FOTO. Școala prietenoasă cu vecinii. Gheorgheni, ești invitat să-ți spui părerea

Autor  admin   în       7 luni în urmã     2564 Vizualizări.  

O școală din cartierul Gheorgheni a fost tema unui concurs internațional de soluții de arhitectură organizat de Ordinul arhitecților din România și Primăria Cluj-Napoca. Vorbim despre „Lucian Blaga”.

A câștigat un birou de arhitectură din Cluj, ArhiBox, care luna trecută a prezentat un prim plan urbanistic zonal. PUZ-ul trebuie să primească avizul favorabil al arhitectului șef al municipiului.

Proiectanții au gândit o școală modernă și, în același timp, prietenoasă vecinii. Un loc care să integreze comunitatea din zonă.

La comisia de urbanism de luna trecută s-a anunțat că vecinii vor fi invitați să își spună părerea despre felul în care a fost gândită școala din Gheorgheni. Acum avem și o dată pentru dezbatere, joi, 4 aprilie, ora 17, toți cei interesați să afle mai multe despre felul în care va arăta școala și să își spună părerea sunt invitați să o facă.

Dezbaterea va viza în primul rând străzile adiacente. Schimbarea importantă propusă este renunțarea la gardul din fața intrărilor în școala primară, respectiv cea gimnazială/liceu. Acolo se vor crea mici piațete între stradă și fațadele imobilului. Una dintre temele concursului a fost „străzi mai sigure”.

Apoi, sala de sport, curtea, biblioteca, cantina, cabinetul medical au fost concepute să poată deservi întreaga comunitate din zonă. Sala de sport va avea gradene pentru public, iar biblioteca, cantina, cabinetul medical din cele două corpuri noi care urmează să fie construite vor avea circuite separate, astfel încât să nu existe acces spre spațiile dedicate exclusiv elevilor și cadrelor didactice.

Regulile de utilizare vor fi lăsate însă la latitudinea conducerii școlii.

Dezbaterea va fi organizată la liceul „Lucian Blaga”, iar printre participanți vor fi arhitecții care au gândit proiectul și reprezentanți ai Primăriei.

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.