FOTO. Stațiunea turistică „Ursoaia”, cu pârtie de schi, hoteluri, pensiuni, fun park, tabără școlară, mai așteaptă. „Proiectul trebuie îmbunătățit”
Proiectul unei stațiuni turistice situată la limita județelor Cluj și Alba a fost discutat în ședința de joi, 7 septembrie, a Comisiei de urbanism a Consiliului Județean Cluj. Mai precis între localitatea Poiana Horea, comuna Beliș (jud. Cluj) și comuna Horea (jud. Alba), într-o zonă cunoscută sub denumirea „Ursoaia”. Din acest motiv, stațiunea din proiect poartă numele „Ursoaia”.
Prezentarea suna bine
Prezentarea a fost extrem de atrăgătoare: viitoarea stațiune turistică era prevăzută cu o pârtie de schi, pensiuni turistice, hoteluri, localuri de alimentaţie publică, case de vacanță, agrement (pârtie de schi, fun park), tabără şcolară, zone verzi.
Însă specialiștii au găsit niște hibe în proiect, pe care le-au prezentat la finalul dezbaterii și au decis să-l respingă la acest moment, cu posibilitatea revenirii într-o altă ședință, evident cu proiectul mult îmbunătățit.
cca. 1.350
de metri este altitudinea la vârful pârtiei propusă în acest proiect.
Prin documentația prezentată, proiectantul a solicitat stabilirea reglementărilor specifice viitoarei zone turistice, reglementări care vor acoperi toate funcţiunile necesare: accesul, circulaţia şi parcările, zone de informare şi recepţie a turiştilor, zone de cazare (pensiuni turistice, hoteluri), alimentaţie publică, case de vacanță, agrement (pârtie de schi, fun park), tabără şcolară, zone verzi, echipare edilitară şi alte servicii specifice.
Beneficiarul investiției este primăria Horea, iar proiectantul este s.c. Capitel Proiect s.r.l. din Alba Iulia.
92.906
de metri pătrați este suprafața propusă pentru realizarea acestui PUZ.
Planul urbanistic zonal va cuprinde propuneri de organizare spaţială pe baza direcţiilor de dezvoltare a zonei pentru valorificarea potenţialului de dezvoltare turistică. Pentru aceasta se va lua în studiu amplasamentul de pe versantul nordic al muntelui Gilău, în punctul „Dealu Stauini” situat parțial pe teritoriul administrativ al comunei Horea şi parţial pe teritoriul administrativ al comunei Beliş, din jud. Cluj, dar aparţinând ca domeniu privat de comuna Horea, în zona de izvoare a pârâului Apa Caldă (izvoarele Someşului Cald).
38
de hectare avea, inițial, proiectul stațiunii turistice Ursoaia. El n-a fost finalizat.
Suprafața pe care se realizează actualul PUZ face parte dintr-un studiu urbanistic anterior realizat în 2020 „Propunere stațiune turistică Ursoaia”, loc. Poiana Horea, comuna Beliș, judetul Cluj, suprafață studiată atunci fiind de 38 de hectare, care însă nu s-a finalizat. Astfel PUZ-ul actual se va realiza pe suprafața de 92.906 mp teren format din 5 parcele: 48.414 mp, 13.152 mp, 18.546 mp, 5.300 mp și 7.494 mp.
DECLARAȚIE
„Ideea de implementare a complexului sportiv a fost a primăriei Horea care a achiziționat și întabulat cele 5 parcele de teren pentru a da startul unei amenjări turistice de amploare care să determine și investitorii privați să vină să investească în această zonă, care are un potențial turistic foarte ridicat și să contribuie la dezvoltarea zonei cu tot ceea ce înseamnă dotări turistice: de la case de vacanță, pensiuni, unități de cazare, hoteluri și altele”.
Marius Barbieri, reprezentantul proiectantului
Parcela cu suprafața de 48.414 de metri pătrați va fi destinată amenajării pârtiei de schi și zonei de comerț adiacente pârtiei, parcela cu suprafața de 13.152 de metri pătrați este destinată amenajării uni parc de distractie FUN PARK ce contine mai multe activități precum pârtie de bob, pârtie de sanie, traseu teleschi etc.
Parcela cu suprafața de 18.546 metri pătrați va di destinată amenajării unei tabere școlare unde se pot desfășura diferite activități sportive precum, sanie, teleschi, terenuri de sport etc.
Parcela de 5.300 de metri pătrați urmează să fie destinată amenajării zonei de parcare adicacentă pârtiei, iar parcela de 7.494 de metri pătrați va fi destinată amenjării unei zone cu teren de sport multifuncțional și zone de parcare în interiorul parcelei.
Zonă în care ninge foarte mult
Conform proiectantului, din punct de vedere climatic, zona are un regim al precipitaţiilor foarte favorabil practicării schiului, precipitațiile având o medie anuală ce depăşeşte 1.400 mm, cantitate specifică munţilor ce depăşesc 2.000 de metri. Stratul de zăpadă persistă circa 5 luni pe an, având o grosime medie de aproximativ 60 – 70 cm, ceea ce asigură condiţii favorabile dezvoltării sporturilor de iarnă.
Proiectantul propune realizarea în zonă a unui lac cu o capacitate de cca. 4500 metri cubi şi a unei staţii de tratare, destinată să asigure necesarul de apă pentru infrastructura turistică, iar în timpul iernii apa din acest lac putându-se folosi pentru tunurile de zăpadă.
Accesul în zonă
Posibilitatea de acces în zonă dinspre Cluj-Napoca şi E 81 se face pe DN 1R, care face legătura între Huedin (E 81) şi Albac, prin Beliş – Poiana Horii – Ursoaia şi Horea. Dinspre Câmpeni, legătura se face pe DN 75 Câmpia Turzii (Autostrada Transilvania) – Stei (DN 76), prin Albac – Horea – Mătişeşti – Ursoaia spre Poiana Horea şi Beliş.
Alte distanţe faţă de principalele comune şi centre urbane din zonă:
- Ursoaia – Poiana Horea = 6,3 km;
- Ursoaia – Albac (DN 75) = 23,6 km;
- Ursoaia – Beliş = 31,3 km;
- Ursoaia – Câmpeni = 43,7 km;
- Ursoaia – Huedin (E 81) = 56,3 km;
- Ursoaia – Cluj = 69,0 km;
- Ursoaia – Zalău = 117,3 km;
- Ursoaia – Oradea = 146,7 km;
- Ursoaia – Bistriţa = 189,3 km.
Baza amplasamentului se află pe DN 1R ce face legătura dintre comunele Albac şi Horea (jud. Alba) cu Belișul – staţiunea Fântânele (jud. Cluj), în zona cunoscută sub denumirea de „Ursoaia”. Accesul la baza partiei de schi, respectiv la staţia inferioara a teleschiului „Ursoaia” se realizează direct de pe DN 1R.
„Ursoaia” este denumirea generică sub care este cunoscută rama nordică a Munţilor Gilău în zona de izvor al pârâului Apa Caldă, afluent al Someşului Cald.
Obiecțiunile specialiștilor
Arh. Vlad Negru, membru în Comisia tehnică, a spus, la finalul prezentării făcută de proiectant, că nu vede oportună investiția în situația de față și a recomandat o dezbatere mult mai largă în care să fie implicate cele două consilii județene (Cluj și Alba). Vlad Negru a mai remarcat că pârtia începe de la o altitudine mai mică decât ar permite zona și a avut obiecții vizavi de circulațiile și accesele prezentate în proiect.
Pe de altă parte, un alt membru, Cosmin Moldovan, a explicat faptul că zona studiată n-ar putea deveni o stațiune turistică din cauza altitudinii mici la care se află.
Acesta a mai spus că în Austria și în alte țări cu tradiție în schi, nu se mai investește în zone schiabile decât dacă altitudinea este de 2.000 de metri și peste, explicând faptul că la altitudini mai mici (cum e și cazul de față – 1.300 – 1.400 de metri) perioada de schi este foarte scurtă, astfel încât investiția nu s-ar susține.
„Am ajunge ca în cazul din județul Bistrița, unde s-au investit câteva milioane de euro într-o stațiune aflată la 600-700 de metri altitudine, iar zăpada nu ține decât câteva săptămâni”, a explicat Moldovan.
Iusitinian Orza, care a condus ședința de azi în lipsa lui Alin Tișe și a arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță, a propus un aviz nefavorabil, însă a transmis că proiectul poate fi și merită să fie îmbunătățit, dacă la elaborarea lui ar fi cooptate consiliile județelor Cluj și Alba.
Proiectul a fost respins cu 4 voturi.