FOTO. Proiect respins. Un clujean nu a fost lăsat să-și construiască o casă cu acoperișul țuguiat

Autor  Tudor Știrbu   în       2 saptãmâni în urmã     3485 Vizualizări.  

Proiectul unei case de vacanță tip A Frame (cu acoperiș ascuțit, în forma literei A – n.r.) a fost dezbătut în ultima ședința Comisiei tehnice de urbanism de la Consiliul Județean Cluj, însă n-a întrunit aprecierea specialiștilor. Ei au fost nemulțumiți de arhitectura proiectului prezentat în ședința CTATU. 

 

Este vorba despre planul urbanistic de detaliu al unei case de vacanță propusă în cătunul Jijești, satul Mărișel, comuna Mărișel. Cu acoperișul „țuguiat”.

De fiecare dată când era prezentat un proiect de acest fel, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, s-a arătat nemulțumit: „Este o casă fără loc. Toate casele A – frame sunt case fără loc. Nu aparțin unei culturi sau unui stil arhitectural”, spunea arhitectul șef la o prezentare de acest fel. La fel a fost și în cazul acestui proiect.

Președintele CJ Cluj, Alin Tișe, care conduce ședințele Comisiei tehnice de urbanism, s-a arătat și de această dată contrariat de prezentarea unui proiect de casă A – frame în zona montană a județului.

La recomandarea lui Alin Tișe, urbaniștii au respins PUD-ul și i-au recomandat proiectantului să refacă arhitectura și cu planșele noi să revină într-o altă ședință.

Ce înseamnă, de fapt, o casă A – frame

O casă tip A – frame este, de fapt, un acoperiș în două ape, cu interior locuibil. Poate fi construită pe o structură de lemn, metal sau pe panouri SIP (Panouri Izolate Structurale), iar fiecare opțiune vine cu o serie de avantaje și dezavantaje. Lemnul este varianta cea mai populară, dar prezintă și cele mai multe minusuri, fiind un material predispus la deteriorări. Structura din lemn poate avea de suferit dacă este afectată de umezeală, insecte, mucegai etc. Casele de tip A – frame au un timp scurt de execuție, comparativ cu construcțiile standard. În funcție de suprafață și de complexitatea modelului ales, lucrările pot fi gata în șapte – opt săptămâni. Și costurile sunt mai mici în comparație cu construcțiile standard.

Ce a dorit beneficiarul să facă la Mărișel

Locuinţa va avea următoarea dispunere funcţională:

  • la parter – funcţiunile de zi, utilităţi, dormitoare şi băi;
  • la mansardă – dormitoare şi băi.

Dimensiunile maxime în plan vor fi de 14,30 m x 15,20 m, cu suprafaţa construită de 188,65 metri.

Clădirea se va amplasa cu retragere la 16 metri faţă de limita laterală stânga (S) şi la 4 m faţă de latura N; faţă de latura posterioară se va dispune la minim 5 metri, iar faţă stradă, la minimum 5,08 metri.

Potrivit PUG, parcela studiată se află în intravilanul satului Mărişel, cătun Jijeşti, trup 17, în zona de locuit şi funcţiuni complementare, UTR Ls – locuinţe sezoniere.

Accesul auto şi pietonal se va face pe strada privată, pe latura de sud-vest a parcelei, identificată prin nr. cad. 54650 UAT Mărişel, la care beneficiarul este coproprietar, conform CF 54650, alături de alte 2 persoane. Strada privată debuşeaza într-o stradă publică, care la rîndul ei face legătura cu drumul judeţean DJ 107P, artera de legătură cu restul judeţului.

Pentru reglementarea detaliată a modului de utilizare a parcelei se prevede elaborarea şi aprobarea unui Plan urbanistic de detaliu (PUD).

Ridicarea topografică arată că parcela are forma trapezoidală, cu baza lungă de 38,66 metri şi baza scurtă de 34,50 metri; înălţimea este de 26,59 metri. Accesul din stradă se face pe latura de SE a parcelei; lăţimea medie a parcelei este de cca. 26,50 metri.

Beneficiarul acestei investiții este un anume Claudiu Alexandru Mureșan, din Cluj. Proiectul acestei lucrări a fost realizat de biroul de urbanism și arhitectură Total Plan Concept din Cluj.

Un alt proiect cu case A – frame a fost respins de urbaniștii din CJ Cluj. Articolul este mai jos:

 

FOTO. Casă tip A Frame propusă în județul Cluj. Vă place?

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.