigurată din Fonduri Externe Nerambursabile, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), componenta 4 – Transport sustenabil – Reforma 1.5 – Dezvoltarea infrastructurii feroviare și managementul traficului feroviar.

Obiectivul general al obiectivului de investiții este electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Cluj Napoca – Oradea – Episcopia Bihor – Frontieră (166,2 km) pentru creșterea numărului de pasageri și a volumului de mărfuri transportate, precum și îndeplinirea următoarelor obiective specifice:

►creșterea vitezei de circulație la valori cuprinse între 120 km/oră și 160 km/oră pe întregul tronson;

►modernizarea stațiilor (inclusiv haltele de mișcare);

►modernizarea clădirilor, stațiilor de călători, inclusiv construirea de pasarele şi/sau tuneluri pietonale, ridicarea nivelului peroanelor, în conformitate cu standardele europene în vigoare;

►modernizare poduri, podețe, repararea sistemului de drenaj, îmbunătățirea terasamentelor;

►facilitățile pentru persoanele cu dizabilități;

►montarea de panouri fonoabsorbante și/sau soluții alternative de reducere a nivelului de zgomot;

►construcția drumurilor de întreținere de-a lungul căii ferate (unde nu sunt disponibile drumuri publice);

►instalații de electrificare (25 kV) pe toată lungimea tronsonului;

►maximizarea capacității de tranzit;

►asigurarea interoperabilității prin implementarea STI, în special în ceea ce priveste sarcina pe osie (22,5 t), gabaritul de încărcare (C), lungimea liniilor din stații si haltele de miscare;

►instalații de centralizare electronică noi, în stații, și introducerea sistemului de siguranță ERTMS (ETCS nivel 2 + GSM-R);

►modernizarea echipamentului de telecomunicații.

 

About