RANDĂRI. Cum va arăta viitorul Spital Regional de Urgență de la Cluj. Proiectul 3D arhitectural al spitalului de aproape 700 milioane de euro

Autor  admin   în       1 year în urmã     2404 Vizualizări.  

Proiectul viitorului Spital Regional de Urgență (SRU) Cluj, care se va construi pe un teren de peste 14 hectare în Florești, a fost prezentat, vineri, de către reprezentanții Ministerului Sănătății. Valoarea totală a investiției este de 688 de milioane de euro. Potrivit managerul proiectului, Cristina Gafton (foto jos), spitalul ar trebui să fie gata la 1 martie 2027.

Spitalul Regional de Urgență de la Cluj este o promisiune făcută de politicieni de aproape 15 ani. Unitatea-mamut încă nu există decât pe planșele și în randările Ministerului Sănătății, dar deja s-a scumpit cu aproape 150 de milioane de euro într-un an: de la 540 de milioane de euro în mai-iunie 2022, la 688 de milioane de euro acum.

Motivul invocat de reprezentanții MS: au crescut prețurile de cost și am avut parte de o inflație ridicată.

Prezentarea modelului 3D arhitectural al viitorului Spital Regional de Urgență Cluj a fost făcută, vineri, în Sala multimedia a UMF Cluj-Napoca.

SRU Cluj va avea 849 de paturi din care 743 paturi pentru îngrijire acută și 106 de paturi pentru îngrijire intensivă, dintre care 12 pentru Compartimentul de Arși, 10 pentru ATI Pediatrie, 12 pentru ATI Neonatologie și 72 pentru ATI.

Paturile de internare pentru îngrijire acută sunt distribuite în centre clinice (C.C.):

  • Mama și Copilul;
  • Toracic;
  • Abdominal;
  • Traumă, Coloană, Articulații;
  • Cap/Gât;
  • Medicină Internă, precum și pentru îngrijire intensivă: ATI (Pediatrie, Neonatologie, Adulți), Unitatea de Arși.

Ambulatoriul integrat de specialitate este organizat în Ambulatoriu Centru Cap-Gât (ORL, Neurologie, Neurochirurgie, Oftalmologie, Chirurgie maxilofacială), A.C. Toracic (Pneumologie, Cardiologie, Chirurgie toracică, Chirugie cardio-vasculară), A.C. Abdominal (Chirurgie generală, Urologie, Nefrologie, Gastroenterologie), A.C. Traumă, Coloană, Articulații (Ortopedie, Chirurgie plastică, Chirurgie vasculară), A.C. Medicină Internă (Medicină internă, Dermatologie, Hematologie, Boli metabolice, Imunologie), A.C. Mama și Copilul (Pediatrie, Obstetrică/Ginecologie).

În ambulatoriu se regăsesc și cabinete dedicate terapiei durerii, cabinete pentru recepție internare și cabinete pentru medicina muncii. 22 de săli de operație (3 sali hibride), 3 scannere CT, 2(+1) scannere RMN, 6 cabinete de intervenții endoscopie, 5 scannere Angiografie, 7 cabinete pentru radiografie, 2 cabinet pentru mamografie, 1 cabinet densitometrie, 1 scanner SPECT.

Spitalul va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice și va avea 743 de paturi pentru îngrijiri
acute în regim de internare, 106 paturi pentru îngrijiri critice (inclusiv terapie intensivă, terapie intensivă de
urgență, terapie intensivă de urgență și îngrijire a arșilor).

SRU va înlocui rolurile și va prelua responsabilitatea pentru toți pacienții acuţi și de urgență ai Spitalului Județean de Urgență din Cluj-Napoca o cu excepția a două departamente de obstetrică/ginecologie, care vor fi menținute în locația lor actuală (clădirea care găzduiește aceste departamente a fost recent renovată printr-un proiect al Băncii Mondiale).

Vor fi transferate la SRU de la alte spitale, un număr de paturi ce va fi stabilit de MS împreună cu autoritățile și spitalele din regiunea de NV:
o Institutul Clinic de Urologie şi Transplant Renal, Cluj-Napoca
o Servicii de chirurgie toracică de la Spitalul de Pneumoftiziologie “Leon Daniello”, Cluj-Napoca
o Servicii de cardiologie şi chirurgie cardiovasculară de la Institutul Inimii “N. Stăncioiu”, Cluj-Napoca
 Cheltuieli operaţionale estimate: circa 81,5 milioane de euro/an
 Forța de muncă estimată: circa 3.100 angajați

VOLUMUL SERVICII/COSTURI DE OPERAȚIONALIZARE
Servicii estimate pentru primul an de operaționalizare:

  • Internare continuă: 45.000 cazuri/an
  • Urgențe: 100.000/an
  • Servicii ambulatorii: 260.000/an
  • Cheltuieli de operaționalizare estimate în primul an: €81,488,570
  • Estimarea bugetului disponibil anual (SJU Cluj și celelalte servicii preluate) €91,435,666
  • necesitatea noului model de finanțare: actualizarea tarifelor, complexității cazurilor, alocare financiară a serviciilor ambulatorii etc.

Cele trei spitale de urgență

Proiectul de construire a Spitalului Regional de Urgență Cluj este finanțat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020.

Construcţia celor 3 spitale regionale de urgenţă (Iași, Cluj şi Craiova) este inclusă în Strategia Naţională de Sănătate a României, cofinanţată prin Programul Operaţional Regional pentru perioada 2014-2020, faza I și Programul Operațional Sănătate 2021-2027, faza II.

Valoarea totală a proiectului: 2.565.357.442,87 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 223.320.500,00 lei. Perioada de implementare: 01.05.2018 – 01.03.2027.

Sursa foto & Randări: Ministerul Sănătății

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.