FOTO. Teren de sport multifuncțional și loc de joacă pentru copii în comuna cu cea mai mică populație din județul Cluj
Un spațiu de agrement, dotat cu un teren de sport multifuncțional (fotbal și tenis de câmp) și loc de joacă pentru copii, urmează să fie construit în cea mai mică comună din județul Cluj.
Mai precis în satul Valea Florilor. Localitatea se află la 50 de kilometri sud-est de Cluj-Napoca (aproximativ o oră de mers cu mașina) și 22 de kilometri de Turda.
540
de locuitori a înregistrat comuna Ploscoș, cu cele patru sate, la ultimul recensământ.
Ploscoș este comuna cea mai mică din județ, cu 540 de locuitori (împărțiți în patru sate), conform datelor Recensământului din 2022. Cu aproape 25% mai puțini decât în 2011.
Paradox: comuna cu cea mai mică populație din județ, și asta foarte îmbătrânită, este lipsită de utilitățile de bază, precum gazul și canalizarea. Ploscoșul are totuși două gări: în Ploscoș și în Valea Florilor. Stația CFR din centrul de comună e faimoasă pentru că trenul oprește aici în curbă, pe un teren foarte înclinat. Doar stația din Valea Florilor este funcțională.
Revenind la viitoarea investiție din Valea Florilor. Proiectul se află în faza de „PUZ introducere teren în intravilan” și va fi prezentat în ședința de joi, 10 august, a Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj.
Imobilul se află în proprietatea comunei Ploscoș și este situat în intravilanul și parțial în extravilanul satului Valea Florilor.
5.930
de metri pătrați este suprafața totală pe care urmează să fie construită această investiție.
Terenul se află în partea de sud a satului Valea Florilor, beneficiind de acces auto din drumul comunal al localității DC64.
Primăria a vrut un spațiu de agrement în Valea Florilor
Conform documentației, administrația publică locală este conștientă de potențialul zonei și doreşte să îl valorifice prin dezvoltarea localității Ploscoş. În fapt, realizarea acestui obiectiv a fost solicitată de Primăria Ploscoș.
În prezent zona nu este valorificată și se află în stare de degradare. Lipsesc spații publice amenajate, spații dedicate dotărilor cum sunt cele de agrement, sport, alimentație publică, turism, profilul stradal limitat doar la accesul carosabil. Transportul se realizează exclusiv cu automobilul personal.
Imobilul nu este inclus în listele monumentelor istorice și/sau ale naturii ori în zona de protecție a acestora.
Folosința actuală a terenului: pășune.
De ce e nevoie de un loc de joacă și relaxare într-un sat cu vreo 100 de locuitori
În memoriul tehnic realizat de proiectant, sunt explicate motivele care au condus la decizia de a realiza această investiție în Valea Florilor, un sat cu o populație de nici 100 de locuitori:
„Lipsa de accesibilitate, imaginea de zonă neîntreținută, abandonată, nevoia stringentă de zone de sport, locuri de joacă și spații verzi amenajate la nivelul comunei, poziția și legăturile pe care le poate facilita, urgentează necesitatea amenajării.
Terenul luat în studiu pentru implementarea obiectivului de investiții suportă dezvoltarea unui loc de joacă, a unui teren de sport multifuncțional și amenajarea spațiului verde aferent. Una din cele mai importante strategii în contextul amenajării parcului sunt activitățile.
Zona are un potențial educativ, acesta fiind valorificat prin scenariul propus. Noile amenajări vor marca startul pentru dezvoltarea unui conținut cu adevărat inovator care să se integreze armonios în contextul dezvoltărilor existente sau propuse în comuna Ploscoș”, se arată în documentația întocmită de proiectant.
CITAT
„Prezenta investiție tratează în general realizarea unui spațiu public care va corespunde utilizării adecvate și cu valențe multiple prin găsirea celei mai bune soluții pentru spațiul public rural studiat și dotarea corespunzătoare, scopul final fiind realizarea unei zone de sport și joacă conforme cu normele în vigoare. Adiacent creării unui spațiu de joacă și sport performant au fost luate în considerare beneficiile amenajării spațiului verde aferent, amenajare care pe lângă beneficiile pentru mediu, va avea un aport important la integrarea spațiului în peisajul local și la îmbunătățirea estetică și funcțională a zonei”.
Fragment din memoriul tehnic justificativ
Proiectul a fost elaborat de Direcția de Urbanism și Amenajare a Teritoriului din cadrul Consiliului Județean Cluj, sub coordonarea arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță.