FOTO. Proiect respins. Arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță: „Este o casă fără loc”

Autor  Tudor Știrbu   în       7 luni în urmã  

Specialiștii în urbanism din cadrul Consiliului Județean Cluj au fost din cale afară de nemulțumiți de arhitectura unui proiect prezentat în ședința de vineri, 6 septembrie. 

Este vorba despre planul urbanistic de detaliu al unei case de vacanță propusă în satul Dealu Mare, comuna Rîșca. Urbaniștii au respins PUD-ul și i-au recomandat proiectantului să refacă arhitectura și cu planșele noi să revină într-o altă ședință.

V-ați întreba: ce i-a nemulțumit pe specialiști? În primul și-n primul rând, arhitectura prezentată, cu un acoperiș în două ape, ascuțit. Vlad Negru, unul dintre membrii Comisiei tehnice de urbanism de la CJ Cluj, a spus că n-a văzut până acum un proiect atât de desprins de arhitectura locală.

La rândul său, arhitectul șef al județului Cluj, Claudiu Salanță, a fost de acord cu explicația arhitectului Vlad Negru, ba chiar mai mult, a punctat: „Este o casă fără loc. Toate casele A – frame sunt case fără loc. Nu aparțin unei culturi sau unui stil arhitectural”.

Ca idee, Alin Tișe, care, de obicei, conduce ședințele Comisiei Tehnice de Administrare a Teritoriului și Urbanism (CTATU), dar care astăzi n-a fost prezent, se arăta amuzat, ironic sau chiar oripilat atunci când era prezentat un proiect de acest fel, spunând, de fiecare dată, că seamănă cu Oblio, un personaj de desene animate prezentat începând din anii ’70 până în 2000. Oblio ăsta avea o pălărie cu vârf ascuțit și a devenit, săracul, prilej de comparații😔. E mai jos:

Ce înseamnă, de fapt, o casă A – frame

O casă tip A – frame este, de fapt, un acoperiș în două ape, cu interior locuibil. Poate fi construită pe o structură de lemn, metal sau pe panouri SIP (Panouri Izolate Structurale), iar fiecare opțiune vine cu o serie de avantaje și dezavantaje. Lemnul este varianta cea mai populară, dar prezintă și cele mai multe minusuri, fiind un material predispus la deteriorări. Structura din lemn poate avea de suferit dacă este afectată de umezeală, insecte, mucegai etc. Casele de tip A – frame au un timp scurt de execuție, comparativ cu construcțiile standard. În funcție de suprafață și de complexitatea modelului ales, lucrările pot fi gata în șapte – opt săptămâni. Și costurile sunt mai mici în comparație cu construcțiile standard.

Revenind la proiectul de astăzi, prezentat în ședința CTATU. După cum vă spuneam, Gheorghe Florea, un clujean a dorit să-și construiască o casă de vacanță în satul Dealu Mare, comuna Rîșca, pe o suprafață de 702 de metri pătrați. Proiectul a fost respins de către membrii CTATU, în unanimitate, din cauza explicațiilor de mai sus.

Proiectul a fost realizat de biroul RXD ARHI-STUDIO s.r.l. din localitatea Sebiș, județul Bistrița-Năsăud.

 

About  

Sunt Ionel Lespuc, jurnalist. Alături de mine, am invitat și continuu să invit să scrie oameni cunoscuți ai Clujului. Uite câteva nume: Kai Brand Jacobsen, norvegiano-canadianul care merge de la Cluj în misiuni de pace, peste tot în lume; Cristi Danileț, judecătorul rebel despre care sunt sigur că ai auzit; Emanuel Ungureanu, vicepreședintele Comisei de Sănătate din Camera Deputaților, mereu în luptă cu neregulile din spitale; Dan Clinci, arhitect, omul din spatele concursurilor de soluții care remodelează Clujul; Mihnea Stoica, analist politic, cadru universitar la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării; Mihai Șerban, om de afaceri de succes și maestru de arte marțiale.